Πλύσιμο των χεριών και ψευδάργυρος για πρόληψη του κρυολογήματος

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της μετάδοσης του κοινού κρυολογήματος είναι το καλό πλύσιμο των χεριών και η λήψη ψευδαργύρου, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της μετάδοσης του κοινού κρυολογήματος είναι το καλό πλύσιμο των χεριών και η λήψη ψευδαργύρου, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές μετά από ανασκόπηση που έκαναν στην διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία. Ενώ η καλύτερη θεραπεία είναι η ακεταμινοφαίνη ή παρακεταμόλη, η ιβουπροφαίνη και πιθανώς κάποιο αντισταμινικό ή αποσυμφορητικό της ρινικής κοιλότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal, ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Άλαν, μελετώντας την διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία διαπίστωσαν ότι το κοινό κρυολόγημα προσβάλλει τους ενήλικες δύο έως τρεις φορές ετησίως, ενώ τα παιδιά κάτω των δύο ετών περίπου έξι φορές.

Advertisment

Τα συμπτώματα, συνήθως πονόλαιμος, ρινική καταρροή, βήχας και ασωματική αδυναμία, είναι χειρότερα τις τρεις πρώτες ημέρες, ενώ μπορεί να διαρκέσουν συνολικά από επτά έως δέκα ημέρες, ενώ σπανίως έως και τρεις εβδομάδες.

Τις περισσότερες φορές το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς, ενώ μόνο στο 5% των περιπτώσεων (μία φορά στις 20) η αιτία είναι κάποιο βακτήριο. Ακριβώς επειδή οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι τόσο σπάνιες, τα αντιβιοτικά είναι συνήθως αναποτελεσματικά -και περιττά- κατά των ιών.

Οι καναδοί ερευνητές προτείνουν ως καλύτερο τρόπο πρόληψης του κοινού κρυολογήματος το συχνό πλύσιμο των χεριών, καθώς και την λήψη συμπληρώματος ψευδαργύρου. Ο τελευταίος φαίνεται να προστατεύει κυρίως τα παιδιά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι ευεργετικός και για τους ενήλικες. Επίσης, πολλά επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν υπέρ της λήψης και προβιοτικών.

Advertisment

Αναφορικά με την θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, η ιβουπροφαίνη φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική για την καταπολέμηση του πυρετού στα παιδιά, ενώ χρήσιμη είναι και η παρακεταμόλη. Τα αντισταμινικά, σε συνδυασμό με αποσυμφορητικά, έχουν σχετικά καλή αποτελεσματικότητα στα μεγαλύτερα παιδιά (αλλά όχι σε αυτά κάτω των πέντε ετών), καθώς και στους ενήλικες.

Τα αντιβηχικά βοηθάνε ελάχιστα τους μεγάλους και σχεδόν καθόλου τα παιδιά. Το μέλι ανακουφίζει ελαφρώς το βήχα των παιδιών άνω του ενός έτους. Η βιταμίνη C και τα αντιβιοτικά δεν δείχνουν να έχουν κάποιο αισθητό όφελος, ενώ η κατάχρηση των τελευταίων μπορεί να έχει και παρενέργειες. Ασαφής παραμένει στην ιατρική βιβλιογραφία η χρησιμότητα για το κοινό κρυολόγημα που έχουν βότανα, όπως το τζινσένγκ, και η ομοιοπαθητική.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, αν και τελευταία έχουν προστεθεί νέα ευρήματα από επιστημονικές μελέτες, παραμένουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες όσον αφορά τόσο την πρόληψη, όσο και την θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, ενώ όχι σπάνια οι έρευνες καταλήγουν σε μάλλον αντιφατικά ή ανάμικτα συμπεράσματα.

Ακόμα, αναφέρουν την υποψία τους ότι σε μερικές περιπτώσεις μελετών όπου αναφέρεται μικρή θετική επίδραση (π.χ. στην περίπτωση της βιταμίνης C), αυτό οφείλεται μάλλον σε προκατάληψη των ανθρώπων, παρά σε πραγματικό αποτέλεσμα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Το 50% των Ελλήνων πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο χωρίς να γνωρίζει τι είναι!
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Μελέτη: Οι περίπατοι στο φυσικό περιβάλλον συμβάλουν στην προστασία από την κατάθλιψη και το άσθμα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση