,

Χλωρέλλα: Θεραπευτικές ιδιότητες

Η Chlorella είναι ένα πράσινο κυτταρώδες φύκι, το οποίο καλλιεργείται σε μεγάλες τεχνητές λίμνες γλυκού νερού, με ελεγχόμενες συνθήκες. Είναι το πιο μελετημένο και

Η Chlorella είναι ένα πράσινο κυτταρώδες φύκι, το οποίο καλλιεργείται σε μεγάλες τεχνητές λίμνες γλυκού νερού, με ελεγχόμενες συνθήκες. Είναι το πιο μελετημένο και δημοφιλέστερο φύκι παγκοσμίως με αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες ερευνητικές εργασίες για την chlorella από τα επιστημονικά περιοδικά και τα πανεπιστήμια που όλες ταυτοποιούν τα ευεργετικά αποτελέσματα της chlorellas για την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου.

Η χλωροφύλλη είναι στην κυριολεξία το “αίμα” σε όλα τα πράσινα φυτά που του επιτρέπει να μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια, μέσω της φωτοσύνθεσης.

Advertisment

Η χλωροφύλλη για τα φυτά είναι ταυτόσημη με την ανθρώπινη αιμοσφαιρίνη (η οποία είναι η ουσία που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων), τη μοριακή δομή, εκτός από το κεντρικό άτομο. Στο χλωροφύλλη το κεντρικό άτομο είναι το μαγνήσιο ενώ στην αιμοσφαιρίνη είναι το σίδηρο.

Η υψηλότερη πηγή χλωροφύλλης στον κόσμο είναι η Chlorella!

Όταν καταναλώνουμε τη Chlorella, στην ουσία λαμβάνουμε μια τεράστια δόση από το ευεργετικό “αίμα των φυτών” την χλωροφύλλη.

Advertisment

Έτσι το να λαμβάνουμε αρκετή χλωροφύλλη με την διατροφή μας μακροπρόθεσμα, μπορεί να έχει εξαιρετική αντιγηραντική δράση. Η Χλωροφύλλη που περιέχει η chlorella όχι μόνο μας βοηθά να θέτουμε γερές βάσεις για μακροζωία αλλά έχει και την ικανότητα να απομακρύνει από τον οργανισμό μας τις τοξίνες και συμβάλλει στην φυσική αποτοξίνωση του από την έκθεση σε ακτινοβολία, τη δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα, την χημική τοξικότητα διαφόρων ζιζανιοκτόνων, φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων.

Χλωρέλλα και ιδιότητες

Η Χλωρέλλα, έχει μια πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων για τον ανθρώπινο οργανισμό γι αυτό και αξίζει να τις δούμε αναλυτικά.

Η χλωρέλλα είναι ασπίδα στα βλαβερά βαρέα μέταλλα

H Chlorella αποτοξινώνει τον οργανισμό «κλειδώνοντας» τα βλαβερά μέταλλα (όπως χρώμιο, ψευδάργυρος, υδράργυρος, μόλυβδος, ενώσεις τους), τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται με φυσικό τρόπο μέσω του εντέρου. Εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, είναι αδύνατη η αποφυγή έκθεσης σε βαρέα μέταλλα τα οποία σε υψηλές συγκεντρώσεις δηλητηριάζουν τον οργανισμό & δυστυχώς σήμερα ανιχνεύονται παντού. Στο πόσιμο νερό (σωλήνες μολύβδου), στο χώμα (φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα), στις τροφές (ακόμα και τα ψάρια, ειδικά τα μεγάλα και λιπαρά, όπως ο σολομός, ο ξιφίας και ο τόνος, ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, παρόλα αυτά έχουν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων), στον περιβάλλοντα αέρα σε περιοχές υψηλής εκπομπής. Τοξικά μέταλλα υπάρχουν στα καύσιμα, σε δομικά υλικά, σε καλλυντικά & προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ακόμα και στα σφραγίσματα στα δόντια μας. Τα βλαβερά μέταλλα επειδή δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό, θεωρούνται μια από τις αιτίες για πολλές χρόνιες ασθένειες όπως πονοκέφαλοι.

Η chlorella είναι ένας πραγματικός μαγνήτης των βαρέων μετάλλων. Βοηθάει στις συσπάσεις του εντέρου, αναδομεί την χλωρίδα, και απορροφά τα δηλητήρια. Επίσης ηρεμεί, διεγείρει τον μεταβολισμό, και την παραγωγή ενζύμων που είναι καταλύτες για σχεδόν κάθε βιοχημική αντίδραση σε όλες τις διεργασίες του μεταβολισμού.

Έχει αντιγηραντική δράση

Έχει διαπιστωθεί ότι όσο μεγαλώνει ο οργανισμός μικραίνει η παραγωγή RNA/DNA. Επειδή είναι πλούσια σε νουκλεϊνικά οξέα, η chlorella αντιμετωπίζει αυτήν την διαδικασία «γήρανσης» διορθώνοντας τις βιολογικές βλάβες που προκαλεί ο χρόνος σχεδόν σε όλα τα κυτταρικά συστήματα.

Καθαρίζει το αίμα

Αυξάνει την ενεργητικότητα και την ζωντάνια του οργανισμού, επειδή αυξάνει την αιμοσφαιρίνη, το μέσο μεταφοράς του οξυγόνου στο αίμα. Η clorella οξυγονώνει και καθαρίζει το αίμα, είναι δηλ. το απαραίτητο καύσιμο για την δημιουργία υγιών κυττάρων και την απόκτηση περισσότερης ενεργητικότητας.

Υποκινεί την αύξηση της φυσικής χλωρίδας του εντέρου

Με την chlorella τα ευεργετικά βακτηρίδια όπως ο γαλακτοβάκιλλος , πολλαπλασιάζονται τέσσερις φορές, πράγμα που βελτιώνει την πέψη & διευκολύνει το σώμα να προσλάβει τις θρεπτικές ουσίες

Αποτοξινώνει το πεπτικό σύστημα βοηθώντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Το ινώδες υλικό από το οποίο αποτελείται, έχει αποδειχθεί ότι απομακρύνει τις ακαθαρσίες που συσσωρεύονται στο σώμα μας καθαρίζοντας το έντερο και άλλα κανάλια αποβολών. Επειδή όπως είπαμε καθαρίζει το αίμα, αυτό με τη σειρά του βοηθάει ώστε τα μεταβολικά απόβλητα να απωθούνται αποτελεσματικά.

Ενδέχεται να βοηθά την αντοχή

Μόνο μία μελέτη έχει εξετάσει την επίδραση της chlorella στην αερόβια αντοχή, αλλά έδειξε θετικό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές έδωσαν σε μια ομάδα νεαρών ενηλίκων έξι γραμμάρια chlorella και σε άλλη μια ομάδα ένα εικονικό φάρμακο καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες.

Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα που έπαιρνε χλωρέλλα έδειξε μια σημαντικά βελτιωμένη ικανότητα στην αντοχή της αναπνοής. Η ομάδα του εικονικού φαρμάκου δεν παρουσίασε αλλαγές στην αντοχή.

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται στην περιεκτικότητα σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας της χλωρέλλα.

Τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας είναι μια συλλογή τριών αμινοξέων που έχουν βρεθεί ότι βελτιώνουν την αερόβια απόδοση σε διάφορες μελέτες.

Θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η χλωρέλλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη χλωρέλλας για 12 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε άτομα με υψηλό κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρώματος διατροφής σκευάσματος χλωρέλλας βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ασθενείς με λιπώδη ηπατική νόσο.

Δεν υπάρχει αρκετή έρευνα που να πιστοποιεί ότι πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα χλωρέλλας  για να διαχειριστείτε το σάκχαρο στο αίμα, αλλά μπορεί να βοηθήσει όταν συνδυαστεί με άλλες θεραπείες.

Χλωρέλλα και άλλες δράσεις

Η Chlorella, αν και είναι από τα πλέον μελετημένα φύκια στο κόσμο, ακόμα έχει να δώσει και άλλες ευεργετικές δράσεις.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες για την Chlorella μελετούν τα οφέλη της σε έγκυες γυναίκες για τη βελτίωση της αναιμίας, και της υπέρτασης που οφείλεται στην κύηση. Επίσης, νέες έρευνες έχουν επικεντρωθέι στο κατά πόσο η αντιοξειδωτική της δράση μπορεί να είναι χρήσιμη σε καπνιστές για την καταπολέμηση ορισμένων από τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος.

Εξετάζεται επίσης για την επίδρασή της στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στο οξειδωτικό στρές που σχετίζεται με το γήρας και στη καλή λειτουργία του ήπατος για το οποίο μερικοί υποστηρίζουν ότι η chlorella αποτελεί τοσο ισχυρή προστασία όσο και το γάλα από γαϊδουράγκαθο, που σήμερα θεωρείται το νούμερο ένα φυσικό φάρμακο για την υποστήριξη της υγείας του ήπατος.

Τα οφέλη της Chlorella για την υγεία μας πάνε πολύ μακρύτερα από την απώλεια βάρους. Η Chlorella μπορεί να προστατεύσει από παθήσεις των ματιών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω της περιεκτικότητα της σε λουτεΐνη. Η αφθονία σε χλωροφύλλη διευκολύνει την πέψη και κάνει τυχόν προβλήματα δυσκοιλιότητας να εξαφανιστούν. Η Chlorella θα δίνει επίσης στο ανοσοποιητικό μας σύστημα μια ώθηση συντελώντας στην εξισορρόπηση των επίπεδων pH κάνοντας το σώμα μας λιγότερο όξινο.

Πιθανές ανησυχίες και παρενέργειες

Η Chlorella έχει θεωρηθεί ως γενικά ασφαλής.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που χρειάζεται να θυμάστε όταν πρόκειται να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες: Μερικοί άνθρωποι έχουν βιώσει ναυτία και κοιλιακή δυσφορία.

Ακατάλληλα προϊόντα: Η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των συμπληρωμάτων χλωρέλλα μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το είδος των φυκών, τις συνθήκες καλλιέργειας και την επεξεργασία.

Ανοσολογικές επιδράσεις: Δεδομένου ότι η χλωρέλλα επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενδέχεται να μην είναι κατάλληλο για άτομα με ανοσοανεπάρκεια ή φάρμακα ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα.

Συμπεράσματα

Η χλωρέλλα είναι ένας τύπος φυκιού με μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς είναι μια καλή πηγή διαφόρων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα σας και στη βελτίωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων οφέλη για την υγεία.

Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει βλάβη στη λήψη συμπληρωμάτων χλωρέλλας και θα μπορούσαν να στηρίξουν την υγεία σας.

Πηγή:

www.healthline.com/nutrition/benefits-of-chlorella

www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-907/chlorella

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο
Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν θυμώνουμε
Μπορούν τα ανθοϊάματα Μπαχ να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα;
Δυόσμος, Δεντρολίβανο, Βασιλικός | Τα φυτά που αξίζει να έχετε στο παράθυρο της κουζίνας σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση