Φτιάξτε επιθέματα (κομπρέσες) με βότανα

Ένα επίθεμα είναι βασικά ένα έγχυμα ή αφέψημα βοτάνου που εφαρμόζεται εξωτερικά χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι από ύφασμα, γάζα ή πετσέτα, πάντοτε χρησιμοποιώντας φυσικές ίνες

Ένα επίθεμα είναι βασικά ένα έγχυμα ή αφέψημα βοτάνου που εφαρμόζεται εξωτερικά χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι από ύφασμα, γάζα ή πετσέτα, πάντοτε χρησιμοποιώντας φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι ή το μαλλί.

Επιθέματα μπορούν να φτιαχτούν με κάθε υγρό σε κάθε θερμοκρασία όμως γενικώς χρησιμοποιούμε ένα ζεστό τσάι από βότανα φτιαγμένο με νερό. Άλλες δυνατότητες είναι να φτιάξουμε το επίθεμα με διάφορα έλαια ( το καστορέλαιο είναι ένα από τα αγαπημένα μου) ξύδι μήλου, διαλυμένα αιθέρια έλαια, ή φρέσκα φρούτα ή χυμούς από λαχανικά, βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει.

Advertisment

Για να παρασκευάσεις ένα επίθεμα από τσάι βοτάνων, κατ αρχάς φτιάχνεις ένα έγχυμα ή ένα αφέψημα. Τότε βούτηξε ένα κομμάτι ρούχου μέσα στο διάλυμα. Το μέγεθος του ρούχου πρέπει να είναι ανάλογο με την περιοχή του σώματος που θέλεις να καλύψεις. Στύψε το περίσσιο υγρό και εφάρμοσε αυτό το ύφασμα στην προσβεβλημένη περιοχή του σώματος. Μπορεί να θελήσεις να κρατήσεις το τσάι ζεστό με σκοπό να ξαναβουτήξεις το ύφασμα και να το ξανά-εφαρμόσεις όταν το ύφασμα κρυώσει. Αυτό μπορεί να γίνει κάθε λίγα λεπτά. Επίσης μια βαριά πετσέτα που τοποθετείται πάνω στο επίθεμα μπορεί να το βοηθήσει να κρατήσει τη ζεστασιά του.

Ένας ωραίος τρόπος για να ενισχύσεις την κυκλοφορία σε μια περιοχή είναι να τοποθετήσεις ένα παγωμένο υγρό ύφασμα ή ένα κομμάτι πάγου στην περιοχή για 2 με 8 λεπτά ακολουθούμενα από μια εφαρμογή ζεστού επιθέματος για 5 με 10 λεπτά.

Μπορείς να αποφασίσεις να αφήσεις το επίθεμα πάνω σε κάποιο σημείο για μια μακρύτερη χρονική περίοδο (όπως όλη τη νύχτα). Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να θελήσεις να το καλύψεις με άλλες πετσέτες ή ακόμα και με πλαστικό για να κρατήσεις την περιοχή ζεστή και υγρή. Όλα αυτά τα χρόνια οι ασθενείς μου έχουν καταλήξει σε χιλιάδες τρόπους για να κρατήσουν καταπλάσματα όλη τη νύχτα από σκουφάκια του σκι στο κεφάλι έως ελαστικούς επιδέσμους. Κάνε χρήση της φαντασίας σου.

Advertisment

Τα επιθέματα είναι θαυμάσια υδροθεραπεία και χρησιμοποιώντας διαφορετική θερμοκρασία νερού έχεις μια θαυμάσια βοήθεια για να ενισχύσεις τη ροή και την κυκλοφορία του αίματος.
Τα επιθέματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δύσκαμπτους μύες για θλάσεις μυών, εγκαύματα, κοψίματα, για μώλωπες, γδαρσίματα, σπασμένα και ραγισμένα οστά, εσωτερικά όργανα, περιοχές με αδένες, γενικούς πόνους κτλ.

Τα επιθέματα καστορέλαιου είναι σπουδαίες εξαλειπτικές ουσίες ( που εξαλείφουν, που οδηγούν από μέσα προς τα έξω ανεπιθύμητες ουσίες ). Το μουσκεμένο με λάδι ρούχο, συνήθως ζεστό, μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στο συκώτι τα νεφρά, τα έντερα, τη σκωληκοειδίτιδα τους πνεύμονες και θα βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών.

Όταν χρησιμοποιείς ζεστό νερό ή υγρά σε ένα επίθεμα χαλαρώνεις σφιγμένους μύες, οδηγείς το αίμα στην επιφάνεια του δέρματος, επαυξάνεις την κυκλοφορία σε αυτή την περιοχή ελευθερώνεις τη συμφόρηση. Η ζέστη είναι επίσης που ανασύρει και βοηθάει στο να ανασύρεις προσμείξεις (όπως βαρέα μέταλλα) από το σώμα. Ένα από τα αγαπημένα μου στη χρήση είναι το Καγιέν και το τζίντζερ με άλλα βότανα που αληθινά επαυξάνουν τη ροή του αίματος σε μία περιοχή.

Ένα κρύο επίθεμα παρεμποδίζει τη ροή του αίματος και την κυκλοφορία στην περιοχή και οδηγεί το αίμα βαθειά κάτω από την επιφάνεια. Αυτό μπορεί να απαλύνει ενοχλήσεις που προκαλούνται από πάρα πολύ ζέστη (εγκαύματα, εγκαύματα ηλίου, μολύνσεις) και ακόμα επαυξάνει την κυκλοφορία και μειώνει το ανεπιθύμητο πρήξιμο και τον πόνο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε
Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύτρα στην κουζίνα μας
8 πρωτότυπα ράφια που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση