Πως συμπεριφέρεται ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Ο εγκέφαλος μας δεν σταματάει ποτέ να λειτουργεί. Αλλά τα διάφορα τμήματα του σταματούν να επικοινωνούν όταν περνάμε στο στάδιο που ονομάζεται «βαθύς ύπνος»,

Ο εγκέφαλος μας δεν σταματάει ποτέ να λειτουργεί. Αλλά τα διάφορα τμήματα του σταματούν να επικοινωνούν όταν περνάμε στο στάδιο που ονομάζεται «βαθύς ύπνος», όπως αποκαλύπτει μία πρόσφατη έρευνα.
Αίνιγμα αποτελούσε για τους επιστήμονες τι κάνει και τι δεν κάνει ο εγκέφαλος κατά τπ διάρκεια του βαθύ ύπνου. Το ότι παραμένει δραστήριος ήταν γνωστό, όμως ποια η διαφορά όταν το άτομο είναι ξύπνιο από όταν κοιμάται;

Όταν λοιπόν, το άτομο είναι ξύπνιο τα διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου χρησιμοποιούν τα νευρικά κύτταρα και χημικές ουσίες για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Δηλαδή μία διαδικασία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν διαφορετικοί υπολογιστές για να επικοινωνούν μεταξύ τους στο Διαδίκτυο μέσω ρούτερ και σέρβερς.

Advertisment

Κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου όμως, οι συνδέσεις του «εγκεφαλικού διαδικτύου» διακόπτονται εντελώς. «Ο εγκέφαλος διαχωρίζεται σε μικρές νησίδες» λέει ο Τζούλιο Τονόνι από το Πανεπιστήμιο Ουισκόσιν—Μάντισον των ΗΠΑ. Η ομάδα του Τονόνι εφήρμοσε ηλεκτρόδια στο κεφάλι των εθελοντών, με σκοπό να διεγείρει συγκεκριμένα τμήματα του μυαλού τους. για να δει πως αντιδρούσαν. Στπν περίπτωση που διεγείρονταν αυτά τα τμήματα κατά τη διάρκεια που ονειρευόταν, η αντίδραση του εγκεφάλου ήταν παρόμοια με αυτή όταν ήταν ξύπνιος. Όταν όμως η διέγερση γίνονταν κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου, τότε τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Η αντίδραση του εγκεφάλου ήταν αδύναμη, διαρκούσε ελάχιστα και δεν μεταδιδόταν στα υπόλοιπα τμήματα.

Αν και οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να δώσουν πλήρη ορισμό στη συνείδηση, σύμφωνα με αυτή την νέα έρευνα φαίνεται οτι σχετίζεται άμεσα με την ικανότητα του εγκεφάλου να μεταδίδει την πληροφορία. Όπως υποστηρίζει ο Τονόνι, αυτή η πλήρης απομόνωση των εγκεφαλικών τμημάτων επιτελεί κάποιο σπουδαίο ρόλο.
Βοηθάει να επανέλθουν στο φυσιολογικό οι εγκεφαλικές συνάψεις, να αναδιοργανωθούν και να αποβάλλουν τους «θορύβους και τα σκουπίδια» που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτές κατά τη διάρκεια που το άτομο είναι ξύπνιο, ώστε να Επαναλειτουργήσει με ξεκάθαρο μυαλό την επόμενη μέρα.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

elio danna (2)
MONOMAZIMPOROUME
Νευρο-οικονομία, τι είναι και πώς μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε ένα πιο ασφαλές οικονομικά μέλλον
Η Κουλτούρα του Δημόσιου Λόγου στις Επιχειρήσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση