, ,

Έχουν θέση οι τεχνικές επιβράβευσης & τιμωρίας στη διατροφή του παιδιού;

Οι γονείς πολύ συχνά χρησιμοποιούν τη μέθοδο της ‘επιβράβευσης’ ή της ‘τιμωρίας’ προκειμένου να αναγκάσουν το παιδί τους να καταναλώσει ένα τρόφιμο ή την

Οι γονείς πολύ συχνά χρησιμοποιούν τη μέθοδο της ‘επιβράβευσης’ ή της ‘τιμωρίας’ προκειμένου να αναγκάσουν το παιδί τους να καταναλώσει ένα τρόφιμο ή την ορισμένη από αυτούς ποσότητα αυτού.Είναι σωστή η χρήση των παρόντων τεχνικών;

Με τη χρήση τόσο της επιβράβευσης όσο και της τιμωρίας το παιδί συνήθως προβαίνει στη βραχυπρόθεσμη κατανάλωση του συγκεκριμένου τροφίμου ή γεύματος, χωρίς ουσιαστικά να περνά στο στάδιο αποδοχής αυτού.

Advertisment

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η αποδοχή του συγκεκριμένου τροφίμου μακροπρόθεσμα και πολλές φορές να οδηγούμαστε στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Ουσιαστικά, το παιδί αντιλαμβάνεται την πίεση που του ασκείται, με αποτέλεσμα σε μια μελλοντική επαφή με το τρόφιμο, όπου δεν θα υπάρχουν οι ανάλογες πιέσεις, δεν θα προβεί στην προτίμησή του, ενώ μπορεί να του γεννηθούν ακόμα και αισθήματα απέχθειας και αποστροφής.

Η επιβράβευση θα πρέπει να είναι λεκτική και όχι συνεχής, ενώ η τεχνική της τιμωρίας θα πρέπει να αποφεύγεται ολοκληρωτικά.

Advertisment

neadiatrofis

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας
Ψυχολόγος αποκαλύπτει 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι
«Πόσο καλά με ξέρεις;» | Το παιχνίδι ερωτήσεων που θα κάνει καλό στη σχέση σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση