Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τρέχουν σε κάθε είδους γυμναστήρια για να μεγαλώσουν τους μυς τους. Τι μπορούν όμως να κάνουν για να μεγαλώσουν τον εγκέφαλό τους; Διαλογιστική, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), οι οποίοι “ανακάλυψαν” τα αυτονόητα και πασίγνωστα εδώ και χιλιάδες χρόνια !

Μια μελέτη, με επικεφαλής την Αϊλίν Λούντερς, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο NeuroImage, χρησιμοποίησε υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατες μαγνητικές τομογραφίες για να παρακολουθήσει τους εγκεφάλους εθελοντών σε φάση εκπομπής κυμάτων Α και Δ όπως αυτά προκύπτουν από την Διαλογιστική. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών, που Διαλογίζονταν εδώ και πολλά χρόνια (κατά μέσο όρο 24), είναι σημαντικά μεγαλύτερες, σε σχέση με την ομάδα ανθρώπων που απλώς προσεύχονταν.

Οι περιοχές των ανθρώπων που διαλογίζονται συστηματικά, είναι κυρίως ο δεξιός ιππόκαμπος, ο δεξιός θάλαμος και η αριστερή κάτω κροταφική έλικα, περιοχές όλες σχετιζόμενες με τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Καμία περιοχή του εγκεφάλου των μη διαλογιζομένων κι όσων προσεύχονται, δεν είναι αισθητά μεγαλύτερη από αυτήν των διαλογιζομένων.

Σύμφωνα με τις έρευνες αυτή η διόγκωση των συγκεκριμένων περιοχών οφείλεται στο ότι οι διαλογιζόμενοι, μεταξύ άλλων, έχουν μια μοναδική ικανότητα να καλλιεργούν θετικά συναισθήματα και να παραμένουν συναισθηματικά σταθεροί, μόνιμα και σε διάρκεια.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει τα πολλαπλά οφέλη του διαλογισμού. Πέρα από τον καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων, πολλοί άνθρωποι που διαλογίζονται τακτικά, έχουν μειωμένο επίπεδο στρες και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η νέα έρευνα -που εστιάστηκε στις μορφές διαλογιστικού του ΖΕΝ και του Βουδιστικού- διαπίστωσε το αυξημένο μέγεθος του εγκεφάλου των διαλογιζομένων, και θα χρειαστούν πιο αναλυτικές έρευνες στο μικροσκοπικό επίπεδο, για να διαπιστώσουν αν η αύξηση αυτή του μεγέθους του εγκεφάλου, οφείλεται στη δημιουργία νέων νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων), στην αύξηση του μεγέθους των υφισταμένων νευρώνων ή σε κάποια ξεχωριστή «καλωδίωση» των νευρώνων μεταξύ τους. Το βασικό αποτέλεσμα από τις έρευνες τους; Ο εγκέφαλος των διαλογιζόμενων ανθρώπων σε σχέση με αυτή των προσευχόμενων, είναι πως οι πρώτοι έχουν καλύτερη συναισθηματική διαχείριση και μεγαλύτερο εγκέφαλο.

Οι ερευνητές, προς το παρόν, δεν αποκλείουν και την πιθανότητα να ισχύει η αντίστροφη σχέση, δηλαδή οι εθελοντές να είχαν ήδη μεγαλύτερες ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, γεγονός που τους τράβηξε στην διαλογιστική. Είναι το λεγόμενο Σημείο Εκκίνησης και θα αναφερθούμε σ’ αυτό εν ευθετώ χρόνο.

Όμως επεσήμαναν ότι οι πρόσφατες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αξιοσημείωτη πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα του περιβάλλοντος να εμπλουτίζει και να διευρύνει τις νευρωνικές δομές του εγκεφάλου.

Μια άλλη έρευνα, που βασίστηκε σε μελέτη χιλιάδων Αμερικανών βετεράνων του πολέμου του Βιετνάμ, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (ο οποίος εξαρτάται και από το μέγεθος του εγκεφάλου) έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από διάφορα προβλήματα υγείας σε σχέση με όσους έχουν υψηλότερη νοημοσύνη (και μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου). Ποτέ δεν διαλογίζονται και συνήθως οι πιο λογικοί απ αυτούς, προσεύχονται. Είναι γκρινιάρηδες μόνιμα, με χαμηλή αίσθηση του χιούμορ, στεναχωρημένοι, με άσχημα συναισθήματα, διαστροφές, παρεκκλίσεις και σπάνια είναι ευχαριστημένοι με οτιδήποτε. Η έρευνα έγινε από τη Ροζαλίντα Αρντένιου, ψυχολόγο και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Intelligence.

Όπως είπε η ερευνήτρια, η ερμηνεία είναι ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι κάνουν καλύτερες επιλογές στη ζωή τους σε σχέση με την υγεία τους (π.χ. κάνουν φυσική άσκηση, τρώνε πιο υγιεινά, προσφέρουν με χαρά κλπ ). Όμως ως πιθανότερη αιτία προβάλλεται η ύπαρξη γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά τη νοημοσύνη. Η ίδια ερευνητική ομάδα, μελετώντας τους ίδιους βετεράνους του Βιετνάμ, είχε πρόσφατα διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) παράγουν πιο υγιές σπέρμα, είναι πιο χαρούμενοι σε συνεχές μεγάλο χρονικό διάστημα κι αν στεναχωρηθούν είναι εντελώς επιφανειακά και για πολύ λίγο και γενικά έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα σε ό,τι σκέφτονται και σε ό,τι κάνουν, βλέπουν περισσότερες επιλογές και ανακαλύπτουν μεγαλύτερες ευκολίες σε όσα εμπόδια κι αν τους βάλουν.

  www.terrapapers.com 

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε