Νευροαπεικόνιση εγκεφάλου σε 10 μέντιουμ (αυτόματη γραφή)

ΒΡΑΖΙΛΙΑ, 16-11-12  Στα πανεπιστήμια Thomas Jefferson University και University of Sao Paulo in Brazil Ερευνητές  έκαναν νευροαπεικόνιση (fMRI), στον εγκέφαλο δέκα διάμεσων (μέντιουμ) κατά

ΒΡΑΖΙΛΙΑ, 16-11-12
 Στα πανεπιστήμια Thomas Jefferson University και University of Sao Paulo in Brazil Ερευνητές  έκαναν νευροαπεικόνιση (fMRI), στον εγκέφαλο δέκα διάμεσων (μέντιουμ) κατά τη διαδικασία της αυτόματης γραφής. Τα διάμεσα σε κατάσταση χαλάρωσης επικοινωνούσαν με νεκρούς και έγραφαν ενώ το πνεύμα των νεκρών καθοδηγούσε το χέρι τους.

Δέκα μέντιουμ, σε κατάσταση έκστασης (during mediumistic dissociative state) , δέχθηκαν να υποβληθούν σε εξέταση νευροαπεικόνισης εγκεφάλου. Τα πέντε από αυτά ήταν επαγγελματίες διάμεσοι με δυνατότητα
αυτόματης γραφής και τα άλλα πέντε άτομα είχαν απλά ψυχικές ικανότητες και δυνατότητα για αυτόματη γραφή.
Τα δέκα μέντιουμ ηλικίας 15 έως 47 ετών που εξετάσθηκαν παρουσίαζαν 2 έως 18 δείγματα αυτόματης γραφής κάθε μήνα 
Υποβλήθηκαν σε νευροαπεικόνιση του εγκεφάλου τους, δηλαδή καταγραφή σε πραγματικό χρόνο της ενεργοποίησης των νευρώνων και χαρτογράφηση των αιμοδυναμικών μεταβολών του εγκεφάλου τους σε σχέση με τις νοητικές τους λειτουργίες.
Τα σημαντικότατα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα δημοσιευθούν online στην 16η έκδοση Νοεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού PLOS ONE
 
Κατά τη διάρκεια του φαινομένου της αυτόματης γραφής εμφανίστηκε μειωμένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη γνωστική επεξεργασία, συνεπώς οι λέξεις που έγραφαν, αν και συνδέονται με την σύνθετη σκέψη και την επικοινωνία δεν προέρχονταν από τα αντίστοιχα μέρη του εγκεφάλου.

Στη νευροαπεικόνιση, η δραστηριότητα του εγκεφάλου στα μέρη που σχετίζονται με τη δημιουργική εργασία και τον προγραμματισμό ήταν μειωμένη ενώ τα έμπειρα μέντιουμ (επαγγελματίες διάμεσοι) εμφάνιζαν κείμενα με μεγαλύτερη πολυπλοκότητα από την κανονική τους γραφή.

Advertisment

Το γεγονός αυτό θεωρείται παράδοξο αφού η υψηλότερη πολυπλοκότητα του κειμένου στην αυτόματη γραφή θα έπρεπε να συνδέεται με μεγαλύτερη δραστηριότητα του εγκεφάλου στα μέρη που αφορούν τη δημιουργικότητα και την εργασία.
Οι δέκα εθελοντές διάμεσοι με ικανότητα αυτόματης γραφής που επιλέχθηκαν, ήταν δεξιόχειρες, ψυχικά υγιείς και δεν έκαναν χρήση ψυχιατρικών φαρμάκων.

16-11-12 Brazilian mediums shed light on brain activity during a trance state in Neuroscience 

 

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας
Πώς μπορείτε να ωθήσετε το έφηβο παιδί σας στην προσωπική ανάπτυξη;
Πώς να επηρεάζεις τους ανθρώπους
Φροντίδα σημαίνει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας... να τον κανακεύουμε και να του κάνουμε τα χατίρια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση