Πως να υπολογίσεις τον βασικό μεταβολισμό σου

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (BMR Basal Metabolic Rate) καθώς και ο Ενεργός Μεταβολικός Ρυθμός (AMR Active Metabolic Rate) μας δείχνουν πόσες θερμίδες καταναλώνει το

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (BMR Basal Metabolic Rate) καθώς και ο Ενεργός Μεταβολικός Ρυθμός (AMR Active Metabolic Rate) μας δείχνουν πόσες θερμίδες καταναλώνει το σώμα μας μέσα σε μια μέρα.

Η διαφορά του Βασικού με τον Ενεργό είναι ότι ο πρώτος υπολογίζει την ενέργεια που χρειαζόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή τις θερμίδες που χρειάζεται το σώμα μας για να συντηρήσει της φυσιολογικές λειτουργίες του (Καρδιά, Εγκέφαλος κτλ.), ενώ ο δεύτερος υπολογίζει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας την ώρα που βρίσκεται σε κάποια φυσική δραστηριότητα.

Advertisment

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός αποτελεί το 75% (κατά μέσο όρο) των θερμίδων που καταναλώνουμε κάθε μέρα. Αντιθέτως, ο Ενεργός Μεταβολικός Ρυθμός κυμαίνεται βάση του τρόπου ζωής που κάνουμε (πχ: καθιστική, αθλητική κτλ.).

Οι μεταβολικοί ρυθμοί πέρα από την σωματική άσκηση είναι ανάλογοι με το φύλο του ανθρώπου, το βάρος, το ύψος, καθώς και την ηλικία και υπολογίζονται μέσω μαθηματικών τύπων.

Ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού είναι ο εξής:

Advertisment

Γυναίκες: βασικό μεταβολικό ρυθμό = 655 + (9.6 x βάρος σε κιλά) + (1.8 x ύψος σε εκατοστά) – (4.7 x ηλικία σε χρόνια)
Άνδρες: βασικό μεταβολικό ρυθμό = 66 + (13.7 x βάρος σε κιλά) + (5 x ύψος σε εκατοστά) – (6.8 x ηλικία σε χρόνια)

Παράλληλα, για να υπολογίσετε τον Ενεργό Μεταβολικό σας Ρυθμό θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε τον τύπο και τη συχνότητα της καθημερινής φυσικής σας δραστηριότητας η οποία χωρίζεται σε 5 επίπεδα.

Πολύ Μικρή – Σπάνια Άσκηση BMR x 1.2
Μέτρια – Άσκηση μέχρι 3 φορές την εβδομάδα BMR x 1.375
Έντονη – Άσκηση 3-5 φορές την εβδομάδα BMR x 1.55
Καθημερινή – Άσκηση κάθε μέρα BMR x 1.725
Αθλητική – Πολύ έντονη άσκηση κάθε μέρα BMR x 1.9

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε τις καθημερινές ανάγκες του σώματος σας σε ενέργεια, δηλαδή σε θερμίδες, έτσι ώστε να γνωρίζετε πόση ενέργεια πρέπει να λαμβάνετε για να διατηρήσετε, να αυξήσετε, ή να μειώσετε το σωματικό σας βάρος.

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Comfort food: Γιατί τρώμε ανθυγιεινά όταν είμαστε θλιμμένοι
11 λόγοι για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η ψυχαναγκαστική υπερφαγία
Πρωτεΐνη: Οι 9 καλύτερες και χειρότερες πηγές
Διατροφικές διαταραχές: Είναι συχνές σε έναν στους τέσσερις εφήβους με αυτή την πάθηση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση