, ,

Λανθασμένα στερεότυπα για την άσκηση και τη διατροφή

Ας δούμε ποια είναι τα πιο συχνά, λανθασμένα στερεότυπα για τη διατροφή και την άσκηση. Κάνω κάθε μέρα προπόνηση και δεν βλέπω σημαντική διαφορά

Ας δούμε ποια είναι τα πιο συχνά, λανθασμένα στερεότυπα για τη διατροφή και την άσκηση.

Κάνω κάθε μέρα προπόνηση και δεν βλέπω σημαντική διαφορά στο σώμα μου

Advertisment

Εξίσου σημαντική με την προπόνηση είναι και η αποκατάσταση. Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σημαντική βελτίωση εάν δεν δώσουμε στο σώμα χρόνο για να αναρρώσει. Ιδανικό διάστημα αποκατάστασης θεωρούνται οι 48 ώρες.

Δεν κάνω γυμναστική, γιατί δεν μου χρειάζεται

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει ανάγκη από άσκηση, η εμφάνιση είναι το τελευταίο που μας απασχολεί όταν ξεκινάμε την προπόνηση. Η καλή φυσική κατάσταση συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής αλλά και με το προσδόκιμο επιβίωσης, όπως παρουσιάζουν όλες οι σύγχρονες έρευνες.

Advertisment

Παχαίνω γιατί έχω κακό μεταβολισμό

Ο μεταβολισμός συνδέεται άμεσα με τον συνολικό τρόπο ζωής. Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή έχουν αργό μεταβολισμό και δυσκολεύονται αρκετά στο να χάσουν βάρος.

20 μυστικά για να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου

Δεν πίνω πολύ νερό γιατί κάνω κατακράτηση

Η μειωμένη ενυδάτωση οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών. Όταν πίνουμε λιγότερο νερό, το σώμα αμύνεται προσπαθώντας να αποφύγει την αφυδάτωση. Ο κύριος τρόπος άμυνας γίνεται μέσω της κατακράτησης.

 

Δεν κάνω βάρη γιατί αυτό με παχαίνει

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η προπόνηση με αντιστάσεις έχει σημαντικά οφέλη όσον αφορά την απώλεια βάρους. Η αυξημένη καύση των θερμίδων συνεχίζεται για αρκετές ώρες μετά την προπόνηση, αφού ο μεταβολισμός έχει πάρει κυριολεκτικά φωτιά.

Πρώτα θα αδυνατίσω και μετά θα ξεκινήσω τη προπόνηση

Λάθος! η βελτίωση της διατροφής αποδίδει τα μέγιστα όταν συνδυαστεί με προπόνηση. Η απώλεια βάρους οδηγεί και σε απώλεια μυϊκού ιστού, ο οποίος θα αποκατασταθεί μέσα από την άσκηση. Αλώστε, η προσπάθεια θεωρείται επιτυχημένη μόνο όταν αλλάξει η σύσταση του σώματος, όταν δηλαδή μειωθεί ο λιπώδης ιστός και αυξηθεί παράλληλα ο μυϊκός.

Τρώω μόνο όταν πεινάω

Το κυριότερο συστατικό της επιτυχίας είναι το πρόγραμμα. Ρυθμίστε τον οργανισμό σας σωστά, προσθέτοντας αρκετά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας. Όταν περιμένω να αισθανθώ την πείνα, είμαι ήδη αρκετή ώρα χωρίς ενέργεια.

Προσπαθώ να τρώω λίγο, καταναλώνω μόνο ένα γεύμα την ημέρα

Ιδανικός τρόπος για να παχύνει κάποιος. Όσο λιγότερα είναι τα γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αποθήκευση λίπους. Ένα μικρό γεύμα ανά τρεις με τέσσερις ώρες είναι ικανό να απογειώσει το μεταβολισμό.

Εγώ δεν μπορώ να τρέξω

Το πιο πιθανό είναι ότι δεν μπορείς να τρέξεις γιατί δεν έχεις προσπαθήσει ποτέ να το κάνεις. Η βελτίωση των επιδόσεων είναι ταχύτατη όταν ξεκινά ένας ασκούμενος την προπόνηση. Η αερόβια άσκηση είναι εξαιρετική μορφή δραστηριότητας και το τρέξιμο είναι ο δεύτερος απλούστερος τρόπος, αμέσως μετά το περπάτημα. Ωστόσο καλό είναι, πριν από το ξεκίνημα έντονης άσκησης να έχεις μια καλή εικόνα της υγείας σου.

Αφού δεν ιδρώνω, δεν χάνω θερμίδες

Ο ιδρώτας είναι εργαλείο του οργανισμού μέσω του οποίου προστατευόμαστε από τη θερμοπληξία. Η καύση των θερμίδων δεν έχει άμεση σχέση με αυτή τη διαδικασία.

 
Μιχάλης Πανδής
 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση