Θωρακίστε το ανοσοποιητικό σας μέσω διατροφής

Ενισχύστε με τα απαραίτητα τρόφιμα τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Η θερμοκρασία μειώνεται, οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους αυξάνονται και συχνά αυτή την εποχή

Ενισχύστε με τα απαραίτητα τρόφιμα τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Η θερμοκρασία μειώνεται, οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους αυξάνονται και συχνά αυτή την εποχή οδηγούμαστε στον καναπέ του σπιτιού μας, αγκαλιά με το θερμόμετρο. Αν το φετινό χειμώνα θέλετε να τη «βγάλετε καθαρή», ρίξτε μια ματιά στη διατροφή σας. Άλλωστε μία πληθώρα μελετών δείχνουν πως κάποια από..
τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα τρόφιμα είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού!

Τα «στρατιωτάκια» της άμυνάς μας

Βιταμίνη C: Έχει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει τη λειτουργία των λευκοκυττάρων και μάλιστα έχει συνδεθεί με τη μείωση του χρόνου που διαρκεί το κρυολόγημα. Θα τη βρείτε σε τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, οι ωμές πιπεριές, το μπρόκολο και το λάχανο.

Advertisment

Εχινάκεια: Το κατεξοχήν βότανο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κια μπορείτε να το βρείτε σε όποια μορφή θέλετε, από αφέψημα μέχρι σε αναβράζοντα δισκία από το φαρμακείο. Διαβάστε περισσότερα εδώ για τις καταπληκτικές της ιδιότητες.

Βιταμίνη Α: «Ενισχύει» τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και μπορούμε να την προσλαμβάνουμε από τρόφιμα όπως το συκώτι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα πορτοκαλοκίτρινα φρούτα και λαχανικά ή τους χυμούς τους, όπως το καρότο και το βερίκοκο.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Συμμετέχουν σε διεργασίες όπως η απελευθέρωση των αντισωμάτων και ενισχύουν τη δράση των φαγοκυττάρων και των Τ-λευκοκυττάρων. Πηγές της αποτελούν τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα όσπρια, η πατάτα, η μπανάνα και οι ξηροί καρποί, ενώ η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα σκουρόχρωμα μέρη των πουλερικών.

Advertisment

Ψευδάργυρος: Η ανεπαρκής πρόσληψή του έχει συσχετισθεί με την τακτική εμφάνιση γρίπης, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα. Το κόκκινο κρέας, τα εντόσθια ζώων, τα μανιτάρια, τα θαλασσινά, το μπρόκολο, ο αρακάς αποτελούν μερικές πηγές του.

Τα «συν» και τα «πλην» του λίπους: Οι δίαιτες που είναι υψηλές σε λίπος, φαίνεται να επηρεάζουν δυσμενώς τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Πέρα από την ποσότητα, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι και η ποιότητα του διαιτητικού λίπους που προσλαμβάνετε. Αρχίστε λοιπόν να σκέφτεστε άπαχα και περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών. Στην πράξη, αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας πριν το μαγείρεμα, αποφύγετε το τηγάνισμα των τροφίμων, επιλέξτε ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά και τυριά χαμηλών λιπαρών.

Αντίθετα, αυξήστε την πρόσληψη των «καλών» ω3 λιπαρών οξέων, καθώς έχουν αναδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία του ανοσοποιητικού! Θα τα βρείτε στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, σε κάποιους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, καθώς και στις μαλακές μαργαρίνες εμπλουτισμένες με ω3 λιπαρά οξέα. Πιείτε στην «υγειά σας»! Η επαρκής ενυδάτωση συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Φροντίστε λοιπόν να «εφοδιάζετε» το σώμα σας με υγρά.

Θυμηθείτε πως, πέρα από το πόσιμο νερό, στη σωστή ενυδάτωση μπορούν να συμβάλλουν πολλές πηγές, αφού το νερό περιέχεται σε όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, το τσάι και ο καφές, καθώς και σε πολλά στερεά τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, ή το γιαούρτι.

Τέλος, να θυμάστε οτι ο καλύτερος τρόπος να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι η…. αισιοδοξία!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση