Ζήσε κι άσε τους άλλους να ζήσουν

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να προσπαθήσει να ελέγξει τις ενέργειες κάποιου άλλου. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι οι

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να προσπαθήσει να ελέγξει τις ενέργειες κάποιου άλλου. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι οι απειλές (‘αν δεν κάνεις αυτό που λέω, θα σε παρατήσω!’), τα καλοπιάσματα (‘μόνο αυτή τη φορά, όχι άλλη…’), οι καβγάδες (‘δεν ξέρεις τι λες!’), οι δωροδοκίες (‘αν δεν παρατήσεις τη σχολή, θα σου πάρω αυτοκίνητο για το πτυχίο σου’) και οι ενοχές (‘πώς μπόρεσες να μου κάνεις κάτι τέτοιο;’). Αποτελέσματα αυτών των ενεργειών είναι κυρίως το άγχος και η δυστυχία –συνήθως, τόσο γι’ αυτόν που ελέγχει, όσο και γι’ αυτόν που ελέγχεται.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι δυνατόν να ελέγξουμε τις αντιδράσεις των άλλων. Οι άνθρωποι κάνουν πάντοτε αυτό που θέλουν, έστω κι αν πιστεύουν πως δεν έχουν περιθώρια επιλογής. Αυτό είναι ένα σημείο που αξίζει να τονίσουμε. Κανείς δεν κάνει οτιδήποτε ενάντια στη θέλησή του, ανεξάρτητα απ’ ο, τι νομίζει.

Advertisment

Οι πνευματικά υγιείς άνθρωποι γνωρίζουν πως είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. Αυτό τους επιτρέπει να ζουν πέρα από νευρωτικές καταστάσεις που προκαλούν οι προσπάθειες να ελέγξεις τους άλλους. Αντί να προσπαθούν να ελέγξουν, προτιμούν να προσφέρουν και στους άλλους την ελευθερία που αισθάνονται μέσα τους. Είναι σα να τους λένε: «Αυτό που θέλω είναι να κάνεις ο, τι θεωρείς καλύτερο για σένα». Φανταστείτε πώς θα νιώθατε αν κάποιο σημαντικό για σας πρόσωπο σας έλεγε αυτά τα λόγια. Είναι ένα μήνυμα στο οποίο στηρίζονται όλες οι υγιείς σχέσεις.

Κατά κάποιο τρόπο, οι πνευματικά υγιείς άνθρωποι είναι υπέρμαχοι της ελευθερίας. Σε κάθε περίσταση, τα λόγια και οι πράξεις τους υποστηρίζουν την ελεύθερη έκφραση και τον αμοιβαίο σεβασμό. Έτσι, όταν ένα άτομο προβάλλει διαφορετικές ιδέες και συναισθήματα, αυτό δε θεωρείται σημάδι σύγκρουσης και άρνησης. Δεν υπάρχει λόγος να ελέγχουμε τους άλλους, εξαναγκάζοντάς τους να αλλάζουν ή να υπερασπίζονται τις απόψεις τους. Ο σεβασμός των απόψεων του άλλου δημιουργεί υγιείς σχέσεις που χαρακτηρίζονται από την ατομική ελευθερία έκφρασης.

Μια παλιά γνώριμη φράση λέει «Ζήσε και άσε τους άλλους να ζήσουν». Έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις σχέσεις τους όλοι οι υγιείς άνθρωποι.

Advertisment

Isaac David Shamaya – Carolyn Shamaya απο το γαλάζιο βιβλίο της Επίγνωσης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση
Η διαίσθησή σας είναι αληθινή. Να πώς να την αναπτύξετε προς όφελός σας
Το κόστος που «πληρώνουμε» όταν αποφεύγουμε να θέσουμε υγιή όρια στους άλλους
Η Δύναμη της ενσυνειδητότητας: Οι εφαρμογές στην ψυχοθεραπεία και τα οφέλη στην ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση