Μεσογειακή Διατροφή: Υψηλή διατροφική αξία – χαμηλή τιμή

Η οικονομική κρίση έχει απομακρύνει τις ελληνικές οικογένειες από τη μεσογειακή διατροφή. Πρόσφατη μελέτη Ιταλών επιστημόνων έδειξε ότι όσο πιο υψηλό ήταν το εισόδημα

Η οικονομική κρίση έχει απομακρύνει τις ελληνικές οικογένειες από τη μεσογειακή διατροφή.

Πρόσφατη μελέτη Ιταλών επιστημόνων έδειξε ότι όσο πιο υψηλό ήταν το εισόδημα του υπό εξέταση πληθυσμού, τόσο πιο υψηλά ήταν και τα ποσοστά τήρησης των αρχών της Μεσογειακής Διατροφής.

Advertisment

Επίσης, σε έρευνα του ευρωβαρόμετρου, τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και ελαιολάδου μειώθηκε κατά 3% και 13% αντίστοιχα το 2011, συγκριτικά με το 2006.

Στην Ελλάδα, η ίδια έρευνα ισχυρίζεται αντίστοιχα, ότι έχει μειωθεί η κατανάλωση τόσο των φρέσκων αγαθών όσο και των συσκευασμένων προϊόντων, ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφείς και ξεκάθαρες μετρήσεις.

Η Μεσογειακή διατροφή βασίζεται στα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα που διατηρούνται σε χαμηλές τιμές, τα δημητριακά ολικής άλεσης οπως το πλιγούρι και ο τραχανάς και στο ελαιόλαδο.

Advertisment

Σε αυτό προσθέστε μία φορά την εβδομάδα μικρά ψάρια, όπως σαρδέλες ή γαύρο που εξακολουθούν να πωλούνται σε χαμηλές τιμές επίσης και λιγότερο συχνά κοτόπουλο και κόκκινο κρέας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση πολύπλοκων ασθενειών, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις

Πρόκειται για μια απολαυστική και υψηλής θρεπτικής αξίας διατροφή που δεν μας στερεί τίποτα και που δεν επιβαρύνει την τσέπη μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση