«Το πιο δύσκολο πράγμα είναι η απόφαση να δράσεις, τα υπόλοιπα είναι απλά θέμα επιμονής. Οι φόβοι είναι χάρτινες τίγρεις. Μπορείς να κάνεις οτιδήποτε αποφασίσεις. Μπορείς να δράσεις έτσι ώστε να αλλάξεις και να ελέγξεις τη ζωή σου και η διαδικασία αυτή είναι και η ανταμοιβή σου».
– Amelia Earhart –
Advertisment
Καθημερινά παίρνουμε πάμπολλες μικρές αποφάσεις γρήγορα και χωρίς να το αναλύουμε ιδιαίτερα. Σουφλέ σοκολάτα ή cheesecake; Το μαύρο ή το καφέ παντελόνι; Βέβαια, όταν πρόκειται για πιο καθοριστικά διλήμματα, η διαδικασία λήψης αποφάσεων αλλάζει. Οι δύσκολες, σημαντικές αποφάσεις μπορεί να μας γεμίζουν με άγχος, αβεβαιότητα και να μας οδηγούν στη στατικότητα. Ίσως να υπεραναλύουμε σκέψεις όπως: Είναι η σωστή επιλογή; Κι αν το μετανιώσω; Κι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως περιμένω;
Όλες αυτές οι σκέψεις είναι απόλυτα φυσικές, μπορεί όμως να οδηγούν σε σύγχυση. Για να διευκολύνεις τον εαυτό σου στο να αποφασίσεις,
1) Εμπιστέψου τη διαίσθηση σου. Εάν έχεις λοιπόν, το προαίσθημα ότι η συγκεκριμένη επιλογή είναι η σωστή , ίσως τελικά να μην είναι τόσο κακή ιδέα να την ακολουθήσεις. Απ’ότι φαίνεται, η διαίσθηση, δεν είναι τελικά ένα ταλέντο που ανήκει στον τομέα του υπερφυσικού όπως πιστεύονταν παλαιότερα. Σύγχρονοι μελετητές, την περιγράφουν ως μια εξαιρετικά γρήγορη, «συμπυκνωμένη» αντίληψη, έναν τρόπο του μυαλού μας «να κόψει δρόμο» προκειμένου να βγάλει ένα συμπέρασμα.
Σου έχει τύχει ποτέ να έχεις ένα Α προαίσθημα για κάποιον άνθρωπο που μόλις γνώρισες; Αυτό που πιθανώς συμβαίνει είναι ότι το μυαλό σου συνθέτει κάποιες φαινομενικά αδιόρατες πληροφορίες και σχηματίζει μια εικόνα για το άτομο αυτό με τρόπο που ούτε καν συνειδητοποιείς. Για παράδειγμα, μπορεί ασυναίσθητα να αντιλαμβάνεσαι κάτι στο πρόσωπο, τον τόνο της φωνής ή τον τρόπο που κινείται και αποδίδοντας κάποιο νόημα σε όλες αυτές τις πληροφορίες να τις μεταφράζεις ως διαίσθηση.
Advertisment
2) Καθόρισε ποιοί είναι οι στόχοι σου και οι αξίες σου στον συγκεκριμένο τομέα τον οποίο αφορά αυτή η απόφαση. Πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου;
3) Σκέψου όσους περισσότερους μπορείς εναλλακτικούς τρόπους δράσης ή λύσεις στο πρόβλημα σου που θα σε βοηθήσουν να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου. Οι εναλλακτικές σου θα πρέπει να βασίζονται στο προσωπικό σου σύστημα αξιών και στις προτιμήσεις σου.
4) Αξιολόγησε τις εναλλακτικές σου , εκτιμώντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς. Προς τα πού κλίνει η ζυγαριά;
5) Απάλλαξε τον εαυτό σου από τον φόβο. Ο φόβος ότι ίσως πάρεις την λάθος απόφαση, είναι ικανός να σε παραλύσει και να σε οδηγήσει σε στατικότητα. Όταν πράττεις σύμφωνα με τους στόχους και τις αξίες σου ,δεν υπάρχει πάντα «σωστή» και «λάθος» απόφαση. Κάθε απόφαση είναι καλύτερη από την αναποφασιστικότητα.
6) Σκέψου παλιότερες σημαντικές αποφάσεις που είχες πάρει στο παρελθόν. Πώς αποφάσισες; Τι σε βοήθησε να αποφασίσεις;
7) Προσπάθησε να δεις την κατάσταση από όλες τις πλευρές και να μαζέψεις όσες περισσότερες πληροφορίες για τις εναλλακτικές σου.
8)Φαντάσου ότι έχεις ήδη επιλέξει, έχεις αποφασίσει και ζεις με την επιλογή σου. Πώς αισθάνεσαι με αυτή την σκέψη;
9) Ζήτα την γνώμη των φίλων σου ή άλλων ανθρώπων του περιβάλλοντος σου που εμπιστεύεσαι τη γνώμη τους και νιώθεις άνετα να συζητάς μαζί τους.
10) Ρώτα τον εαυτό σου, ποιό είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί εάν διαλέξεις τη μία εναλλακτική ή την άλλη; Αισθάνεσαι ότι μπορείς να το αντιμετωπίσεις;
11) Αφότου αποφασίσεις, προσπάθησε να εφαρμόσεις την απόφαση σου όσο συντομότερα γίνεται. Με το να καθυστερείς, ίσως αρχίζεις να επανεξετάζεις την απόφαση σου και να αναβάλλεις να την πραγματοποιήσεις.