,

Ανθοϊάματα και Ψυχολογία

Ο Ε. Bach, ο άνθρωπος που πριν από 60 χρόνια εισήγαγε την Ανθοθεραπεία στην Ιατρική, συνήθιζε συχνά να λέει στους συνεργάτες του ότι η

Ο Ε. Bach, ο άνθρωπος που πριν από 60 χρόνια εισήγαγε την Ανθοθεραπεία στην Ιατρική, συνήθιζε συχνά να λέει στους συνεργάτες του ότι η μέθοδος αυτή πρόκειται να αποτελέσει την ιατρική του μέλλοντος. Και αυτό, επειδή θεωρούσε ότι η αρρώστια ξεκινάει πάντα σαν δυσαρμονία στην ψυχή.

Παρά την πρόοδο που έχει γίνει από τότε, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε αυτή την πρόβλεψη του Ε. Bach. Υπάρχει ένας τομέας όμως. όπου η θεραπευτική αξία των ανθοϊαμάτων είναι ήδη εμφανής και αυτός είναι βέβαια ο τομέας των ψυχολογικών προβλημάτων και της θεραπείας τους. Η βασική τάση που εκδηλώθηκε στην ανθοθεραπεία κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν τις ανακαλύψεις του Δρ. Bach, ήταν η άμεση εκτίμηση της εικόνας που παρουσίαζε η κατάσταση του ανθρώπου και η επιλογή ανθοϊαμάτων σύμφωνα με αυτί) την εικόνα, με σκοπό την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Δεν απασχολούσαν τον θεραπευτή οι αιτίες, ούτε ασχολούνταν με βαθύτερες διερευνήσεις.

Advertisment

Πως επιδρούν τα ανθοϊάματα στην ψυχολογία

Οι άνθρωποι που ασκούσαν την ανθοθεραπεία. ήταν κυρίως πρακτικοί θεραπευτές που είχαν μάθει για τα ανθοϊάματα μέσα από κάποιο βιβλίο ή κάποιο σεμινάριο και είχαν στη συνέχεια ενδιαφερθεί να δίνουν ανθοϊάματα στους άλλους. Σήμερα. μέσα από κάποιες σχετικές έρευνες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η χώρα μας, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί γιατροί που χρησιμοποιούν και ανθοϊάματα στη δουλειά τους. Παραδόξως όμως, ελάχιστοι ψυχίατροι, ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές. Και όμως αρκεί μια προσεκτική ματιά στον κόσμο των ανθοϊαμάτων για να κάνει τον προοδευτικό ψυχοθεραπευτή να σκεφτεί ότι εδώ υπάρχουν πράγματα που τον αφορούν. Η κοινή λογική λέει ότι, αν τα ανθοϊάματα έχουν πράγματι τις ιδιότητες που τους αποδίδονται. τότε έχουμε μπροστά μας μια εξαιρετική θεραπευτική δυνατότητα, μια μέθοδο που μπορεί να συμπορευτεί αρμονικά με τις ψυχολογικές θεραπείες και να βοηθήσει το έργο τους σε απίστευτο βαθμό.

Διαβάστε:  Ανθοϊάματα Μπαχ: Τι είναι, ποιες είναι οι ιδιότητές τους και πως να τα φτιάξετε μόνοι σας

Ας πάρουμε για παράδειγμα μερικά από τα γνωστά μας ανθοϊάματα του Bach. Πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να είναι για έναν ψυχαναλυτή ένα ίαμα σαν το Cherry Plum, που διευκολύνει τη διαδικασία του ελεύθερου συνειρμού, ενώ συγχρόνως προωθεί τη συγκινησιακή διαφοροποίηση, την καλύτερη επαφή του ανθρώπου με τα συναισθήματα του; Το ανθοΐαμα Agrimony στα αρχικά στάδια της θεραπείας, βοηθά να χαλαρώσουν οι ψυχολογικές άμυνες και το άτομο να εκφράσει άνετα αυτό που πραγματικά αισθάνεται, χωρίς το φόβο του πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι. Τα ανθοϊάματα που αμβλύνουν τους φόβους και βοηθούν τον άνθρωπο να αποκτήσει ψυχικό κουράγιο και θάρρος, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο να αντιμετωπιστούν οι φοβίες και οι αγχώδεις διαταραχές. Το Holy, βοηθά στο να μετριαστεί η καχυποψία και η παρερμηνευτική διάθεση και να βελτιωθεί η ικανότητα του να εμπιστεύεται κανείς, πράγμα πολύτιμο για τα σοβαρά ψυχολογικό προβλήματα που συνδέονται με τέτοιες δυσκολίες. Το Lunch βοηθά το άτομο να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να υπερβεί τα συμπλέγματα κατωτερότητας. Το Mimulus τον κάνει σταδιακά λιγότερο ντροπαλό. Με το Elm καταφέρνει να διατηρεί την επίγνωση των ικανοτήτων του.

Advertisment

Το Willow απομακρύνει από το νου τις πικρίες του παρελθόντος, βοηθά τον άνθρωπο να αποδεσμευτεί από το ρόλο του θύματος, να αναλάβει την ευθύνη για την κατάσταση του και να δει τα πράγματα από θετική σκοπιά. Ανθοϊάματα όπως το Honeysuckle, το Rock Rose και το Red Chestnut, μπορούν να βοηθήσουν με θεαματικό τρόπο στην προσπάθεια υπέρβασης των ψυχολογικών καθηλώσεων. Το Red Chestnut απομακρύνει από την συνείδηση την υπερβολική ανησυχία για τους άλλους, με την συναισθηματική εξάρτηση που αυτή συνεπάγεται, βοηθώντας τα ανθρώπινα συστήματα να λειτουργήσουν με υγιέστερο τρόπο.

Ανθοϊάματα όπως τα Willow, Honeysuckle, Wild Rose, Red Chesnut, Gentian, Gorse, Mustard κλπ, μαζί με πολλά από τα νεότερα, μετά τον Bach ανθοϊάματα. αν επιλεγούν ανάλογα με τις απαιτήσεις των περιστάσεων, μπορούν να δώσουν θαυμάσια αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αυτής της ψυχολογικής μάστιγας της εποχής μας. Ακόμα και οι ψυχώσεις δίνουν θετικά σημάδια ανταπόκρισης σε ανθοϊάματα όπως το Cherry Plum για τη μεγάλη ψυχική ένταση, το Impatiense για την εξάντληση της υπομονής και το Gorse για την βαθιά εσωτερική απελπισία. Με το πλήθος των ανθοϊαμάτων που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι δυνατότητες για βαθιά αιτιολογική διεύρυνση και θεραπεία ψυχολογικών προβλημάτων έχουν μεγαλώσει κατά πολύ.

Τα ανθοϊάματα γίνονται αμέσως αγαπητά από τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν σωστά και αιτία γι’ αυτό δεν είναι μόνο το ότι δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως τα περισσότερα συμβατικά φάρμακα, αλλά η βαθιά ανακούφιση της ψυχής και η ψυχική ανάπτυξη και πρόοδος που συμβαίνει με αυτά.

Τα ανθοϊάματα μπορούν πολύ εύκολα να προστεθούν στις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος και δεν είναι ανάγκη να αντιμετωπίζονται σαν μια διαφορετική, αυτοτελής θεραπεία. Είναι μια δυνατότητα που αξίζει πραγματικά την προσοχή μας.

Μαρίνα Αγγελή. Ιατρός

Holistic Life

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση