, ,

Αρωματοθεραπεία και Αυτισμός

Η Αρωματοθεραπεία και εφαρμογές της στα αυτιστικά παιδιά Η Αρωματοθεραπεία σήμερα γνωρίζει μια αναγέννηση και όταν χρησιμοποιείται με γνώση και αγάπη, έχει εκπληκτικά αποτελέσματα. Η Αρωματοθεραπεία έγινε γνωστή

Η Αρωματοθεραπεία και εφαρμογές της στα αυτιστικά παιδιά

Η Αρωματοθεραπεία σήμερα γνωρίζει μια αναγέννηση και όταν χρησιμοποιείται με γνώση και αγάπη, έχει εκπληκτικά αποτελέσματα. Η Αρωματοθεραπεία έγινε γνωστή πριν από 5000 χρόνια. Για μερικά χρόνια ξεχάστηκε από πολλούς η αληθινή αρωματοθεραπεία και ο όρος χρησιμοποιείτο μόνο για ωραία αρώματα.

Advertisment

Τα τελευταία χρόνια όμως ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον εμφανίστηκε για την αρχαία αυτή θεραπευτική γνώση. Τα αιθέρια έλαια μπορούν να αναπαράγουν τονκραδασμό των φυτών και δεν είναι απλά όμορφα αρώματα, αλλά η «ψυχή που βοηθάει τη ζωή».

Η Αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται κυρίως για την υγεία και την ομορφιά. Όμως αναμφίβολα έχει μεγάλη θεραπευτική αξία, με αποτελέσματα που επηρεάζουν θετικά τις σωματικές και ψυχοπνευματικές λειτουργίες.

Τα αιθέρια έλαια έρχονται κατευθείαν από την καρδιά της φύσης. Είναι η ψυχή των φυτών που έχουν τη δύναμη και τη σοφία να μας υποστηρίζουν σε πολλά επίπεδα της καθημερινότητας.

Advertisment

Αυτό που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιούνται αγνά αιθέρια έλαια και σε πολύ μικρές ποσότητες. Με τα αιθέρια έλαια ισχύει «όσο λιγότερο

τόσο καλύτερο!» Το να επιλέξεις ένα αιθέριο έλαιο για το άρωμά σου είναι προσωπική επιλογή. Το να δημιουργήσεις ένα θεραπευτικό μείγμα που θα υποστηρίξει την υγεία είναι εμπειρία, γνώση και αγάπη.

Σ’ αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να αποτυπώσω προτάσεις που στηρίζονται στη μακροχρόνια χρήση τους και την πρακτική εμπειρία μου, γιατί όντως μου έχουν δώσει πολλά και δυνατά αποτελέσματα.

Νωρίς στις σπουδές μου ανέπτυξα μια αρμονική σχέση με τη φύση και τη γνώση μέσα από την επίγνωση και τη συνειδητότητα ότι τα φυτά έχουν τη δυνατότητα να μας προσφέρουν λύσεις υγείας, χαράς, ελπίδας, αρμονίας με τον εαυτό μας και τους άλλους. Άλλωστε τα αιθέρια έλαια απευθύνονται σ’ όλους τους ανθρώπους: άντρες, γυναίκες, παιδιά, βρέφη, σ’ όλες τις περιπτώσεις και το κυριότερο χωρίς παρενέργειες.

Αρωματοθεραπεία και αυτιστικά παιδιά

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα αυτιστικά παιδιά με δύο τρόπους – στη δημιουργία επαφής και συντελούν στην απελευθέρωση των συναισθημάτων.

Α) Παιχνίδι: Οργανώστε την οικογένεια να πάρει μέρος σε ένα παιχνίδι. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σε υποσυνείδητο επίπεδο, που είναι το επίπεδο που δουλεύουν τα αιθέρια έλαια. Στο παιχνίδι το παιδί θα έχει δεμένα μάτια. Δώστε του αιθέρια έλαια να μυρίσει, και μετά ζητήστε του να βρει μέσα στο δωμάτιο το άτομο που φοράει αυτό το άρωμα. Είναι ζωτικής σημασίας όσοι λαμβάνουν μέρος σ’ αυτό το παιχνίδι να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα απόλυτης αγάπης και χαράς κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών.

Δεν έχει σημασία εάν το παιδί θα απαντήσει σωστά ή όχι – ανταμείψτε το με χάδια και φιλιά (όχι υλικές ανταμοιβές) ούτως η άλλως. Το παιδί μπορεί να είναι αλύγιστο σαν πίνακας καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά ούτε αυτό έχει σημασία. Παίζετε το παιχνίδι συχνά, καθημερινά για ένα μήνα, έστω και για δέκα λεπτά. Κάθε παριστάμενο άτομο θα πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιεί το ίδιο αιθέριο έλαιο – το περγαμόντο είναι πολύ καλό – και διαλέξτε να μυρίσει κάτι που του αρέσει να φοράει. Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας παιχνίδια αξιοποιώντας τις επιδράσεις των αρωμάτων στο υποσυνείδητο, αλλά ό,τι και να κάνετε, αποφύγετε τη χρήση αρωμάτων όταν υπάρχει εκνευρισμός ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη τα οικογένειας. Οι αρνητικές δονήσεις θα περάσουν στο αυτιστικό παιδί, το οποίο θα τις συνδυάσει με τα αντίστοιχα αρώματα και αυτή η άρνηση θα καταστρέψει τη μελλοντική τους χρήση.

Β) Μασάζ: Ένα σώμα αλύγιστο και σκληροτράχηλο δεν είναι ευχάριστο για μασάζ, ειδικά εάν αποστρέφεται το άγγιγμα. Παρόλα αυτά, το άγγιγμα είναι αυτό που χρειάζεται, ιδιαίτερα όταν γίνεται με την καρδιά. Κάνετε όλη την άσκηση όσο πιο ευεργετική μπορείτε ακούγοντας μουσική ενώ γίνεται το μασάζ, και φροντίστε έστω για μισή ώρα να μη σας διακόψει κανείς, ούτε τηλέφωνο, ούτε επισκέπτες. Εφαρμόστε το, μόλις είστε 100% σίγουροι πως θα δώσετε στο παιδί τη μέγιστη προσοχή σας.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από πολλά αιθέρια έλαια, όπως περγαμόντο, πορτοκάλι, γεράνι, κ.α., καθώς το αυτιστικό παιδί έχει ποικίλες και διαφορετικές ανάγκες, επιλέξτε τα κατάλληλα αιθέρια έλαια με τη συμβολή (βοήθεια) επαγγελματία αρωματοθεραπευτή. Οι ακόλουθες δύο φόρμουλες έχουν σχεδιαστεί για αυτιστικά παιδιά και έχουν αποδειχθεί χρήσιμες:

Για να ανακουφίσετε το άγχος και το φόβο:
Σε 30ml λάδι βάσης:
7 σταγόνες Περγαμόντο
3 σταγόνες Γεράνι
4 σταγόνες Ιεροβότανο
Γι να ενισχύσετε το μασάζ:
Σε 30ml λάδι βάσης:
5 σταγόνες Δενδρολίβανο
3 σταγόνες Βασιλικό
2 σταγόνες Μέντα
5 σταγόνες Λεμόνι

Για τους πρώτους έξι μήνες κάνετε μασάζ, με σταθερές & ελεγχόμενες κινήσεις, μόνο στην πλάτη του παιδιού. Κάνετε μασάζ με την παλάμη του χεριού σε κυκλικές εξερχόμενες κινήσεις – κινήσεις του ρολογιού με το δεξί χέρι και κινήσεις αντίθετες με αυτές του ρολογιού με το αριστερό χέρι. Μετά από έξι μήνες, μπορεί να προχωρήσετε σε μασάζ και στο μπροστινό μέρος του παιδιού. Χρησιμοποιήστε κυκλικές κινήσεις σύμφωνες με εκείνες του ρολογιού επάνω από το κοιλιακό και ηλιακό πλέγμα.

Μπορεί να γίνει και μασάζ στο κεφάλι οποιαδήποτε στιγμή που το παιδί είναι καθιστό με απαλές κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλά σας και βάλτε το λάδι στα δάχτυλά σας, παρά στο ίδιο το κεφάλι, προτού να αρχίσετε το μασάζ.

Η διαδρομή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και σας ευχόμαστε να έχετε όλη την υπομονή και το σθένος που θα χρειασθεί, αλλά λάβετε υπόψη σας πως αυτά τα παιδιά ανταποκρίνονται στη θεραπεία και τα πρώτα τους χαμόγελα και αγκαλιές θα αποτελέσουν το πιο αξιόλογο επίτευγμα της ζωής σας.

Τερέζα Ζώρζου

Αρωματοθεραπεύτρια

Holistic Life

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση