Η αγκαλιά της μαμάς θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού
Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ και του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία σε πρόσφατη μελέτη τους. Όπως λένε οι επιστήμονες, οι συχνές αγκαλιές της μαμάς και οι μεγάλες «δόσεις» προσοχής και τρυφερότητας στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού μπορούν να αλλάξουν την ανοσολογική αντίδραση του εγκεφάλου του τόσο ώστε να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό του σε βαθμό που να μη χρειάζεται να παίρνει αναλγητικά φάρμακα αργότερα στη ζωή του!
Advertisment
Σε έρευνα που έκαναν σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι τα μικρά που δέχονταν περισσότερα αγγίγματα από τις ποντικίνες είχαν σε υψηλότερα επίπεδα την ουσία ιντερλευκίνη-10. Αυτό πρακτικά σήμανε ότι τα ποντίκια μπόρεσαν να αντισταθούν στον πειρασμό για μια δόση μορφίνης, όταν μεγάλωσαν.
Τα ποντίκια χρησιμοποιήθηκαν επειδή είναι επιρρεπή στον εθισμό στα ναρκωτικά, όπως και οι άνθρωποι. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε το ίδιο σύστημα επιβράβευσης στον εγκέφαλο, καθώς και πολλά κοινά γονίδια που το ελέγχουν.
Η ιντερλευκίνη-10, που βρέθηκε σε τετραπλάσια επίπεδα στα ποντίκια που ήταν χαϊδεμένα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, λειτουργεί ενάντια σε κάθε φλεγμονή του εγκεφάλου αλλά και σε κάθε ενεργοποίηση του κέντρου της επιβράβευσης, όταν αυτό εκτεθεί σε μορφίνη ή άλλη εθιστική ουσία.
Advertisment