Ο χρόνος όλα τα γιατρεύει, σύμφωνα με την επιστήμη

Υπάρχει μια σχολή ψυχολογίας που υποστηρίζει ότι η ευτυχία είναι υποκειμενική. Μπορεί στην ζωή μας να συμβαίνουν καλά ή κακά πράγματα, όμως πάντα επιστρέφουμε

Υπάρχει μια σχολή ψυχολογίας που υποστηρίζει ότι η ευτυχία είναι υποκειμενική. Μπορεί στην ζωή μας να συμβαίνουν καλά ή κακά πράγματα, όμως πάντα επιστρέφουμε στο ίδιο βασικό επίπεδο ευτυχίας.

Αυτή η θεωρία βασίζεται σε μία μελέτη που έγινε το 2008 και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Economic Journal», από τον Δρ. Γιάννη Γεωργέλη (καθηγητή στο πανεπιστήμιο Μπρουνέλ) σε συνεργασία με τους Andrew E. Clark, Ed Diener, Yannis Georgellis, και Richard E. Lucas, .

Advertisment

Μελέτησαν για είκοσι χρόνια τα στοιχεία μιας έρευνας που έγινε στη Γερμανία, και έφτασαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι προσαρμόζονται πλήρως σε νέες καταστάσεις στη ζωή τους, όπως ο γάμος, το διαζύγιο, η χηρεία, η γέννηση ενός παιδιού.

Για παράδειγμα, ο θάνατος ενός συζύγου είναι ένα πολύ άσχημο γεγονός που συνοδεύεται από ριζική πτώση του επιπέδου της ευτυχίας. Όμως κατά τη διάρκεια του έτους η ευτυχία αυξάνεται, και μέσα σε δύο χρόνια επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ μπορεί και να ξεπεράσει τη γραμμή βάσης.

Παρόμοιο μοτίβο παρουσιάζεται στα περισσότερα αρνητικά, αλλά και θετικά γεγονότα. Οι άνθρωποι παίρνουν τα πάνω τους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Advertisment

Παρακάτω παρουσιάζουμε κάποια γραφήματα από την συγκεκριμένη μελέτη. Παρατηρείστε ότι σχεδόν σε όλα τα διαγράμματα, τα επίπεδα ευτυχίας επανήλθαν στην αρχική τιμή. Η μόνη εξαίρεση ήταν η περίπτωση που έμενε άνεργος κάποιος άντρας. Αυτό το συμβάν προκαλούσε δυστυχία για όσο διάστημα διαρκούσε.
___

___

Πηγή: «Lags And Leads in Life Satisfaction: a Test of the Baseline Hypothesis«

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση