, ,

Πιο υγιή τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικιδια ζώα

Είναι αλήθεια, νεότερες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου, κυρίως σκύλου ή γάτας, σε μικρή ηλικία μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του

Είναι αλήθεια, νεότερες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου, κυρίως σκύλου ή γάτας, σε μικρή ηλικία μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος!

Όσοι έχουν μεγαλώσει με σκύλο ή γάτα μέσα στο σπίτι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο πολλά είναι τα οφέλη στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μέσα από την αγάπη και τη τρυφερότητα που μπορούν να δώσουν τα ζώα. Ακόμα ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, συμπέρασμα σχετικών ερευνών, είναι ότι τα κατοικίδια μπορούν να συμβάλουν στην καλή υγεία των νεαρών παιδιών. Πιο συγκεκριμένα οι νεότερες μελέτες αποκαλύπτουν πως όσα παιδιά περνούν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους σε σπίτι με κατοικίδια, είναι πολύ πιθανόν να είναι πιο υγιή, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν έχουν κάποιο ζωάκι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η απόκτηση ενός κατοικίδιου σε μικρή ηλικία μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να καταπολεμά καλύτερα τους ιούς και τις μολύνσεις.

Advertisment

Έτσι λοιπόν παιδιά που είχαν σκύλο τον πρώτο χρόνο της ζωής τους διαπιστώθηκε πως είχαν 31% λιγότερα προβλήματα με το αναπνευστικό τους. Σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα τριών σημαντικών μελετών που πραγματοποιήθηκαν τη τελευταία δεκαετία και που αφορούν τη συνύπαρξη κατοικίδιων ζώων και παιδιών σε σχέση με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

-Μελέτη Ηatakka: Είχε ως αντικείμενο τη σχέση των συμπτωμάτων αναπνευστικού συστήματος σε παιδιά ηλικίας 1-6 ετών με τη συνύπαρξη κατοικίδιων. Διαπιστώθηκε μείωση των συμπτωμάτων στα παιδιά αυτά.

-Μελέτη Gruber: Εφαρμόστηκε σε παιδιά ηλικίας 0-2 ετών. Το αποτέλεσμα της μελέτης ανέφερε ότι τα παιδιά που μεγάλωναν με κατοικίδια είχαν λιγότερα επεισόδια κοινού κρυολογήματος και μειωμένα επεισόδια ωτίτιδας. Επίσης στην ίδια μελέτη επισημαίνεται ο προστατευτικός ρόλος της γάτας όσο αφορά τις λοιμώξεις από ιογενές croup σε μεγάλα νήπια.

Advertisment

-Μελέτη Heyworth: Απέδειξε τη μείωση επεισοδίων γαστρεντερίτιδας σε παιδιά με κατοικίδια σκύλο ή γάτα.

Η πιο σημαντική έρευνα όμως έγινε από Φιλανδούς επιστήμονες, που διεξάγουν μελέτες στα πλαίσια του παγκόσμιου προγράμματος PASTURE – Protection against allergy in rural environments – και απέδειξε την ευεργετική συνύπαρξη κατοικίδιων ζώων και βρεφών. Τα αποτελέσματα της δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην επίσημη εφημερίδα της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε πριν πάρετε τον σκύλο σας στην παραλία
Είναι καλό να στειρώνουμε τα κατοικίδιά μας σε μικρή ηλικία; Έρευνα απαντά
Πώς θα ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας με πλοίο | Αναλυτικά ο οδηγός
Τελικά τα ημίαιμα σκυλιά είναι περισσότερο υγιή από τα καθαρόαιμα; Πρόσφατη έρευνα δίνει απαντήσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση