Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Μωάμεθ

Κάποτε, ο Νασρεντίν Χότζας πηγαίνοντας στη Μέκκα για προσκύνημα, πέρασε από τη Μεδίνα. Καθώς περπατούσε μπροστά από το κεντρικό τζαμί, ένας τουρίστας που περιπλανιόταν,

Κάποτε, ο Νασρεντίν Χότζας πηγαίνοντας στη Μέκκα για προσκύνημα, πέρασε από τη Μεδίνα. Καθώς περπατούσε μπροστά από το κεντρικό τζαμί, ένας τουρίστας που περιπλανιόταν, τον πλησίασε και τον ρώτησε: « με συγχωρείτε κύριε, φαίνεστε να είστε από αυτά τα μέρη. Μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε κάτι, σχετικά με αυτό το τζαμί; Φαίνεται πολύ παλιό και σημαντικό. Δυστυχώς έχω χάσει τον οδηγό μου, μπορείτε να μου δώσετε μερικές πληροφορίες; Ο Νασρεντίν που ήταν πολύ υπερήφανος για να παραδεχτεί την άγνοιά του, με περισπούδαστο ύφος, άρχισε να εξηγεί στον τουρίστα.

«Αυτό είναι ένα πάρα πολύ παλιό τζαμί, που χτίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο, για να τιμήσει την κατάκτηση της Αραβίας». Ο τουρίστας εντυπωσιάστηκε αλλά σχεδόν αμέσως, μια αμφιβολία ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό του.

Advertisment

«Μα πώς γίνεται αυτό; Απ΄όσο ξέρω, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας, δεν ήταν μουσουλμάνος, έτσι δεν είναι;»

«Βλέπω ότι ξέρετε κάποια από αυτά τα πράγματα» απάντησε ο Νασρεντίν. «Στην πραγματικότητα, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν τόσο ενθουσιασμένος με την τύχη που είχε στον πόλεμο, που ασπάστηκε το Ισλάμ, προκειμένου να δείξει την ευγνωμοσύνη του στον Αλλάχ».

«Ωωωω αλήθεια;» ρώτησε έκπληκτος ο τουρίστας. « Μα όμως, σίγουρα το Ισλάμ δεν υπήρχε την εποχή του Μεγάλου Αλεξάδρου!»

Advertisment

«Να ένα εξαιρετικό σημείο» είπε ο Νασρεντίν. « Χαίρομαι πολύ, όταν συναντώ ανθρώπους που καταλαβαίνουν τόσο καλά την ιστορία μας! Και ήταν τόσο πολύ συγκλονισμένος από την γενναιοδωρία που του είχε δείξει ο Αλλάχ, που όταν τελείωσαν οι μάχες, ξεκίνησε μια νέα θρησκεία και μάλιστα, έγινε ο ιδρυτής του Ισλάμ».

Ο τουρίστας στράφηκε προς το τζαμί, κοιτάζοντάς το με μια νέα οπτική, αλλά πριν ο Νασρεντίν προλάβει να εξαφανιστεί μέσα στο πλήθος, γύρισε πάλι προς το μέρος του και είπε « μα έχω διαβάσει πως ο ιδρυτής του Ισλάμ είναι ο Μωάμεθ. Τουλάχιστον όμως, είμαι σίγουρος πως δεν ήταν ο Αλέξανδρος».

«Βλέπω κύριε, πως είστε επιστήμονας» αποκρίθηκε ο Νασρεντίν. « Απλά συνέβη το εξής: Ο Αλέξανδρος, κατάλαβε πως θα μπορούσε να αφιερώσει τον εαυτό του στην νέα του ζωή σαν προφήτης, μόνο αν υιοθετούσε μια νέα ταυτότητα. Έτσι, εγκατέλειψε το παλιό του όνομα και για το υπόλοιπο της ζωής του, αποκαλούσε τον εαυτό του Μωάμεθ».

«Αλήθεια;» αναρωτήθηκε ο τουρίστας. «Αυτό είναι καταπληκτικό! Μα.. μα εγώ νόμιζα ότι ο Αλέξανδρος έζησε πολύ καιρό πριν το Μωάμεθ! Είναι αυτό σωστό;»

«Σίγουρα δεν είναι» απάντησε ο Νασρεντίν. «Εσείς έχετε στο μυαλό σας έναν άλλο Μέγα Αλέξανδρο, εγώ μιλάω γι’αυτόν που ονομάζεται Μωάμεθ».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Μην ελέγχετε με φόβο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση