,

Γιατί πονάμε όταν αλλάζει ο καιρός;

Dr. Μιχάλης Καλινδέρης, BSc, DC, MEAC Όσοι πάσχουν απο χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα γνωρίζουν καλά οτι οι αλλαγές του καιρού φέρνουν πόνους. Είναι τα γνωστά

Dr. Μιχάλης Καλινδέρης, BSc, DC, MEAC

Όσοι πάσχουν απο χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα γνωρίζουν καλά οτι οι αλλαγές του καιρού φέρνουν πόνους. Είναι τα γνωστά «κουσούρια» που αφήνουν οι αρθρίτιδες, τα παλιά κατάγματα, οι χρόνιες οσφυαλγίες και άλλες παθήσεις που επηρρεάζονται απο τις καιρικές αλλαγές.

Όταν η γιαγιά ή η θεία μας λέει πως: «Θα βρέξει αύριο …. με πονάνε οι κλειδώσεις μου», δεν το λέει έχοντας κάποια μεταφυσική διαίσθηση. Αντιθέτως, το φαινόμενο είναι άκρως φυσικό.

Την τελευταία 15ετία έχουν διεξαχθεί και δημοσιευθεί περίπου δέκα επιστημονικές έρευνες που μελέτησαν την επιρροή της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της ατμοσφαιρικής πίεσης στα τα επίπεδα του πόνου που αισθάνονται ασθενείς χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων. Η πλειοψηφία των μελετών έδειξαν πως οι αυξημένοι πόνοι δεν οφείλονται τόσο στο κρύο ή την υγρασία οσο στην απότομη μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης που προηγείται της κακοκαιρίας! Η σχέση είναι αντιστρόφως ανάλογη …. οσο πέφτει το βαρόμετρο, τόσο αυξάνονται οι πόνοι.

Οι επιστήμονες εικάζουν πως ο αυξημένος πόνος ίσως οφείλεται στην διαφορά πίεσης μεταξύ του περιβάλλοντος και των αρθρώσεών μας. Αν παρομοιάσουμε την άρθωση με ένα μπαλόνι, η φυσιολογική ατμοσφαιρική πίεση «σπρώχνει» απο όλες τις μεριές αυτό το μπαλόνι. Σε περίπτωση μείωσης της ατμοσφαιρικής πίεσης, το μπαλόνι θα διασταλλεί. Μια φυσιολογική άρθρωση, ακόμα και όταν διασταλλεί δεν πονάει. Μια άρθρωση όμως που έχει τραυματιστεί, που έχει φθαρεί, ή που πάσχει απο ρευματοειδή/ουρική αρθρίτιδα θα μεταδώσει πόνο.

Ο μικρός αριθμός των μελετών αυτών δεν επιτρέπει στην επιστημονική κοινότητα να βγάλει συμπεράσματα με απόλυτη βεβαιότητα. Φαίνεται όμως να υπάρχει πλέον η επιστημονική εξήγηση πίσω απο το φαινόμενο να πονούν τα κόκκαλα και οι αρθρώσεις μας μια μέρα πρίν έρθει η κακοκαιρία.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντισταθμίσουμε το φαινόμενο αυτό;

Μια λύση είναι να ασκήσουμε εξωτερική πίεση στην άρθρωση που μας πονάει. Επιγονατίδες, επιστραγαλίδες, κάλτσες ή καλσόν ή κολάν, περικάρπια και γάντια απο ελαστικό υλικό μπορούν να ασκήσουν σημαντική πίεση στην άρθρωση και να την ανακουφίσουν όταν το βαρόμετρο πάρει τον κατήφορο. Ακόμα και ένας ελαστικός επίδεσμος δεμένος λίγο σφιχτά μπορεί να μετριάσει τον πόνο.

Ανακούφιση μπορεί να προσφέρει και ενα ζεστό επίθεμα, μια θερμοφόρα, μια ηλεκτρική κουβέρτα. Η ζέστη γενικά μαλακώνει τον πόνο όπως αυτός μεταδίδεται μέσω του νευρικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε υπ’όψιν πως οι συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης (και κατ’επέκταση οι πόνοι μας) είναι μόνο παροδικοί!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε