[quote_center]Το νερό μπορεί να τρέφει τα πάντα για πάντα[/quote_center]

Ιπποκράτης -΄Περί Διαίτης’

Μαζύ με το οξυγόνο είναι τα πιο ζωτικά συστατικά για την ζωή, την υγεία και τη διατήρησή της,τη μακροζωία.

Το νερό εξυπηρετεί το ανθρώπινο σώμα στις λειτουργίες του.

Ο μεταβολισμός (η ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια), το πεπτικό σύστημα, το κυκλοφορικό σύστημα, το ουροποιητικό, το γεννητικό, όλα τα συστήματα και τα όργανα, κάθε ένα κύτταρο για να επιτελεί αποτελεσματικά την λειτουργία του, τον προορισμό του, μέσα στο σώμα μας, χρειάζεται νερό!

΄Οταν το νερό που λαμβάνει το ανθρώπινο σώμα (τροφή, ροφήματα, πόσιμο νερό, περιβάλλον) είναι λιγότερο απ΄όσο χρειάζεται, οι λειτουργίες και τα συστήματά του υπολειτουργούν και αντίστροφα.

[quote_box author=”” profession=””]

“Τό μέτρο δεν πρέπει να αναζητηθεί σε βάρος η σε κάποιον αριθμό, στον οποίο να αναφέρεται κανείς γιά να κερδίσει ακριβή γνώση, αλλά στην αισθητηριακή αντίληψη του σώματος

“Πρέπει λοιπόν να ρυθμίζει κανείς τη δίαιτά του (υγρή ή στεγνή) ανάλογα με την ηλικία , την εποχή, την συνήθεια, τον τόπο και τον οργανισμό του, καταπολεμώντας τις επικρατούσες συνθήκες του κρύου και της ζέστης”

Ιπποκράτης ‘Περί αρχαίης Ιητρικής’ – ‘Περί διαίτης υγιεινής’

[/quote_box]

Δεν υπάρχουν κανόνες που να ισχύουν παντού και πάντα, σε σχέση με την επαρκή πρόσληψη νερού.

Μέσα στο σώμα καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, ασταμάτητα, ακολουθώντας το Νόμο της Ζωής, χορεύεται ο χορός της εσωτερικής αλχημείας, o χορός της ανταλλαγής και της εξισορρόπησης, της ρύθμισης και της προσαρμογής.

Το σώμα, συμπορευόμενο με κοσμική υπακοή στους Αιώνιους Νόμους, διατηρεί τη Ζωή.

[quote_box author=”” profession=””]

“Οι άνθρωποι στην αρχαιότητα γνώριζαν το Τάο και κατανοούσαν τον τρόπο για τη διατήρηση της υγείας, ακολουθώντας τους νόμους του γιν και του γιανγκ. Έτρωγαν και έπιναν συγκρατημένα και τακτικά ”

Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα περί Εσωτερικής Ιατρικής κεφ.1

[/quote_box]

Ρυθμίζουμε την πρόσληψη του νερού ανάλογα με τις συνθήκες.

Το καλοκαίρι περισσσότερο από τον χειμώνα.Την ημέρα περισσότερο από τη νύχτα.

Η έλλειψη νερού – αφυδάτωση επιφέρει κόπωση – έλλειψη ενέργειας,μειωμένο μεταβολικό ρυθμό,άτονο πεπτικό σύστημα κ.α.

Διαβάστε περισσότερα γιά την αφυδάτωση: Μήπως είστε αφυδατωμένοι;

Η υπερβολή του νερού βλάπτει τα νεφρά.

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική το νερό (και σαν Στοιχείο) σχετίζεται με τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη.

Εναποθηκεύουν την πεμπτουσία της ζωής και ως εκ τούτου είναι υπεύθυνα για την αύξηση, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή.

Η ΠΚΙ αντιλαμβάνεται τα νεφρά ως την έδρα της ενέργειας yin (αριστερό νεφρό,στοιχείο Νερό) και της ενέργειας yang (δεξί νεφρό,στοιχείο Φωτιά) του σώματος .

΄Ονομάζονται η ”Πύλη της Ζωής” διότι φιλοξενούν το προγονικό chi, τις πρωταρχικές yin και yang ενέργειες του σώματος.

Ειναι η έδρα του chi. Της ζωτικής ενέργειας και της έμφυτης ζωτικότητας. Του δυναμικού μας. Διανέμουν το chi σε όλο το σώμα και διαποτίζουν τη ζωή μας με όλα τα κληρονομημένα μας χαρίσματα και δυνατότητες, τα ταλέντα μας.

Το Κεφάλαιο Νεφρά , στην ΠΚΙ περιλαμβάνει

[arrow_list]

 • Την ακοή και τα αυτιά,
 • Την τριχοφυϊα του κεφαλιούΤα οστά
 • Λειτουργίες απέκκρισης
 • Σεξουαλικότητα
 • Γεννητικό σύστημα
 • Ορμονικό σύστημα
 • Κυκλοφορικό σύστημα
 • Γενετική και κληρονομικότητα
 • Μηχανισμοί άγχους
 • Ισοζύγιο νερού
 • Διαφύλαξη ζωτικών στοιχείων[/arrow_list]

Τόσο η έλλειψη όσο και η υπερβολή του νερού στο σώμα μπορούν να “τραυματίσουν” τα νεφρά και τις λειτουργίες τους.

Δυσλειτουργικά νεφρά και ουροδόχος κύστις σημαίνουν κακή κυκλοφορία του αίματος, οσφυαλγία, έλλειψη σεξουαλικής όρμής, αδύναμα οστά, ορμονική ανισορροπία, στειρότητα, δυσμηνόροια, τριχόπτωση, αδύναμο σπέρμα, ωτίτιδα, βούϊσμα στ΄αυτιά η βαρηκοία, χρόνια κόπωση κ.α.

Καθώς τα νεφρά καθαρίζουν το αίμα, απομακρύνοντας τις τοξικές ουσίες έτσι και ενεργειακά διαχωρίζουν τα απαραίτητα στη ζωή από τα περιττά.

Τα νεφρά και η ουροδόχος κύστις συνδέονται με το φόβο (αδύναμα νεφρά) και το θάρρος. Με την αναποφασιστικότητα (αδύναμα νεφρά) και τις άμεσες αντιδράσεις σε στιγμές κρίσης.

Η περιοχή κάτω από τα μάτια αποκαλύπτει την κατάσταση των νεφρών. Αυτή η περιοχή έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από κάθε άλλο μέρος του προσώπου.

Έτσι όταν υπάρχει πρήξιμο (σακκούλες ) δεικνύει υπερβολή νερού. ‘Οταν υπάρχουν μαύροι κύκλοι δεικνύει εξάντληση της ενέργειας των Νεφρών.

Εαν η ενέργεια των νεφρών είναι εξαντλημένη προσαρμόζουμε πρώτα την διατροφή μας και δεν αυξάνουμε απότομα το νερό που πίνουμε, διότι τα ήδη εξαντλημένα νεφρά δεν μπορουν να το διαχειρισθούν και γίνονται ακόμα πιο yin.

Αυξάνουμε λαχανικά, σούπες και φρούτα (νερό),

Δημητριακά, ορισμένα όσπρια και σπόρους (θρέψη),

λίγο η περισσότερο καυτερό (δράση).

λίγο η περισσότερο αλμυρό (συγκράτηση)

Αντίθετα εάν υπάρχει υπερβολή νερού, περιορίζουμε τα φρέσκα λαχανικά, σούπες και φρούτα. Στεγνώνουμε την διατροφή και ελαττώνουμε το νερό και τα ροφήματα.

(Οι ρυθμίσεις αυτές ειναι εντελώς γενικές και χρειάζονται ξεχωριστή προσαρμογή γιά κάθε άνθρωπο )

Στοχεύοντας και εκπληρώνοντας την αρμονία με τη Φύση και τη φύση μας, εναρμονίζουμε την πρόσληψη το νερού σύμφωνα με τις συνθήκες που κάθε φορά επικρατούν. Σύμφωνα με το Τώρα.

Γνωρίζουμε ότι τα 10 ποτήρια νερού, που συστήνονται επισήμως, ως αναγκαία ημερήσια πρόσληψη, ανεξαρτήτως της παράλληλης διατροφής, είναι μία πολύ γενική οδηγία βασισμένη στη σύγχρονη, επιβαρυμένη, μη ισορροπημένη διατροφή η οποία δεν πρέπει να εφαρμόζεται χωρίς διάκριση.

Καθώς τα 10 αυτά ποτήρια (ενδεχομένως μη απαραίτητα) έχουν την δυναμική να καθορίσουν, να προσανατολίσουν εμάς, τους απογόνους μας, τις επόμενες γενιές, πλησιάζουμε περισσότερο το σώμα μας, το παρατηρούμε και ακούμε τις ανάγκες του. Ρυθμίζουμε το ισοζύγιο νερού με παρατήρηση και διευρυμένη αντίληψη, με ρεαλισμό και γνώση.

Η υπερβολή ή έλλειψη του νερού στο σώμα επηρεάζει τη πορεία της ζωής μας.

Αδύναμα νεφρά, φοβισμένοι άνθρωποι.

Υγιή νεφρά, ανθισμένοι άνθρωποι

ΟΡΣΑΛΙΑ ΨΑΡΙΔΗ  – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – TCM

Συγγραφέας Ορσαλία Ψαρίδη

Με κύριο αντικείμενο την Ταοϊστική Διατροφή , ΠΚΙ , μαγειρική, φυτά, βότανα και ελιξίρια, επί 25 χρόνια ασχολούμαι με την υγεία προληπτικά και θεραπευτικά όπως και με την ευζωϊα, την πνευματική καλλιέργεια - ανάπτυξη με επιπλέον εργαλεία την Ενεργειακή Θεραπεία (Reiki,Shamanic Energy healing κ.α.), το Ελληνικό πνεύμα, τους παγκόσμιους μύθους, παραδόσεις και σύμβολα κ.α.

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε