Ένα ανθρώπινο σώμα έχει τη δυνατότητα να θεραπεύει τον εαυτό του. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να έχετε επίγνωση της διαδικασίας και να επιλέξετε το κατάλληλο μέσον για να το θεραπεύσετε. Ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για αιώνες είναι ο διαλογισμός, μία πρακτική όπου ένα άτομο εξασκεί το μυαλό του ή προκαλεί μία λειτουργία της συνείδησης, είτε για να συνειδητοποιήσει κάποιο προνόμιο είτε ως αυτοσκοπό.
Ο διαλογισμός επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση ελαχιστοποιώντας το άγχος, την κατάθλιψη, το στρες, την πίεση του αίματος, τον εθισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη μνήμη. Αλλά, γνωρίζατε ότι ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου με πολλούς και θετικούς τρόπους; Πάντα πιστεύαμε ότι ο εγκέφαλος σταματάει να αλλάζει μετά την ενηλικίωση.
Advertisment
Ο διαλογισμός αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου μας
Έχετε την ικανότητα να θεραπεύσετε τη συναισθηματική δυσλειτουργία του εγκεφάλου σας. Όταν αυξάνετε την επίγνωσή σας με επιμέλεια, μπορείτε να μετασχηματίσετε τον εγκέφαλό σας, να δημιουργήσετε νέα κυκλώματα ή να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους. Όποτε ασκείτε μία συμπεριφορά ξανά και ξανά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλό σας.
Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο από το TEDxCambridge όπου η νευροεπιστήμων Sara Lazar https://www.nmr.mgh.harvard.edu/~lazar ομιλεί περί του πως ο διαλογισμός μπορεί να ανασχηματίσει τους. (Δυστυχώς χωρίς ελληνικούς υπότιτλους)
Advertisment
Ο διαλογισμός για ένα μικρό χρονικό διάστημα προχωρεί σε ένα μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της συνολικής υγείας
Μία έρευνα της Sara Lazar https://www.massgeneral.org/about/pressrelease.aspx?id=1329) έδειξε πως ένα επιμελές πρόγραμμα διαλογισμού των 8 εβδομάδων μπορεί να οδηγήσει σε δομικές αλλαγές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβάνοντας την αύξηση της πυκνότητας της “γκρι ύλης” (grey matter) στον ιππόκαμπο, ο οποίος είναι σημαντικός για τη μάθηση και τη μνήμη, και σε δομές σχετιζόμενες με αυτοεπίγνωση, συμπόνια και ενδοσκόπηση. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα διαλογισμού επίσης έδειξαν μείωση της γκρι ύλης στην αμυγδαλή, η οποία είναι γνωστό πως παίζει σημαντικό ρόλο στο άγχος και το στρες.
Μία άλλη έρευνα που έγινε το 2005 σε Αμερικανούς άνδρες και γυναίκες οι οποίοι έκαναν διαλογισμό καθημερινά επί 40 λεπτά, έδειξε πως έπειτα είχαν παχύτερα τοιχώματα φλοιού από αυτούς που δεν έκαναν διαλογισμό. Αυτό σημαίνει πως οι εγκέφαλοί τους γερνούσαν με έναν πιο αργό ρυθμό. Το πάχος του φλοιού σχετίζεται επίσης με τη λήψη αποφάσεων, την προσοχή και τη μνήμη.
Οι επιστήμονες που μελετούν τον κινέζικο, επιμελή διαλογισμό https://uonews.uoregon.edu/archive/news-release/2012/6/chinese-meditation-ibmt-prompts-double-positive-punch-brain-white-matter γνωστό ως ολοκληρωμένη εξάσκηση νου-σώματος (integrated mind-body training – IBMT), επιβεβαίωσαν θετικές αλλαγές στη διάθεση μαζί με αυξημένες εγκεφαλικές συνδέσεις σηματοδότησης, έπειτα από 11 ώρες εξάσκησης IBMT. Επίσης διαπίστωσαν μία διεύρυνση της μυελίνης, τον προστατευτικό λιπώδες ιστό που περιβάλλει τα νεύρα στην πρόσθια περιοχή προσαγωγίου (anterior cingulate region) του εγκεφάλου. Ελλείψεις της ενεργοποίησης αυτής της περιοχής έχουν συσχετιστεί με τη διαταραχή και την έλλειψη προσοχής, την άνοια, την κατάθλιψη, τη σχιζοφρένεια και πολλές άλλες διαταραχές.
Ο διαλογισμός λοιπόν οδηγεί σε θετικές δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου προκαλεί αύξηση της πυκνότητάς του και σε κάποιες άλλες μείωση.
Είναι συναρπαστικό το να βλέπεις τα θετικά αποτελέσματα του διαλογισμού. το να έχει κανείς απλώς επίγνωση, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο, φαινόμενο γνωστό ως “πλαστικότητα” (plasticity) του εγκεφάλου. Το είδος της ζωής που επιλέγουμε είναι αποκλειστικώς στα χέρια μας και έχουμε τη δύναμη και τη δυνατότητα να ελέγξουμε το πεπρωμένο μας. Ένας απλός διαλογισμός για 30 λεπτά καθημερινώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας!
Αυτό συμβαίνει λοιπόν όταν κάθεστε, απολαμβάνετε τη στιγμή και ηρεμείτε. Ακολουθεί ακόμη ένα βίντεο το οποίο μιλάει για τη θετική επίδραση του διαλογισμού στον ανθρώπινο εγκέφαλο: