Χορός και Αναπηρία (βίντεο)

Ρεπορτάζ: Λίζα Γ. Τσοπανάκη Το στερεότυπο ότι ο χορός συνδέεται με ένα τέλειο ανθρώπινο σώμα, ήρθε να καταρρίψει μέσα από την εμπειρία του ο

Ρεπορτάζ: Λίζα Γ. Τσοπανάκη

Το στερεότυπο ότι ο χορός συνδέεται με ένα τέλειο ανθρώπινο σώμα, ήρθε να καταρρίψει μέσα από την εμπειρία του ο κ. Γιώργος Χρηστάκης, εμπνευστής και ιδρυτής του χοροθεάτρου ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. στόχος του οποίου είναι να αποδείξει πως ακόμα και οι άνθρωποι με αναπηρίες μπορούν να προσφέρουν ένα υπέροχο χορευτικό θέαμα, καθηλώνοντας το κοινό.

Advertisment

Ο κ. Χρηστάκης, που είναι άτομο με αναπηρία, μίλησε την Κυριακή στην ημερίδα με θέμα «Χορός και αναπηρία», μια σπουδαία πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Χορού που σαν σκοπό είχε την αφύπνιση του κόσμου και την απόδειξη πως τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο.
Με παρτενέρ την δασκάλα του συλλόγου κ. Ειρήνη Σπύρου, με την οποία χάρισαν στον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, μερικά λεπτά μιας μαγικής συνύπαρξης δύο ανθρώπινων σωμάτων που χορεύουν υπερπηδώντας το «εμπόδιο» της αναπηρίας του ενός εκ των δύο χορευτών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Χρηστάκης μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται μέσω του χοροθεάτρου του, να μεταλαμπαδεύσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τις γνώσεις του στο χορό σε συνδυασμό με την αναπηρία, τονίζοντας μάλιστα πως στην τέχνη δεν υπάρχουν περιορισμοί, και πως μπορεί το διαφορετικό να το μετουσιώσεις σε ένα αποτέλεσμα εικαστικό.

Advertisment

Το χοροθέατρο που λειτουργεί από το 2004, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο με μια μικτή ομάδα συντελεστών, περφόρμερ, χορευτών κ.λπ. στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και άτομα με αναπηρία, μετατρέποντας την ιδιαιτερότητά τους σε τέχνη. «Το σώμα έχει μια ανεξάντλητη ενέργεια και τρόπους να εκφραστεί, κανένας δεν μπορεί να χορέψει ποτέ με τον ίδιο τρόπο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χρηστάκης.

Τονίζοντας πως η παιδεία μας είναι η βασική αιτία που τα άτομα με αναπηρία βιώνουν έναν κοινωνικό αποκλεισμό, ο κ. Χρηστάκης αναφέρθηκε και στο κεφάλαιο «οικογένεια» που στη χώρα μας έχει την τάση να προστατεύει την εικόνα του διαφορετικού με όποιο τρόπο μπορεί. Μάλιστα, ο ίδιος έδωσε ως παράδειγμα τη συγκεκριμένη εκδήλωση αναφέροντας πως παρά το γεγονός ότι η ημερίδα αφορούσε το χορό και την αναπηρία, ωστόσο δεν παραβρέθηκαν άτομα με αναπηρίες. «Η πολιτεία μας δεν έχει τις δομές, δεν μπορείς όμως να περιμένεις τα πάντα από τους άλλους» σημείωσε ο κ. Χρηστάκης που τόνισε πως τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα δεν βγαίνουν εύκολα από το σπίτι τους, δεν συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει βίντεο από διάφορες παραστάσεις που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Χρηστάκης με την ομάδα του, ενώ μάλιστα παρακολούθησαν και ένα βίντεο στο οποίο μια κωφή καταφέρνει να χορέψει χορό της κοιλιάς μπαίνοντας στον ρυθμό ενώ κάποιος που δεν ήταν υποψιασμένος δεν θα μπορούσε να καταλάβει την αναπηρία της κοπέλας. Σχολιάζοντας το βίντεο ο κ. Χρηστάκης τόνισε «η κοπέλα του βίντεο μας απέδειξε πως ότι κινείται χορεύει» ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως χρειάζεται δουλειά και επιμονή για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε αμέσως μετά από την ομιλία του κ. Χρηστάκη, αρκετοί παρευρισκόμενοι αναφέρθηκαν στην έλλειψη παιδείας και στη δυσκολία ένταξης των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία μας, ενώ μάλιστα τονίστηκε και το γεγονός ότι την παιδεία μπορείς να την αποκτήσεις και πέρα από το σχολείο, από τον περίγυρο σου, την οικογένεια, τους φίλους κ.λπ.

Μεταξύ των παρευρισκομένων, τον λόγο έλαβε και ο γαστρεντερολόγος κ. Γιάννης Στουραϊτης ο οποίος ανέφερε «δεν έχουμε μια χώρα που να έχει εκπαιδεύσει την κοινωνία να «δεχθεί» άτομα με αναπηρία».
Ο κ. Χρηστάκης, μιλώντας για την αναπηρία, σημείωσε πως οι άνθρωποι με αναπηρία βιώνουν μια συνθήκη και όχι ένα πρόβλημα. «Το πρόβλημα αρχίζει όταν μπαίνουν τα εμπόδια. Αν π.χ. η πολιτεία έλυνε το πρόβλημα των υποδομών».

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πορφυρή Λεμονιά: Μια ταινία μικρού μήκους με θέμα τη βία και τη γυναικοκτονία (βίντεο)
Σπάνιο δακτυλογραφημένο αντίγραφο του βιβλίου «Ο Μικρός Πρίγκιπας» πωλείται 1,25 εκ. δολάρια
Αποκαλύφθηκε η νέα τοιχογραφία της Στέγης: «Μια Γυναικεία Φιγούρα με Κόκκινη και Μοβ Φορεσιά»
Επιστρέφει και φέτος η «Γιορτή του Σινεμά» |Ποιες ταινίες θα μπορείτε να δείτε με 2 ευρώ!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση