, ,

Αλόννησος: Το ναυάγιο της Περιστέρας μετατρέπεται σε υποθαλάσσιο μουσείο

Το περίφημο ναυάγιο της Περιστέρας που βρίσκεται κοντά στην Αλόννησο σύντομα θα μετατραπεί σε έναν ενάλιο αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο οι επισκέπτες θα βουτούν

Αλόννησος: Το ναυάγιο της Περιστέρας μετατρέπεται σε υποθαλάσσιο μουσείο

Το περίφημο ναυάγιο της Περιστέρας που βρίσκεται κοντά στην Αλόννησο σύντομα θα μετατραπεί σε έναν ενάλιο αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο οι επισκέπτες θα βουτούν με καθοδηγούμενη κατάδυση.

Το ναυάγιο της Περιστέρας Αλοννήσου, ανακαλύφθηκε το 1985 από τον επαγγελματία αλιέα Δημήτριο Μαυρίκη σε βάθος 22-33 μέτρων στη δυτική πλευρά της νήσου Περιστέρας που εκτείνεται ανατολικά της Αλοννήσου (αρχ. Ικος). Διερευνήθηκε ανασκαφικά από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση της καταδυόμενης αρχαιολόγου Δρ. Ελπίδας Χατζιδάκι κατά τα έτη 1992-93 και 1999.

Advertisment

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό πλοίο της κλασικής περιόδου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Η Αθήνα ήταν η κυρίαρχος ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο εκείνη την εποχή και το πλοίο αυτό αποτελεί τεκμήριο της εμπορικής αυτής υπερδύναμης.

Αλόννησος: Το ναυάγιο της Περιστέρας μετατρέπεται σε υποθαλάσσιο μουσείο

Το πλοίο βυθίστηκε μεταξύ του 425 και 415 π.Χ. και μετέφερε εμπόρευμα κρασιού από τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, όπως η Μένδη στη Χαλκιδική και τα νησιά των Σποράδων, Σκόπελος και Αλόννησος. Ο χρόνος και τα θαλάσσια ρεύματα το επηρέασαν ελάχιστα και έτσι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Advertisment

Το εμπορικό πλοίο μετέφερε πάνω από 4.000 αμφορείς πριν τελικά ναυαγήσει σε εκείνο το σημείο. Η πολύ καλή κατάσταση διατήρησής του ναυαγίου και των λοιπών ευρημάτων είναι ο λόγος που το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε να το μετατρέψει σε επισκέψιμο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες.

Αλόννησος: Το ναυάγιο της Περιστέρας μετατρέπεται σε υποθαλάσσιο μουσείο

Για την πρωτοβουλία αυτή, που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος BLUEMED, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργάνωσε διημερίδα για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείρισή της, όπου παρέστη και ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης τονίζει την αισιοδοξία του ότι «η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στο νησί, με τις καθοδηγούμενες καταδύσεις στο θαλάσσιο Μουσείο που αναπτύσσεται γύρω από την Αλόννησο, θα δώσει νέα ώθηση στις δραστηριότητες, πέραν των καθιερωμένων τουριστικών δράσεων που υπάρχουν και θα αναδείξει την περιοχή ακόμη περισσότερο».

Αλόννησος: Το ναυάγιο της Περιστέρας μετατρέπεται σε υποθαλάσσιο μουσείο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άνθρωποι και ολογράμματα στην ίδια σκηνή
Ελληνικό Ωδείο Αθηνών: Αποκαθίσταται και θα λειτουργήσει ξανά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια
Ναός του Ποσειδώνα: Αποκτά νέο φωτισμό - Το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού (φωτογραφίες)
Τέχνη από τις στάχτες των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο βοηθά τους ιθαγενείς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση