,

Υδροθεραπεία και Καθαρισμός Παχέος Εντέρου

Υδροθεραπεία και καθαρισμός παχέος εντέρου Η υγεία ξεκινά από το έντερο. Η μεγάλη αυτή αλήθεια που δυστυχώς παραγνωρίζεται από τη συμβατική ιατρική ήταν γνωστή στους αρχαίους χρόνους

Υδροθεραπεία και καθαρισμός παχέος εντέρου

Η υγεία ξεκινά από το έντερο. Η μεγάλη αυτή αλήθεια που δυστυχώς παραγνωρίζεται από τη συμβατική ιατρική ήταν γνωστή στους αρχαίους χρόνους και ήταν πλήρως αποδεκτή από θεραπευτές και ιατρούς στα ασκληπιεία.

Οι γιατροί της φυσικής ιατρικής (Naturopathy) και υγιεινιστές (Natura Hygiene) των αρχών του περασμένου αιώνα θεωρούσαν την δυσκοιλιότητα ως αιτία πολλών ασθενειών και πίστευαν ότι το πρωταρχικό βήμα για την εξυγίανση του οργανισμού και την επίτευξη του στόχου της θεραπείας ήταν το κλύσμα, οι νηστείες, οι φρουτοδίαιτες και η δίαιτα με ωμές τροφές (φρούτα, λαχανικά). Ορισμένοι μάλιστα χρησιμοποιούσαν και διάφορα βότανα για να πετύχουν την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Advertisment

Η υγεία μας ξεκινά από το πεπτικό σύστημα. Η αλήθεια αυτή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η τροφή που μας συντηρεί, περνά από το στομάχι και το άντρο. Αν το πεπτικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, τότε όλος ο οργανισμός βρίσκεται σε κακή υγεία.

Δυστυχώς στην εποχή που διανύουμε οι διατροφικές συνήθειες, το καθημερινό stress και η έλλειψη άσκησης δημιουργούν δυσμενείς επιπτώσεις και καταπονούν τον οργανισμό και την υγεία μας. Η δυσκοιλιότητα, η κολίτιδα, η υπερανάπτυξη του μύκητα Candida, αποτελούν μέρος της συνέπειας της κακής διατροφής μας και του ανθυγιεινού εν γένει τρόπου ζωής μας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μια ρώσικη μελέτη που έγινε σε κοσμοναύτες κατά τις τελικές πρόβες πριν την εκτόξευση, έδειξε ότι λόγο του άγχους και της έντασης όλης της διαδικασίας, οι υγιέστατοι άντρες του πληρώματος έχασαν μέσα σε 1-2 ώρες όλα τα θετικά βακτηρίδια από το παχύ έντερο.

Οι τοξίνες που συσωρεύονται από την πλούσια σε λίπη και φυτοφάρμακα διατροφή μας θεωρείται βασική αιτία του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η καντιτίαση και η νόσος του Chron είναι οι σύγχρονες επιδημίες του 20ου – 21ου αιώνα. Τοξινώνουν τον οργανισμό μας και δημιουργούν μια σειρά φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους προβλημάτων από πονοκέφαλους μέχρι δερματίτιδες.

Advertisment

Ο Δρ. Waddington έλεγε: «Η ανωμαλία του εντερικού καναλιού αποτελεί πρόδρομο κακής υγείας ειδικά σε καταστάσεις χρόνιων νοσημάτων. Η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου είναι ο πρώτος σημαντικός αρχικός παράγοντας για την τελική αποκατάσταση της υγείας γενικά»

Υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε απ’όλα αυτά τα εντερικά προβλήματα;

Η υδροθεραπεία είναι η πρωταρχική λύση. Είναι μια μέθοδος μια πλήρης μορφή ενέματος, πολύ ανώτερη από το απλό κλύσμα. Κατά την υδροθεραπεία εγχύεται χλιαρό φιλτραρισμένο νερό στο όρθο και αποχετεύεται συγχρόνως. Είναι ένας ανώδυνος τρόπος που απομακρύνει τις τοξίνες από τα τοιχώματα και διαλύει τη βακτηριακή συγκέντρωση στο παχύ έντερο. Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής είναι βελτιωμένος μυϊκός τόνος που διευκολύνει την περισταλτική δράση και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Εάν βλέπαμε τι υπάρχει μέσα στο έντερο μας, πραγματικά θα τρομάζαμε. Γι’ αυτό και η υδροθεραπεία επιτυγχάνει εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα και αυτός είναι ο λόγος που υπόσχεται ευεξία και αίσθηση μεγάλης ενέργειας. Σύγχρονη μελέτη στην Αμερική απέδειξε ότι με την υδροθεραπεία περιορίστηκε ο καρκίνος του κόλονος κατά 50%.

Η υδροθεραπεία του παχέος εντέρου ενδείκνυται για τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Δυσκοιλιότητα – χρόνια
  • Διάρροια – χρόνια
  • Νωθρό παχύ έντερο
  • Ευερέθιστο κόλον
  • Κολίτιδα – σπαστική κολίτης
  • Παρασιτικές μολύνσεις
  • Κοιλιακή διόγκωση / Συσσώρευση Αερίων
  • Εκκολπώματα.
  • Αιμορροΐδες σε αρχικά στάδια
  • Καντιτίαση
  • Δερματικά προβλήματα (ψωρίαση)
  • Αλλεργίες γενικά
  • Προετοιμασία διαγνωστικής μελέτης
  • Αδυνάτισμα

Η υδροθεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυάζει με κατάλληλη δίαιτα προσαρμοσμένη στα προβλήματα του ασθενούς.

Όλοι καθημερινά φροντίζουμε το σώμα μας. Τι κάνουμε όμως για την εντερική μας υγεία; Τρώμε σωστά; και πόσο μπορεί να είναι αυτό εφικτό; O καθαρισμός του παχέως εντέρου επιτυγχάνεται με την υδροθεραπεία.

Της Ευγενίας Χέλμη

Τα οφέλη της Υδροθεραπείας του Παχέος Εντέρου

Η υδροθεραπεία του παχέος εντέρου είναι η ασφαλής, ήπια έκχυση φιλτραρισμένου νερού στο έντερο κάτω από συνθήκες που παρέχουν ασφάλεια, χωρίς να χρησιμοποιούνται χημικά ή φάρμακα. Είναι η φυσική λύση σε καταστάσεις που προσβάλουν την κανονική λειτουργία του εντέρου. Ένα υγιές παχύ έντερο είναι απαραίτητο για ένα υγιές σώμα. Οι συνήθεις διατροφικές συνήθειες του σήμερα, βασισμένες σε εξευγενισμένες και επεξεργασμένες τροφές, πλούσιες σε κορεσμένα λίπη και φτωχές σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας. Η αποβολή των αχώνευτων και άχρηστων προϊόντων της πέψης είναι τόσο σημαντική όσο και η σωστή χώνεψη και επεξεργασία των τροφών. Τα άχρηστα προϊόντα που τους επιτρέπεται να παραμείνουν παραπάνω από το κανονικό στο πεπτικό σύστημα, υπόκεινται ζύμωση και σήψη αυτών των ουσιών και επακόλουθη αύξηση των βακτηρίων και των τοξινών τους.

Η υδροθεραπεία απομακρύνει αποτελεσματικά τα λιμνάζοντα κοπρανώδη υλικά από τα τοιχώματα του παχέος εντέρου, αποτρέποντας την αύξηση των βακτηριακών τοξινών στο λεμφικό και το σύστημα της πυλαίας, οδηγώντας σε ένα μειωμένο φορτίο για το συκώτι. Επιπρόσθετα, η θεραπεία απομακρύνει βλέννα, αέρια, παράσιτα και κυτταρικά υπολείμματα, διευκολύνοντας την περισταλτική δράση και την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Αυτή η φυσική καθαρτική διαδικασία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τη δυσλειτουργία του παχέος εντέρου.

Ορισμένα βακτήρια εμπλέκονται στην παραγωγή διάφορων βιταμινών που απορροφούνται από το παχύ έντερο και αποθηκεύονται στο συκώτι (η βιταμίνη Κ και μερικές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β). Πέρα από τις βιταμίνες, το έντερο απορροφά μεγάλες ποσότητες νερού. Δυστυχώς στην κυκλοφορία εισέρχονται και οι τοξίνες του βακτηριακού μεταβολισμού.

Αυτές οι τοξίνες περνούν από το συκώτι και αποβάλλονται από τα νεφρά. Τα βακτήρια του εντέρου προκαλούν ζύμωση στο άμυλο απελευθερώνοντας αέρια υδρογόνου και μεθανίου, τα οποία απορροφούνται και αποβάλλονται από τους πνεύμονες. Έτσι, η δυσοσμία του στόματος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της στάσιμης ζύμωσης που γίνεται στο έντερο. Η εντερική τοξαιμία μπορεί ακόμα να έχει ως αποτέλεσμα καταστάσεις όπως πονοκεφάλους, αλλεργίες, ευερεθιστότητα και εν δυνάμει μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η εντερική στάση μπορεί να αυξήσει την συστημική απορρόφηση των μικροβίων και των τοξινών τους. Η παρατεταμένη κατακράτηση υπολειμμάτων τροφών, χολής κτλ, οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των παρασιτικών βακτηριδίων του εντέρου. Μερικά από τα βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας μπορεί να γίνουν παθογόνα κάτω από τις συνθήκες στάσης ή σήψης. Για παράδειγμα ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος, που ανήκουν στην φυσιολογική χλωρίδα του παχέος εντέρου, κάτω από τις προαναφερθείσες συνθήκες, θα μπορούσαν να εισέλθουν στην κυκλοφορία και να γίνουν πιθανά οι αιτίες ασθένειας.

Ενδείξεις για την υδροθεραπεία του παχέος εντέρου.

Ποιος θα ωφεληθεί από τις υδροθεραπείες; Η δυσκοιλιότητα είναι μια από τις βασικές αιτίες που οι άνθρωποι αναζητούν αυτό το είδος θεραπείας. Προβλήματα του εντέρου όπως κολίτιδα, ειλεΐτιδα και εκκολπώματα, προσβάλουν τουλάχιστο 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία. Τέτοια προβλήματα μπορούν απευθείας να αντιμετωπιστούν από την υδροθεραπεία. Όλοι όσοι υποφέρουν από μετεωρισμό, κοιλιακή διάταση, αέρια, πόνους στο στομάχι, ή φουσκώνουν πολύ γρήγορα μετά το φαγητό και μπορεί να καταναλώσουν μόνο μικρές ποσότητες φαγητού μπορεί να είναι υποψήφιοι για υδροθεραπείες του παχέος εντέρου. Επίσης άνθρωποι με κάθε είδους δερματικά προβλήματα π.χ., ακμή, ψωρίαση, έκζεμα, κτλ, συνήθως μπορεί να ωφεληθούν από την υδροθεραπεία.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο απεκκριτικό όργανο στο σώμα.

Όταν το παχύ έντερο είναι νωθρό ή παραφορτωμένο ή όταν το σώμα είναι πολύ τοξινωμένο, τότε το δέρμα μπορεί να δράσει ως το κύριο απεκκριτικό όργανο. Μη υγιές δέρμα είναι συνήθως δείγμα ενός μη υγιούς παχέος εντέρου και καμία ποσότητα αντιβιοτικών ή κρεμών ή φαρμάκων δεν θα ανακουφίσουν το πρόβλημα μέχρι η αιτία του προβλήματος να αντιμετωπιστεί. Επιπλέον, η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Όταν το παχύ έντερο είναι επαρκώς καθαρό, η βιταμίνη Α μπορεί να απορροφηθεί αποτελεσματικότερα από τον εντερικό σωλήνα.

Ασθενείς με αρθρίτιδα μπορεί να βοηθηθούν  από μια σειρά υδροθεραπειών.

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως οι ασθενείς με αρθρίτιδα υποφέρουν από κάποια μορφή εσωτερικής τοξαιμίας ενόσω οι τοξίνες συνεχώς απορροφούνται από το σύστημά τους (πχ το έντερο), προκαλώντας περεταίρω φλεγμονή και επιδείνωση των αρθρώσεών τους.

Μια τρίτη ομάδα ασθενών που μπορεί να ωφεληθεί πολύ από τις υδροθεραπείες του παχέος εντέρου είναι οι καρκινοπαθείς.

Όπως γνωρίζουμε οι ασθενείς με καρκίνο αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στη διάσπαση και την αφομοίωση των πρωτεϊνών, αλλά μπορεί να έχουν και μεγάλη έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και απαραίτητων αμινοξέων. Μπορεί επίσης να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα και ποικίλες άλλες γαστρικές διαταραχές. Οι υδροθεραπείες του παχέος εντέρου μπορούν να βοηθήσουν πολύ στο να αυξήσουν την ικανότητα απορρόφησης αυτών των μάκροκαι μικροθρεπτικών ουσιών. Δεν θα ήταν ορθό να εφαρμόσουμε τις υδροθεραπείες σε έναν ιδιαίτερα εξασθενημένο ασθενή, δια των οποίων πιθανά εξασθενήσει παραπάνω. Επιπρόσθετα οι υδροθεραπείες αντενδεικνύονται σε ασθενείς με όγκο στο ορθό ή στο παχύ έντερο. Όταν οι βλεννογόνοι χιτώνες του παχέος εντέρου γίνονται πολύ εύθραυστοι ή ερεθισμένοι, οι υδροθεραπείες μπορεί να είναι πολύ σκληρή θεραπεία.

Άλλα οφέλη της υδροθεραπείας του παχέος εντέρου

Η υδροθεραπεία λειτουργεί επίσης ως ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο για τον θεραπευτή, καθώς τον βοηθά να εξάγει χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν πεπτικές και κλινικές διαταραχές:

Είναι ένα άριστο μέσο προετοιμασίας για χειρουργείο του εντέρου, παρέχοντας βελτίωση του χειρουργικού πεδίου και πιθανά μειώνοντας το ρίσκο μετεγχειρητικών επιπλοκών που οφείλονται στην παρουσία μικροβίων στην γραμμή της τομής.

Κάνει δυνατή την εντόπιση και την ανακούφιση από ενσφηνωμένα κόπρανα, την ποσότητα και το χρώμα της βλέννης και την παρουσία αυξημένων ποσοτήτων αερίων.

Κάνει δυνατή την ανίχνευση των παρασίτων και των αυγών τους.

Είναι χρήσιμη στην αποτοξίνωση των εθισμένων στα ναρκωτικά και των αλκοολικών καθώς βοηθά στην έξοδο των τοξινών από το έντερο και από την κυκλοφορία.

Ολόκληρο το παχύ έντερο θα μπορούσε να καθαριστεί και να εξεταστεί για στοιχεία αίματος κάθε έξι μήνες ή όπως προτείνεται από τον ιατρό, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου. Τα πλεονεκτήματα της υδροθεραπείας αφορούν όλες τις διαγνωστικές μεθόδους του εντέρου συμπεριλαμβανομένης της σιγμοειδοσκόπησης, της κολονοσκόπησης και της εξέτασης με βάριο. Η δυσφορία του ασθενούς που προκύπτει από τα κατάλοιπα του κλύσματος με βάριο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υδροθεραπεία του παχέος εντέρου. Επιπρόσθετα, αυτή η τεχνική θα εξαφάνιζε το πρόβλημα της ύπαρξης κατάλοιπων ακτινοσκιερών υλικών σε αντίστοιχες διαγνωστικές μεθόδους του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αναισθησία θα ωφελούνταν επίσης από την υδροθεραπεία, καθώς θα μείωνε δραματικά τα προβλήματα που σχετίζονται με την εντερική λειτουργία μετά από χειρουργείο.

Αντενδείξεις στην υδροθεραπεία του παχέος εντέρου

Οι αντενδείξεις στην υδροθεραπεία περιλαμβάνουν εκκολπωματίτιδα, ελκώδη κολίτιδα, ασθένεια του Crohn (στις οξείες φάσεις της), έντονες αιμορροϊδες (τύπου 4), και όγκος στο ορθό ή στο παχύ έντερο.

Δημητρίου Ειρήνη – Ιατρός του κέντρου Vitality

Τα παραπάνω κείμενα είναι αποσπάσματα από το περιοδικό Holistic Life  και δημοσιεύονται με την άδεια της ETRA PUBLISHING

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση