Είμαι νιόπαντρος αλλά και νεοφώτιστος κηπουρός…! για μένα σύζυγος και κηπουρός σημαίνει ένα και το αυτό…!
Πριν μερικούς μήνες απέκτησα ένα σπίτι με κήπο, έβαλα το κατάλληλο χώμα, λίπασμα, φύτεψα λαχανικά και άρχισα να τα ποτίζω και να τα περιποιούμαι. Μετά από μερικές εβδομάδες άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα: ένα τρυφερό πράσινο κλωναράκι καρότου ξεπετάγονταν από το χώμα! Ένα χρόνο νωρίτερα είχα γονατίσει για ν’ αφουγκραστώ τους χτύπους της καρδιάς του αγέννητου παιδιού μου! Το καρότο ξεπετάχτηκε μέσα από το υγρό και σκοτεινό χρώμα, το μωρό μου μέσα από το αμνιακό υγρό και το σκοτάδι της κοιλιάς της μητέρας του… μια νέα ζωή βγήκε στο φως!
Advertisment
Τι συντηρεί το σπόρο στο έδαφος; τι συντηρεί το μωρό στην μήτρα; Ο Φαραώ Amenhotep ο IV υμνεί τον θεό Aton:
‘όλα τα ζώα είναι ευχαριστημένα με την βοσκή
τα δένδρα και τα φυτά ανθίζουν
δημιουργός του σπόρου είναι η γυναίκα
του σπόρου που δημιουργείται στον άνδρα
ποιος συντηρεί τον γιο στην μήτρα της μάνας…’
Στο μεταξύ εγώ συντηρούσα τον κήπο του σπιτιού μου αλλά και την γυναίκα μου. Βρήκα, όμως, πως και οι δύο ρόλοι αλληλοσυμπληρώνονταν με εκπληκτικό τρόπο. Το καθήκον του καλλιεργητή – και κάθε άνδρα και γυναίκας – είναι να περιφρουρεί, να καλλιεργεί και να εποπτεύει την ευφορία με ευλάβεια: την γονιμότητα της γης και την γονιμότητα των ανθρώπων. Σύμφωνα με μια αρχαία θυμοσοφία, η γονιμότητα είναι ένα δώρο, μια ευλογία, που πρέπει να γίνεται αποδεκτή με χαρά. Αυτός ο τρόπος σκέψης έρχεται σε αντίθεση με το κάθε τι που μας υποδεικνύει η βιομηχανοποιημένη κοινωνία μας. Τα σημερινά ζευγάρια θεμελιώνουν ένα σεξουαλικό δεσμό με τρόπο που να θεωρούν την γονιμότητά τους σαν καταστροφή. Δεν έχουν μάθει να την περιφρουρούν και να την φροντίζουν σαν έναν κήπο. Αντίθετα, έχουν εκπαιδευτεί να ‘ελέγχουν’ τα σώματά τους όπως τις μηχανές, καταστέλλοντας την γονιμότητά τους με χάπια και επινοήσεις. Για την φροντίδα ή τον έλεγχο της γονιμότητας έχουμε επιτρέψει στην τεχνολογία της χημείας και στα μηχανήματα ν’ αντικαταστήσουν εξ ολοκλήρου την κουλτούρα των συνηθισμένων μορφών, της πειθαρχίας και της συγκράτησης. Μέσω της κουλτούρας ή της οικολογίας οι πρόγονοί μας διατηρούσαν την σεξουαλική τους ενέργεια. Αυτό περιελάμβανε και την στήριξη του γάμου, σαν ιδανική μορφή για σεξ και περιοδικής εγκράτειας για την αποφυγή γεννήσεων.
Advertisment
Η άποψη που επικρατούσε κατά τους αρχαίους χρόνους, ήταν πως ο άνθρωπος δεν είναι μηχανή, αλλά πρόσωπο, μια ενότητα ψυχής και σώματος. Η θυμοσοφία του παρελθόντος θα μπορούσε να μας προφυλάξει από την τεχνητή αναστολή κάθε λειτουργίας του σώματος, συμπεριλαμβανομένης και της γονιμότητας. Η υγεία είναι μια ολότητα. Έχει σχέση με την συνένωσή μας, την αρμονική ζωή μας με το σώμα μας και το περιβάλλον μας, όπως και με τους συνανθρώπους μας. Η βιομηχανοποίηση τείνει στο διαχωρισμό, υποθάλπει τον διαχωρισμό του σεξ από την γονιμότητα που με την σειρά του οδηγεί στον διαχωρισμό σεξ και γάμου. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε τέτοιος διαχωρισμός, αφού τίποτε από τα δύο δεν μπορούσε να λειτουργήσει ξεκομμένα. Αυτός ο διαχωρισμός έγινε εφικτός με την σύγχρονη τεχνολογία, που υποτάσσει την ανθρώπινη γονιμότητα (όπως ακριβώς κάνει και με την γονιμότητα της γης) σε ένα νέο είδος βούλησης: την βούληση της τεχνολογίας, που δεν αντιτάσσεται απαραίτητα στην ηθική βούληση, αφού δεν είναι αυτός ο σκοπός της, αλλά απλά την αντικαθιστά.
Η γυναίκα μου με τον κύκλο της γονιμότητάς της δεν είναι δάσος για καθαριστεί, δεν είναι βουνό για ν’ αποψιλωθεί… αντίθετα, μοιάζει με κήπο που φροντίζει με υπομονή και αγάπη τους καρπούς του. Και οι καρποί της δεν είναι ζωύφια για να εξολοθρευτούν με χημικά… είναι τα κορυφαία δώρα του γάμου, οι ορατοί καρποί της αγάπης. Ακόμη και έτσι, μερικές φορές είναι συνετό ν’ αποφεύγουμε το δώρο των παιδιών, με την εξάσκηση στην εγκράτεια της γονιμότητάς μας. Τότε δεν έχουμε παρά να παρατηρήσουμε την γη και να δούμε τον τρόπο που χειριζόμαστε την γονιμότητά της, σε αρμονία με την φύση: εάν θέλουμε ένα χωράφι να παραμείνει χέρσο, παύουμε να το σπέρνουμε την εποχή της γονιμότητας της γης. Το ίδιο είναι το σωστό και για το σώμα μας. Ανακαλύψτε την ομορφιά και την λεπτότητα με την οποίαν δημιουργήθηκαν και σχεδιάστηκαν οι λειτουργίες, που διέπουν τις ικανότητες του ζευγαριού να συλλαμβάνει και να βελτιώνει το δέσιμο του γάμου και να εμβαθύνει στην αγάπη του άντρα και της γυναίκας.
Μέσω της διαλεκτικής θα καταφέρετε να εναρμονιστείτε με τον κύκλο της συντρόφου σας και τους ρυθμούς του σώματός της, θα την πλησιάσετε συναισθηματικά, θ’ αποδεχθείτε την γονιμότητά της σαν δώρο και θα γίνετε καλύτερος σύζυγος και καλύτερος κηπουρός.
Sam Torode