,

Διατροφή και Ψυχολογία: Ποια μουσική σε βοηθάει να αδυνατίσεις;

Μουσική & Διατροφή Η μουσική παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή μας και συνοδεύει πολλές σημαντικές δραστηριότητες στη ζωή μας: δεν υπάρχει πάρτυ, χορός,

Μουσική & Διατροφή

Η μουσική παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή μας και συνοδεύει πολλές σημαντικές δραστηριότητες στη ζωή μας: δεν υπάρχει πάρτυ, χορός, γάμος, βραδινή έξοδος για ένα ποτό που να μη συνδυάζεται με την παρουσία μουσικής. Μπορούμε να πούμε ότι η μουσική μας κάνει να χαλαρώνουμε, αλλά και να απολαμβάνουμε περισσότερο πολλές συμπεριφορές μας μέσα στη μέρα, όπως όταν βγαίνουμε για να ασκηθούμε με λίγο τρέξιμο μετά τη δουλειά, όταν οδηγούμε το αυτοκίνητό μας, όταν κάνουμε δουλειές στο σπίτι, ή απλά ξεκουραζόμαστε στο σαλόνι μας.

Advertisment

Γράφει η Δρ Μαργαρίτα-Αγγελική Επ. Σχινά, Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη ΚΕΑΔΔ, Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

Μια σειρά από ενδιαφέρουσες έρευνες σε Αμερική και Αυστραλία έχουν εστιαστεί πιο συγκεκριμένα στο ρόλο που μπορεί να παίζει η μουσική και στη διατροφική μας συμπεριφορά. Μπορούμε, άραγε, να απολαύσουμε περισσότερο το φαγητό μας, όταν ακούμε μουσική καθώς τρώμε; Οι έρευνες απαντούν θετικά.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η μουσική έχει άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα πάνω στο σώμα, στο νου, και στο πνεύμα μας. Έχει αποδειχθεί ότι, καθώς ακούμε μουσική, εκκρίνονται εγκεφαλικές ουσίες, όπως οι νευροδιαβιβαστές μελατονίνη, νορεπινεφρίδη, επινεφρίνη, οι οποίες λειτουργούν συνδυαστικά για να επηρεάσουν τη διανοητική μας κατάσταση, τη ρύθμιση της διάθεσής μας, να καλυτερεύσουν τον ύπνο μας, να μειώσουν την επιθετικότητα και την κατάθλιψη. Μάλιστα, σχετικές έρευνες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα των νευροδιαβιβαστών αυτών διατηρούνταν στο σώμα και για πολλές μέρες μετά το πέρας των πειραμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η μουσική μας αγγίζει τόσο βαθειά, ώστε να έχει ένα διαρκές θεραπευτικό, ηρεμιστικό, αλλά και αναζωογονητικό αποτέλεσμα πάνω μας.

Advertisment

Ποια είναι η σημασία ενός χαλαρωτικού περιβάλλοντος την ώρα που τρώμε; Οι μελέτες δείχνουν ότι, όταν τρώμε «ενσυνείδητα», τρώμε πιο αργά και απολαμβάνουμε περισσότερο. Ενσυνείδητη συμπεριφορά είναι αυτή κατά την οποία είμαστε ήρεμα προσηλωμένοι στη στιγμή, σε αυτό που κάνουμε εκείνη την ώρα, παρατηρώντας κάθε τι που βλέπουμε, ακούμε, νιώθουμε, γευόμαστε, οσφραινόμαστε. Με αυτή την εσωτερική ηρεμία είμαστε πιο καλά συντονισμένοι σε σκέψεις μας, στο πώς νιώθει το σώμα μας, στα συναισθήματά μας, αλλά και στο τι συμβαίνει γύρω μας. Σε μία τέτοια, λοιπόν, «ήσυχη» κατάσταση, τείνουμε να μασάμε την τροφή μας περισσότερο, να τρώμε με αργό ρυθμό, να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες και, επομένως, να κρατάμε και το σώμα μας στο κανονικό του βάρος.

Είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε ότι οι έρευνες που αναφέρονται εστιάστηκαν στη χαλαρωτική μουσική που ακουγόταν σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα (62-67 ντεσιμπέλ) την ώρα που τα άτομα έτρωγαν. Επιπλέον, οι ερευνητές συνδύαζαν τη χαμηλή, ευχάριστη μουσική με χαμηλό φωτισμό. Όταν, αντίθετα, πρόσθεταν δυνατή μουσική και έντονο φωτισμό στο περιβάλλον, έβρισκαν ότι τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα έτρωγαν γρηγορότερα, μασούσαν λιγότερη την τροφή και κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες. Στις συνθήκες της απαλής, ευχάριστης μουσικής, οι συμμετέχοντες μπορεί να παρέμεναν περισσότερο χρονικό διάστημα στο χώρο εστίασης και μπορεί να παράγγελναν τις ίδιες ποσότητες με αυτούς που έτρωγαν με τη δυνατή μουσική και τον έντονο φωτισμό, ωστόσο οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι πρώτοι άφηναν και περισσότερο φαγητό στο πιάτο τους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να καταλάβει ότι το στομάχι έχει γεμίσει αρκετά με φαγητό και είναι η ώρα να δοθεί το «στοπ» στην κατανάλωση τροφής. Τρώγοντας αργά και μασώντας καλά την τροφή μας δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο στο σώμα μας να συντονίσει καλά όλες τις λειτουργίες που συνδέονται με την καλή πέψη και την καλή αίσθηση κορεσμού.

Ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα των ερευνών αυτών είναι ότι στο τέλος ενός χαλαρωτικού γεύματος που έχει συνδυαστεί με επίσης χαλαρωτική μουσική, τα άτομα βαθμολογούσαν την εμπειρία τους ως πιο ικανοποιητική, αλλά και το φαγητό ως νοστιμότερο από ό,τι τα άτομα που έτρωγαν σε περιβάλλον δυνατής μουσικής και έντονου φωτισμού. Φαίνεται πως καθώς έτρωγαν στο ήρεμο και ευχάριστο περιβάλλον είχαν την ευκαιρία και το χρόνο να απολαύσουν βαθύτερα την κάθε μπουκιά φαγητού στη γεύση, την υφή, ακόμα και την αισθητική του.

Αξίζει, λοιπόν, να οργανώνουμε τα γεύματά μας με ήρεμη μουσική μέσα στην ημέρα; Βεβαίως, απαντούν οι ερευνητές οι οποίοι εξέτασαν επίσης τα αποτελέσματα σε άτομα που έτρωγαν σε ήρεμο μεν περιβάλλον, αλλά χωρίς καθόλου μουσική. Βρήκαν ότι η κατανάλωση φαγητού σε απόλυτα ήσυχο περιβάλλον είχε μεν θετικά αποτελέσματα, αλλά η ικανοποίηση από το φαγητό και την όλη διαδικασία ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από όταν υπήρχε παράλληλα και η ήρεμη μουσική. Επιπλέον, τα άτομα που έτρωγαν σε χώρο χωρίς μουσική αξιολογούσαν αργότερα το μέρος ως «θορυβώδες», παρόλο που ο μόνος ήχος που ακουγόταν ήταν αυτός των μαχαιροπήρουνων.

Καταλήγουμε, λοιπόν, πως όταν οργανώνουμε τα γεύματά μας σε ήρεμο περιβάλλον με χαμηλή, ευχάριστη μουσική, τότε καταναλώνουμε καλύτερα την τροφή μας, απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό και διατηρούμε στο σωστό βάρος το σώμα μας.

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά
Σκόνη κακάο: Τα θρεπτικά συστατικά και τα πλούσια οφέλη του στην υγεία
Ποιες τροφές είναι καλύτερο να καταναλώνουμε μετά τη γυμναστική
Intermittent fastin concept. One-third plate with healthy food and two-third plate is empty. Chicken fillet, arugula and tomatoes on a plate. Top view. Flat lay

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση