Γιατί η νηστεία μπορεί να σας σώσει;

Γιατί μπορεί να σας σώσει η νηστεία Μια ιδανική ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού κυρίως από το κρέας είναι η νηστεία. Η παραδοσιακή δίαιτα

Γιατί μπορεί να σας σώσει η νηστεία

Μια ιδανική ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού κυρίως από το κρέας είναι η νηστεία. Η παραδοσιακή δίαιτα της Σαρακοστής, που περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά και φρούτα, είναι πλούσια σε βιταμίνες (Α, C, Ε), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες ενώ απουσιάζουν τελείως τα ζωικά λίπη!

Advertisment

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η νηστεία της Σαρακοστής μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα αν αυτή γίνεται σωστά.

Οπως έχει αποδειχθεί:

* μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα,

Advertisment

* βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης,

* προστατεύει από την οστεοπόρωση και διάφορους τύπους καρκίνου,

* διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες,

* ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Ιδιαίτερη προσοχή όμως απαιτείται αφού ορισμένα τρόφιμα που καταναλώνονται στην περίοδο της νηστείας όπως τα θαλασσινά (γαρίδες, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδι) είναι γενικά αρκετά πλούσια σε χοληστερίνη, γι’ αυτό καλό είναι να μην τρώγονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα λιπίδια στο αίμα τους. Παρ’ όλα αυτά, αντίθετα με το κρέας, η χοληστερίνη που παίρνουμε από τα θαλασσινά δεν μας επιβαρύνει πολύ, επειδή δεν συνοδεύεται από κορεσμένα λιπαρά.

Προσοχή όμως απαιτείται αφού τα θαλασσινά είναι επίσης πλούσια σε νάτριο (αλάτι δηλαδή).

Από την άλλη οι ελιές και το τουρσί που δεν λείπουν από κανένα τραπέζι της Σαρακοστής δρουν ευεργετικά στην καρδιά και στα αγγεία, καθώς αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη.

Μια άλλη ομάδα ατόμων που θα πρέπει να είναι προσεκτική κατά την περίοδο της νηστείας και που θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά εάν θα κάνει νηστεία είναι οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.

Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής αγωγής που λαμβάνει ένας ασθενής. Αυτό συμβαίνει διότι, όσο μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Κ προσλαμβάνουμε με τα τρόφιμα τόσο πιο μεγάλη είναι η παραγωγή παραγόντων από το συκώτι, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες πήξης του αίματος και άρα θρόμβωσης του αίματος.

Με τη νηστεία αυξάνεται η ποσότητα λήψεως τέτοιων τροφών (μπρόκολο, σπανάκι, σέλινο, πράσινο λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, φασολάκια, μπάμιες, κολοκυθάκια, κουνουπίδι κ.λπ.) με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η πηκτικότητα του αίματος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), η νηστεία για αυτή την ομάδα ατόμων είναι απαγορευτική, καθώς «οι απότομες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των βαλβίδων της καρδιάς, υποβάλλοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους».

Ελευθεροτυπία

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δεκατιανό: 10 ιδανικά σνακ γεύματα που είναι τόσο νόστιμα όσο και θρεπτικά
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Πόσες ημέρες μπορούμε να διατηρήσουμε τα μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο;
Γκρανόλα: Η διατροφική της αξία, τι να προσέξουμε πριν την καταναλώσουμε και 2 σπιτικές συνταγές

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση