, , ,

6 τροφές που δεν χρειάζεται να πλένουμε πριν τις μαγειρέψουμε

Αν νομίζετε πως θα ξεφορτωθείτε τα βακτήρια πλένοντας τα παρακάτω τρόφιμα, χρειάζεται να το ξανασκεφτείτε. Το πιθανότερο είναι ότι κάνετε το αντίθετο απ’ ό,τι

6 τροφές που δεν χρειάζεται να πλένουμε πριν τα μαγειρέψουμε

Αν νομίζετε πως θα ξεφορτωθείτε τα βακτήρια πλένοντας τα παρακάτω τρόφιμα, χρειάζεται να το ξανασκεφτείτε. Το πιθανότερο είναι ότι κάνετε το αντίθετο απ’ ό,τι θα θέλατε και το λένε και οι επιστήμονες.

6 τροφές που δεν χρειάζεται να πλένουμε πριν τα μαγειρέψουμε

Πουλερικά και ψάρια

Πλένετε συνήθως το κοτόπουλο στον νεροχύτη πριν το μαγειρέψετε; Αν η απάντηση είναι θετική, ήρθε η ώρα να σταματήσετε να το κάνετε. Όχι μόνο δεν απομακρύνετε τα βακτήρια ή τους παθογόνους οργανισμούς από το φαγητό σας, αλλά αυξάνετε και τον κίνδυνο μόλυνσης. Πλένοντας το ωμό κρέας στον νεροχύτη σας, είναι μάλιστα πιθανό τα βακτήρια να εξαπλωθούν σε όλη την κουζίνα λόγω του νερού. Ο μόνος πραγματικά αποτελεσματικός τρόπος να ξεφορτωθείτε τα βακτήρια είναι να το μαγειρέψετε καλά. Το ίδιο ισχύει και για το ψάρι.

Advertisment

Κόκκινο κρέας

Εκτός από την επικινδυνότητα που ισχύει και εδώ, πλένοντας το κόκκινο κρέας, του προσθέτουμε και υγρασία. Και αυτό θα επηρεάσει ακόμα και τη γεύση του πιάτου σας. Σε περίπτωση που θέλετε οπωσδήποτε να πλύνετε το συγκεκριμένο κομμάτι κρέας, ξεφορτωθείτε την υγρασία σκουπίζοντας καλά με πολύ χαρτί και πάντα απολυμάνετε μετά τον νεροχύτη και τον πάγκο.

Προπλυμένες σαλάτες

Αν η συσκευασία λέει ότι το προϊόν είναι πλυμένο, δεν υπάρχει λόγος να το ξαναπλύνετε. Κάντε οικονομία νερού και χρόνου. Επιπροσθέτως, αν πλένοντας αυτές τις σαλάτες, τις τοποθετείτε στον νεροχύτη και σε σημεία που έχετε πλύνει άλλα φαγητά, αυξάνετε τις πιθανότητες μόλυνσης με βακτήρια από άλλα τρόφιμα. Οπότε απλά προσθέστε τις δίπλα στο πιάτο σας.

Μανιτάρια

Όπως και το κρέας, τα μανιτάρια μπορεί να επηρεαστούν αρκετά από το νερό όσον αφορά στη σύσταση και στη γεύση. Οι περισσότεροι σεφ θα σας πουν ποτέ να μην τα πλένετε ή μουλιάζετε, καθώς απορροφούν την υγρασία σαν σφουγγάρια.

Advertisment

Αυγά

Αν και δεν το συνηθίζουμε, κάποιοι έχουν τη συνήθεια να πλένουν τα αυγά. Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι’ αυτά, διότι οι κανόνες για την πώληση και επεξεργασία τους είναι πολύ αυστηρές στην Ευρώπη και στην Αμερική. Όλα τα αυγά της αγορά πλένονται με σαπούνι και ζεστό νερό. Τις περισσότερες φορές μάλιστα το φυσικό προστατευτικό κάλυμμα που έχει το αυγό αφαιρείται και αντικαθίσταται από ένα ελαφρύ στρώμα ελαίου.

Ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά σπάνια περιέχουν κάποιο παθογόνο επικίνδυνο μικροοργανισμό, αλλά υπάρχει ένας άλλος λόγος που δεν πρέπει να πλένονται. Πολλοί άνθρωποι πλένουν τα ζυμαρικά τους αφού τα μαγειρέψουν, που κι αυτό είναι λάθος. Και αυτό διότι το νερό απομακρύνει το άμυλο και «χαλάει» το πιάτο μας. Δημητριακά όμως, όπως το ρύζι και το κινόα, πρέπει πλένονται με νερό πριν τα μαγειρέψουμε.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/safe-food-handling/washing-food-does-it-promote-food-safety/washing-food

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η υπερτροφή που ρίχνει την πίεση και βοηθά στην αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου
Παγωτό: Τα απρόσμενα οφέλη της απόλυτης καλοκαιρινής απόλαυσης
Διατροφή για μυαλό «ξυράφι»: 10 τροφές για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση
Σταφύλια: Το φρούτο που «θωρακίζει» τον οργανισμό μας απέναντι στις καλοκαιρινές λοιμώξεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση