,

Η ενεργειακή σημασία του ασυνείδητου και των αρχετύπων

Η έννοια του συλλογικού ασυνείδητου αναπτύχθηκε από τον Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει το ψυχολογικό υπόβαθρο του ανθρώπου, κάτι που μέχρι

Η έννοια του συλλογικού ασυνείδητου αναπτύχθηκε από τον Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει το ψυχολογικό υπόβαθρο του ανθρώπου, κάτι που μέχρι τότε επεξηγούντο κυρίως με τις θεωρίες του Σίγκμουντ Φρόυντ. O Γιούνγκ, βαθιά επηρεασμένος από πνευματικές διδασκαλίες, ανέπτυξε την άποψη ότι το ασύνειδητο κομμάτι της προσωπικότητας χωρίζεται σε ατομικό (σε όσα δηλαδή όσα νιώθουμε, σκεπτόμαστε, επιθυμούμε και πράττουμε ακούσια) και σε συλλογικό, όπου εκεί υπάρχουν οι σπόροι ιδιοτήτων που ο άνθρωπος δεν βιώνει καθαρά ατομικά αλλά έχει κληρονομήσει από το σύνολο της ανθρωπότητας, όπως τα ένστικτα επιβίωσης και προστασίας, καθώς και τα αρχέτυπα. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά καιρούς αυτές οι αρχέγονες και κοινές ενέργειες αναδύονται στη συνείδηση με διαφορετικό τρόπο, είτε σαν εικόνες, είτε σαν συμπεριφορές εκτός συνειδητού ελέγχου. Πολλά από αυτά τα κομμάτια μεταφέρονται και στο ενεργειακό DNA της ανθρωπότητας το οποίο μεταφέρεται μέσω των γενεών, κάνοντας έτσι άμεση τη σύνδεση ασυνείδητου και αύρας.

Ο Γιουνγκ είχε αναλύσει πολλά αρχέτυπα, όπως την Σκιά (το σκιώδες μέρος της προσωπικότητας το οποίο πίστευε πως ουσιαστικά μένει αναλλοίωτο από την παιδική ηλικία, όπου και καταπιέζονται συναισθήματα λόγω του κοινωνικών «πρέπει»), το Παιδί (τα κομμάτια εκείνα που παραμένουν αθώα και διατηρούν την παιδικότητα τους), τον Απατεώνα (όπου εμφανίζεται σε στιγμές που κάποιος έχει υπερεκτιμήσει τον εαυτό του ή έχει φερθεί απερίσκεπτα, και τον γεμίζει ενοχές για τη συμπεριφορά του), τον Ήρωα (όπου παρουσιάζει δυναμικά στοιχεία και μερικές φορές τάσεις αυτοθυσίας για το γενικότερο καλό), κά. Μέσα σε όλα αυτά τα αρχέτυπα βρίσκονται και θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.

Όταν κάποιος μπορέσει να αντιληφθεί την παρουσία ενός αρχετυπικού προτύπου, μπορεί να προσπαθήσει- ανάλογα και με το αρχέτυπο και τον ρόλο που αυτό παίζει- να το εντάξει στο συνειδητό κομμάτι του, «λειαίνοντας» τα χαρακτηριστικά που αυτό φέρει ως ένα βαθμό. Με αυτόν τον τρόπο το άτομο θα νιώσει καλύτερα γενικά, με περισσότερο έλεγχο πάνω στον εαυτό του και με μεγαλύτερη κατανόηση για όσα βιώνει μέσω της συλλογικής μνήμης. Είναι σαφές πως κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά όχι μόνο στην ψυχολογία του ανθρώπου αλλά και στην ίδια του την ενέργεια, αφού μπαίνει στη διαδικασία να βελτιώσει κομμάτια εσωτερικά που έχουν επίδραση στην αύρα- ας μην ξεχνάει κανείς πως η αύρα, αν και εκπέμπεται προς τα έξω, ωστόσο έχει τη βάση της εντός, από την ίδια την ψυχή. Οπότε είναι προφανές πως κάθε θετική εσωτερική διεργασία έχει ανάλογο αντίκτυπο και στο ενεργειακό πεδίο του ανθρώπου. Καθώς, λοιπόν, εμπλουτίζεται η προσωπικότητα με στοιχεία από τα συλλογικά αρχέτυπα, τόσο μπορεί και να βοηθηθεί η ίδια η αύρα με την εσωτερική εξέλιξη που λαμβάνει μέρος εσωτερικά.

Ο ψυχολογικός κόσμος του ανθρώπου είναι συνεχώς σε κίνηση, αλλάζοντας την μορφή και την έκταση του κάθε στιγμή που περνά. Αποτελείται από στοιχεία διαφορετικά, εξ ου και η ομορφιά του σαν πλάσμα. Όλη αυτή τη διαφορετικότητα έχει τη δυνατότητα να τη γεφυρώσει, να βρει τις ισορροπίες που χρειάζονται ώστε όλα τα κομμάτια να βρίσκουν τον τρόπο να υπάρχουν και εν τέλει να προσφέρουν όσα θετικά μπορούν στην προσωπικότητα και συνολικά στην ενέργεια του καθενός. Τίποτα εντός του ανθρώπου δεν είναι ξεκομμένο από την ενεργειακή παρουσία του, που βρίσκεται εκτός του. Όλα συνδέονται και όλα έχουν λόγο ύπαρξης όχι μόνο εντός του ανθρώπου, αλλά και μέσα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Γιονίντα Ντρίζα, Ενεργειακή Θεραπεύτρια – Συγγραφέας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε