, ,

Μαγνήσιο: Πως βοηθάει τον οργανισμό μας και από που το αντλούμε;

Από το περιοδικό Holistic Life Το μαγνήσιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για την υγεία μας. Περισσότερα από 300 διαφορετικά ένζυμα του σώματός μας εξαρτώνται

Από το περιοδικό Holistic Life

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για την υγεία μας. Περισσότερα από 300 διαφορετικά ένζυμα του σώματός μας εξαρτώνται από αυτό. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 80% όσων ακολουθούν μια τυπική δίαιτα δεν καταφέρνουν να καταναλώσουν την ποσότητα μαγνησίου που χρειάζονται.

Advertisment

Τα συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου δημιουργούν μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την γεροντική ηλικία: Φραγμένες αρτηρίες, αρρυθμίες, καρδιακές προσβολές, υψηλή πίεση του αίματος, οστεοπόρωση, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη. Γάλλοι ερευνητές αναφέρουν ότι «τα ζώα που λιμοκτονούν από έλλειψη μαγνησίου, παρουσιάζουν σχεδόν δείγματα επιταχυνόμενης γήρανσης». Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα μαγνησίου, τόσο πιο γρήγορα γερνάει το ζώο και τόσο γρηγορότερα είναι πιθανόν να πεθάνει. Τα νέα ζώα, τα οποία στερούνται μαγνησίου, αναπτύσσουν αγγειακές μεταβολές και νευρομυϊκές ανωμαλίες που μοιάζουν με τα προβλήματα υγείας των ζώων που γερνούν. Όταν όμως τα νεότερα ζώα παίρνουν συμπληρώματα μαγνησίου, τα συμπτώματα της γήρανσής τους εξαφανίζονται.

Ας δούμε πώς το μαγνήσιο καταπολεμά τη γήρανση. Το μαγνήσιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

Χωρίς το μαγνήσιο, η κυτταρική μεμβράνη γίνεται άκαμπτη και πιο ευπαθής στις ελεύθερες ρίζες. Η μακροχρόνια έλλειψη μαγνησίου οδηγεί σε πτώση τα επίπεδα της βιταμίνης Ε. Η έλλειψη μαγνησίου οδηγεί επίσης σε βλάβη των μιτοχονδρίων, για την οποία πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι σημαντικός μηχανισμός γήρανσης. Τα μιτοχόνδρια είναι τα «εργοστάσια ενέργειας» του κυττάρου, είναι ιδιαιτέρως ζωτικά στην καρδιά, επειδή το όργανο αυτό απαιτεί πολύ μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να λειτουργεί σωστά. Αυτό μας εξηγεί γιατί η έλλειψη μαγνησίου οδηγεί σε καρδιοπάθειες. Οι ηλικιωμένοι με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου είναι πολύ πιθανότερο να παρουσιάσουν καρδιοπάθειες, σύμφωνα με παγκόσμιες μελέτες πληθυσμού, που αναφέρονται από τον ερευνητή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Dr Ronald Elin.

Advertisment

Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει σε πολλές παθήσεις.

Καρδιαγγειακό: Σύμφωνα με Αμερικανούς καρδιολόγους, η πλειοψηφία των ασθενών τους έχουν έλλειψη μαγνησίου και βοηθούνται από τη λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν μαγνήσιο. Το μαγνήσιο χαλαρώνει τα συνεσταλμένα αγγεία, επιτρέποντας στο αίμα να ρέει πιο ελεύθερα. Αποτρέπει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων και απόφραξης αρτηριών (1).

Εμποδίζει τους σπασμούς της στεφανιαίας αρτηρίας. Τέτοιοι σπασμοί μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Το μαγνήσιο μειώνει την LDL χοληστερόλη (την κακή χοληστερόλη) και αυξάνει την HDL (καλή χοληστερόλη) (2). Βοηθά στη μείωση της πίεσης και συμβάλλει στο να διατηρεί το σώμα μια καλύτερη ισορροπία καλίου, το οποίο είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό συστατικό για την καρδιά. Η υψηλή πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να εξηγήσει γιατί η καρδιοπάθεια είναι στην κυριολεξία άγνωστη στους Bantu της Βόρειας Αφρικής, ενώ η ίδια ασθένεια επικρατεί ανάμεσα στους λευκούς Βορειοαφρικανούς. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα μαγνησίου στον ορό αίματος των Bantu είναι περίπου 11% υψηλότερα από ότι των λευκών Βορειοαφρικανών. Οι Bantu προσλαμβάνουν υψηλή ποσότητα μαγνησίου καταναλώνοντας ανεπεξέργαστα δημητριακά.

Αρρυθμίες: Το μαγνήσιο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για την καταπολέμηση της αρρυθμίας. Το μαγνήσιο ρυθμίζει την ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται για να διατηρείται ένας σταθερός χτύπος της καρδιάς. Έτσι η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στους παλμούς της καρδιάς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Διαβήτης τύπου ΙΙ: Πόσο καλά το σώμα μεταβολίζει το σάκχαρο εξαρτάται στενά από το μαγνήσιο, κάτι που κάνει το μέταλλο αυτό απαραίτητο για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου II. Λαμβάνοντας συμπληρώματα μαγνησίου, οι διαβητικοί τύπου II καταφέρνουν να ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου τους πιο εύκολα και μπορούν να μειώσουν τα αντιδιαβητικά φάρμακα (3).

Υπέρταση: Τα συμπληρώματα μαγνησίου έχει βρεθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικά στην υπέρταση. Τα άτομα με υψηλή πίεση του αίματος έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου συγκρινόμενα με άτομα που έχουν φυσιολογική πίεση. Τα συμπληρώματα μαγνησίου δρουν σαν ένας φυσικός αναστολέας των διαύλων ασβεστίου, ένα κλασσικό αντιυπερτασικό φάρμακο(4).

Οστεοπόρωση: Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στοιχείο για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Συμβουλεύουν τις γυναίκες να λαμβάνουν ταμπλέτες ασβεστίου, αλλά ξεχνούν να πουν κάτι σημαντικό: Ότι το μαγνήσιο βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Χωρίς επαρκή ποσότητα μαγνησίου δεν μπορεί να συγκρατηθεί στα οστά επαρκής ποσότητα ασβεστίου. Εκτός αυτού, υπάρχει και ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος. Αν κάποιος παίρνει συμπληρώματα ασβεστίου χωρίς μαγνήσιο, υπάρχει κίνδυνος το ασβέστιο να εναποτεθεί όχι στα οστά αλλά αλλού, όπως στα τοιχώματα των αρτηριών (5). Το μαγνήσιο διατηρεί το ασβέστιο σε διάλυση, εμποδίζοντας την επικάθισή του στις αρτηρίες και τον σχηματισμό λίθων στους νεφρούς.

Χολολιθίαση: Το μαγνήσιο είναι ιδιαίτερα απο- τελεσματικό τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία της χολολιθίασης. Θα αναφερθούμε σε μια κλασσική μελέτη που έγινε στο Army Hospital στο Denver από δύο ερευνητές, τους Sauberlich και Dowdy. Οι ερευνητές αυτοί έδωσαν 250 με 700 mg μαγνησίου την ημέρα σε ασθενείς με λίθους οξαλικού ασβεστίου στους νεφρούς. Το αποτέλεσμα ήταν να διαλυθούν οι λίθοι σχε- δόν στο 100% των ασθενών. Οι ερευνητές αυτοί όμως ήθελαν να εξακριβώσουν αν θα υπάρξει επανεμφάνιση λίθων. Κράτησαν τους ασθενείς σε μια χαμηλή δόση μαγνησίου, 250 με 300mg μαγνησίου την ημέρα. Υπήρξε πολύ μικρό ποσοστό επανεμφάνισης λίθων, κάτι που αποδεικνύει την προληπτική δράση του μαγνησίου κατά των λίθων των νεφρών. Σε περιοχές που πίνουν μαλακά νερά φτωχά σε μαγνήσιο, όπως στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, τα ποσοστά ουρολιθιάσεων είναι πολύ υψηλά.

Το μαγνήσιο μπορεί να φανεί χρήσιμο σε διάφορες άλλες παθήσεις όπως στο άσθμα, στις ημικρανίες και στις μυϊκές κράμπες. Μπορεί να βοηθήσει επίσης στη μυϊκή ενδυνάμωση των αθλητών.

Το μαγνήσιο είναι όπως είδαμε ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για την υγεία μας. Είναι απαραίτητη η κατανάλωση αναποφλοίωτων δημητριακών, ξηρών καρπών και σπόρων, διότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα μαγνησίου. Επίσης, η κατανάλωση μαγνησίου σε μορφή συμπληρώματος διατροφής θα σας προμηθεύσει το πολύτιμο για την υγεία σας αυτό μέταλλο. Μια απλή πολυβι- ταμίνη δεν αρκεί για να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε μαγνήσιο. Χρειάζονται καθημερινά 400-600 mg μαγνησίου, αλλά μια τέτοια ποσότητα είναι αδύνατον να τη ληφθεί μέσω μιας πολυβιταμίνης, αλλά μόνο από ένα ειδικό συμπλήρωμα μαγνησίου.

Βιβλιογραφία

1. Ravn H., Thrombosis and Hemostasis, 1996; 76: 88-93

2. Rabbani L. ET AL., Clinical Cardiology, 1996 ; 79 : 841-44

3. Tosiello L., Archives of Internal Medicine, June 10, 1996; 156: 1143-48

4. Wirell M., et al., Journal of Internal Medicine, Aug. 1

Μάριος Δημόπουλος

Κλινικός Διατροφολόγος, Μέλος του American – Council for Applied Clinical Nutrition

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά
Σκόνη κακάο: Τα θρεπτικά συστατικά και τα πλούσια οφέλη του στην υγεία
Ποιες τροφές είναι καλύτερο να καταναλώνουμε μετά τη γυμναστική

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση