Πριν από λίγες μέρες, είχαμε δημοσιεύσει ένα απόσπασμα από το βιβλίο “Η Θεραπεία του Ενός λεπτού – Το μυστικό που θεραπεύει σχεδόν κάθε ασθένεια” στο οποίο η συγγραφέας ισχυρίζεται ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή αλλιώς οξυζενέ, (H2O2 35% FOOD GRADE) μπορεί να θεραπεύσει σχεδόν κάθε ασθένεια περιλαμβανομένου του διαβήτη.
Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο Τζέιμς Ουότσον ο οποίος μαζί με τον Φράνσις Κρικ αποκάλυψαν τη δομή της διπλής έλικας του DNA – το γεγονός αυτό χάρισε στους δύο επιστήμονες ένα Νόμπελ πριν από μισό αιώνα (το μοιράστηκαν με τον Μόρις Ουίλκινς) – ανέπτυξε τώρα μια ριζοσπαστική θεωρία σχετικά με τη ρίζα του διαβήτη, της άνοιας, της καρδιοπάθειας και του καρκίνου.
Advertisment
Δημοσίευση σε έγκριτη επιθεώρηση
Ο 85χρονος επιστήμονας δημοσίευσε τη μεγάλη ιδέα του στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet»
Ο κ. Ουότσον ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή στο Εργαστήριο Cold Spring Harbor στη Νέα Υόρκη το 2007.
Advertisment
Στο άρθρο του στο Lancet ο επιστήμονας αναφέρει πως ο διαβήτης τύπου 2 εκτιμάται επί μακρόν ότι προκαλείται από οξείδωση στον οργανισμό η οποία έχει ως αποτέλεσμα φλεγμονή που σκοτώνει τα παγκρεατικά κύτταρα. Ο ίδιος όμως πιστεύει ότι η ρίζα της φλεγμονής που οδηγεί τελικώς στη νόσο είναι διαφορετική: «Η βασική αιτία εκτιμώ ότι είναι η έλλειψη βιολογικών οξειδωτικών και όχι η περίσσεια τους» γράφει.
Η θεωρία του… τένις
Ο κ. Ουότσον που είναι φανατικός παίκτης του τένις σημειώνει ότι ανέπτυξε τη θεωρία του αφού αναρωτήθηκε για ποιον λόγο η άσκηση φαίνεται να ωφελεί τα άτομα με υψηλό σάκχαρο αίματος το οποίο αποτελεί δείκτη εμφάνισης διαβήτη. Όπως λέει, η άσκηση παράγει αντιδραστικά είδη οξυγόνου τα οποία θεωρείται ότι είναι επιβλαβή.
Άλλες μελέτες έθρεψαν αυτή την αρχική σκέψη του κ. Ουότσον, και κυρίως μια μελέτη του δρος Ματίας Μπλίερ του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Ο δρ Μπλίερ έδειξε ότι τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου που εκλύονται κατά την άσκηση πολεμούν την ινσουλινοαντίσταση η οποία εμφανίζεται στον διαβήτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη του, τα οφέλη αυτά εξαφανίζονται όταν κάποιος λαμβάνει αντιοξειδωτικά πριν την άσκηση.
Χρήσιμα τα οξειδωτικά μόρια;
Ο κ. Ουότσον πιστεύει ότι αντί να είναι επιβλαβή σε όλες τις περιπτώσεις, τα οξειδωτικά μόρια όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου, είναι σημαντικά για την υγεία του οργανισμού. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου δρα σε μια κυτταρική δομή που ονομάζεται ενδοπλασματικό δίκτυο, εξασφαλίζοντας ότι οι πρωτεΐνες διατηρούν σταθερό σχήμα. Αν τα επίπεδα των οξειδωτικών μορίων είναι πολύ χαμηλά, υποστηρίζει ο επιστήμονας, οι πρωτεΐνες χάνουν τη σωστή δομή τους και προκαλούν φλεγμονή που καταστρέφει το πάγκρεας. Η ίδια διαδικασία αφορά και πολλές άλλες νόσους, κατά τον κ. Ουότσον.