Κριός ο Αιώνιος Έφηβος

«Ηρθε η άνοιξη και η φύση αγαλλιάζει!». Σαν τις εκθέσεις που γράφαμε στο δημοτικό. Βέβαια, σήμερα γελάμε με την απλοϊκότητα της σκέψης μας τότε,

«Ηρθε η άνοιξη και η φύση αγαλλιάζει!». Σαν τις εκθέσεις που γράφαμε στο δημοτικό. Βέβαια, σήμερα γελάμε με την απλοϊκότητα της σκέψης μας τότε, ένα κομμάτι μας όμως ποθεί διακαώς να επιστρέψει σ” εκείνη την ανέμελη φάση της παιδικής ηλικίας, όπου όλα μας φαίνονταν καινούργια και μας γέμιζαν ενθουσιασμό. Είναι αυτό το κομμάτι μας που θέλει να γίνει Κριός.

Ο αιώνιος έφηβος

Advertisment

Όπως αναφέρουν πολλά αστρολογικά βιβλία, στην αγγλική γλώσσα υπάρχουν δύο λέξεις, «childlike» και «childish», που η πρώτη έχει θετική και η δεύτερη αρνητική χροιά. Η πρώτη δηλώνει την παιδικότητα, την αθωότητα με την οποία βλέπει κανείς τον κόσμο, και η δεύτερη τις παιδαριώδεις συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε ώριμους ανθρώπους. Δύο χαρακτηριστικά που ο Κριός διαθέτει σε αφθονία. Θα ήταν λάθος όμως να δώσουμε προβάδισμα στην ανωριμότητα και να αγνοήσουμε τον παιδικό ενθουσιασμό του Κριού, που στην ουσία είναι μια πολύ σοφή πρόταση ζωής. Αυτή η αντίληψη, τύπου Σκάρλετ Ο” Χάρα, δηλαδή «αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα», που επιδεικνύουν πολλοί Κριοί, είναι για να τη ζηλεύεις. Γιατί σημαίνει πως μπορεί σήμερα να απέτυχα, αλλά θα ξαναδοκιμάσω αύριο με καθαρό μυαλό, χωρίς να αφήσω το παρελθόν να με καθορίσει και να μου φρενάρει τη δράση.

Το αρνητικό αυτής της στάσης είναι ότι δεν αντλείς από το παρελθόν πολύτιμα συμπεράσματα. Είναι καλό να καθαρίζεις το ποινικό σου μητρώο και να κάνεις στροφή 180 μοιρών στη ζωή σου, θα πρέπει όμως να έχεις κατά νου τι είναι αυτό που σε οδήγησε αρχικά σε λάθος συμπεριφορές. Για το λόγο αυτό, ο Κρόνος είναι σε πτώση στο ζώδιο του Κριού. Ο Κρόνος στηρίζεται πάνω στο παρελθόν για να χτίσει το παρόν και είναι αρκετά αργή η δράση του για να αισθάνεται άνετα στο περιβάλλον του Κριού. Ο Άρης, αντίθετα, είναι στο στοιχείο του. Κι αυτό γιατί πέρα από την αυθόρμητη δράση, ο Κριός διακρίνεται και από μαχητικότητα. Δεν είναι ότι δεν έχει την αίσθηση του φόβου. Φοβάται κι αυτός όπως όλοι οι άνθρωποι. Ωστόσο ο υγιής Κριός δεν θέλει με τίποτα να επιτρέψει στο φόβο να τον νικήσει. Ο τρόμος τού να ζει με την ήττα είναι πολύ μεγαλύτερος από το φόβο της αποτυχίας.

Carpe diem

Advertisment

Τι θέλει ένας Κριός; Eνα στόχο, κάτι στο οποίο ο ίδιος να πιστεύει πως αξίζει να επικεντρωθεί. Στην πορεία του αυτή, δύο χαρακτηριστικά του αποβαίνουν προς όφελός του, που μπορεί βέβαια να αποτελέσουν θαυμάσια και τους λόγους της πτώσης του. Πρώτον, θα αγνοήσει επιδεικτικά τη γνώμη του κόσμου. Ο γνήσιος Κριός, ακόμη κι αν όλο το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον του, δεν πρόκειται να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Γιατί είναι αυτό θετικό; Αντί άλλης απάντησης, αναρωτηθείτε μόνο πόσες φορές οι περισσότεροι από εμάς μετανιώσαμε που αλλάξαμε γνώμη για κάτι, που δεν κάναμε βήμα, ενώ κάθε κύτταρο του κορμιού μας φώναζε «προχώρα!», επειδή απλά το περιβάλλον μας δεν ενέκρινε την επιλογή μας ή επειδή άλλοι απέτυχαν πριν από μας. Κι όταν βρεθούμε σε φάση απολογισμού της ζωής μας, τα βάζουμε με τον εαυτό μας που δεν αρπάξαμε την ευκαιρία, που δειλιάσαμε τη στιγμή που η ζωή απαιτούσε να δείξουμε θάρρος.

Πιο καλή η μοναξιά

Δεύτερον, ο Κριός δεν χρειάζεται συνοδοιπόρους στην πορεία του αυτή. Το δισάκι του στον ώμο, για το δρόμο, για το δρόμο. Δεν πρόκειται να αρνηθεί την παρέα, απλά ο ίδιος θα προχωρήσει άνετα ακόμη και μόνος του και είναι της άποψης «όσοι πιστοί, προσέλθετε». Το πρόβλημα έγκειται στο ότι αυτοί οι πιστοί που θα προσέλθουν, καλύτερα να μην έχουν άποψη, εκτός αν η άποψή τους ταυτίζεται απόλυτα με αυτήν του Κριού. Δυστυχώς, ο Κριός δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε συνεργάσιμος. Πολύ συχνά αντιμετωπίζει τους άλλους ως εχθρούς που μοναδικό σκοπό έχουν να του φέρουν εμπόδια και να τον απομακρύνουν από το στόχο του. Σπάνια δείχνει σεβασμό στην εμπειρία των άλλων ανθρώπων, τους οποίους αντιμετωπίζει ως γέροντες με σκουριασμένα μυαλά. Δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από το image του 15χρονου έφηβου που πιστεύει πως η θέση των τριαντάρηδων είναι σε οίκο ευγηρίας. Λέξεις όπως «συμβιβασμός» και «διπλωματία» δεν υπάρχουν συνήθως στο λεξιλόγιό του και γι” αυτό η Αφροδίτη, ως κυβερνήτης του Ζυγού, βρίσκεται σε εξορία στο ζώδιο αυτό. Αλλά και στην Αφροδίτη, ως κυβερνήτη του Ταύρου, δεν αρέσει το περιβάλλον του Κριού, γιατί ο Κριός όταν ξεκινάει ένα ταξίδι δεν απολαμβάνει τη διαδρομή, δεν κάνει στάσεις για καφέ και ξεκούραση, αλλά έχει μόνο εμμονή με το στόχο, στον οποίο πρέπει να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

«Εγώ» και «εμείς»

Καθώς όμως η Αφροδίτη είναι και ο κατ” εξοχήν πλανήτης των σχέσεων, γίνεται αντιληπτό πως οι σχέσεις είναι μια πλευρά της ζωής που οι Κριοί δυσκολεύονται να συλλάβουν. Βέβαια, πολλοί Κριοί είναι τυχεροί, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η Αφροδίτη τους θα βρίσκεται σε διπλανά ζώδια, στον Ταύρο ή στους Ιχθύς, δύο πολύ καλά ζώδια γι” αυτήν. Ακόμη όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας διχασμός θα υπάρχει. Ο Ήλιος τους θα κοιτάει αυτή την Αφροδίτη με μισό μάτι και δεν θα τους επιτρέψει να υποκύπτουν συνεχώς στα θέλγητρά της. Κάποια στιγμή θα ξυπνήσει ο πολεμιστής Άρης και το έτερον ήμισυ θα δει ένα πρόσωπο που δεν φανταζόταν ποτέ ότι υπήρχε. Τόσο ο Άρης όσο και ο Ήλιος, που έχει έξαρση στον Κριό, είναι πλανήτες του Εγώ. Αυτό έχει την καλή του πλευρά, από την άποψη ότι σου επιτρέπει να είσαι προσηλωμένος στους στόχους και τις επιδιώξεις σου, πολύ συχνά όμως η παρουσία των άλλων σε αποσυντονίζει και αισθάνεσαι πως η ατομικότητά σου περιορίζεται. Ο Κριός θέλει ταχύτητα και βιαστικές αποφάσεις, παρά το γεγονός πως το έχει πληρώσει αυτό πολλές φορές. Δεν μπορεί να κάνει υπομονή και να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στον άλλον να τακτοποιήσει τις σκέψεις του και να κατασταλάξει κάπου. Παρ” όλα αυτά, αν επιθυμείς μια βραχύχρονη σχέση, «σπιντάτη», με περιπέτειες, με εναλλαγές, με πολύ κέφι και γέλιο, τότε ο Κριός είναι ο ιδανικός παρτενέρ.

Έχω προορισμό, άρα υπάρχω

Έχοντας αφήσει τον ωκεανό των Ιχθύων, δηλαδή έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν ξεχωριστές οντότητες, ο Κριός είναι τρισευτυχισμένος που έχει γεννηθεί, που έχει δικό του σώμα, δικό του μυαλό, δική του προσωπικότητα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρεί πως έχει μια ειδική αποστολή, πως πρέπει πάση θυσία να αφήσει το στίγμα του σ” αυτό τον κόσμο. Γι” αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρει ο Κριός τον τομέα εκείνο στον οποίο ξεχωρίζει από το πλήθος, να ανακαλύψει εκείνες τις συγκεκριμένες ικανότητες που θα κάνουν τους άλλους ανθρώπους να γυρίσουν να τον κοιτάξουν. Δυστυχώς, λόγω βιασύνης, είναι πολλοί Κριοί που δεν συνειδητοποιούν ποτέ το σκοπό για τον οποίο γεννήθηκαν. Αναλώνονται σε ανταγωνιστικές συμπεριφορές, είναι μονίμως με σηκωμένες τις γροθιές τους έτοιμοι για καβγά, θέλουν να είναι μονίμως το επίκεντρο της προσοχής, άσχετα αν έχουν κάτι αξιοπρόσεκτο ή όχι να πουν και κατά συνέπεια γίνονται πολύ κουραστικοί για μας τους υπόλοιπους που μετά από ένα πέρασμα Κριού από τη ζωή μας μένουμε αποκαμωμένοι και εξουθενωμένοι, ενώ εκείνος δείχνει να αναζωογονείται ακόμη και μέσα από άσκοπες τριβές.

Από την άλλη, μην έχοντας βρει τον κατάλληλο προορισμό, πολλοί Κριοί γίνονται το αντίθετο από αυτό που είναι κατασκευασμένοι. Γίνονται ηττοπαθείς, γεμίζουν ανασφάλειες και όλα αυτά γιατί η ζωή δεν τους χαρίστηκε και τους έδωσε και ένα-δυο χαστούκια, όπως δηλαδή κάνει σε όλους μας. Το γεγονός αυτό όμως οι Κριοί το φέρουν βαρέως. Αν συνειδητοποιήσουν ότι τα εμπόδια που βρήκαν στο δρόμο τους υπήρχαν εκεί για να ανακατευθύνουν την πορεία τους και αν μάθουν πώς να διοχετεύουν την ενέργειά τους σε αυτό που ποθεί η ψυχούλα τους, τότε οι Κριοί μπορούν να αποτελέσουν ένα θαυμάσιο πρότυπο για όλους μας.

ΠΕΤΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ – Συνεργάτης Astroscope

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση