Η σωστή στάση του σώματος – προϋπόθεση για την υγεία

Στάση του σώματος είναι η θέση που κρατάμε το σώμα ενάντια στην βαρύτητα στην όρθια, την καθιστή ή την κεκλιμένη στάση. Η σωστή στάση του σώματος

Στάση του σώματος είναι η θέση που κρατάμε το σώμα ενάντια στην βαρύτητα στην όρθια, την καθιστή ή την κεκλιμένη στάση. Η σωστή στάση του σώματος είναι αυτή κατά την οποία τα διαφορετικά τμήματα του σώματος, η κεφαλή, ο λαιμός, το στήθος και η κοιλιά ισορροπούν κατακόρυφα το ένα πάνω στο άλλο, έτσι ώστε το βάρος να διαβιβάζεται στην λεκάνη και από εκεί στα πόδια με την ελάχιστη προσπάθεια και καταπόνηση των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων. Η κεφαλή είναι κεντραρισμένη πάνω από την λεκάνη, το πρόσωπο έχει κατεύθυνση προς τα μπροστά και η ωμική ζώνη είναι στο ίδιο επίπεδο με την λεκάνη. Μπορείτε να φανταστείτε μια νοητή γραμμή που περνά από το αυτί, τον ώμο, το ισχίο, το γόνατο και το μέσο της πτέρνας.

Όταν διατηρούμε την στάση αυτή, οι μύες χρησιμοποιούνται σωστά, οι πιέσεις στις αρθρώσεις διατηρούνται στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση αλλοιώσεων όπως αρθρίτιδες, προάγεται η σωστή χαλαρή αναπνοή, διευκολύνεται η αιματική και η φλεβική κυκλοφορία, η «ροή» της ενέργειας του σώματος είναι ομαλή, ενώ βελτιώνεται και η εμφάνιση. Αντίθετα, όταν η στάση σώματος δεν είναι σωστή, τότε οι αρθρώσεις και όλο το μυοσκελετικό σύστημα καταπονείται, δημιουργούνται σπονδυλογεννώμενα σύνδρομα (με τον όρο σπονδυλο-γεννώμενα σύνδρομα εννοούμε την ανάπτυξη παθολογικής οργανικής συμπτωματολογίας εξαιτίας διαταραχής της νεύρωσης που με την σειρά της, η διαταραχή αυτή, προέρχεται από μηχανική πίεση που δέχονται οι κλάδοι των νωτιαίων νεύρων, κυρίως από την κακή στάση σώματος) ενώ η ενέργεια μπλοκάρει και χάνει την φυσιολογική της ροή.

Advertisment

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι προβλήματα που απασχολούν πολλούς όπως πόνος στον αυχένα και στην μέση, περιαρθρίτιδες στους ώμους, τενοντίτιδες στην περιοχή των καρπών, μουδιάσματα στα χέρια, πονοκέφαλοι και γενικότερα σωματικοί πόνοι, μπορούν να καθυστερήσουν ή και να αποφευχθούν τελείως υιοθετώντας την σωστή σωματική στάση. Τα παραπάνω προβλήματα συνήθως δημιουργούνται σταδιακά με την χρόνια άσκοπη καταπόνηση και ασυνείδητη σωματική στάση.

Καθώς οι ώρες που περνάμε σε ένα γραφείο μπροστά σε έναν υπολογιστή στην εργασία ή αλλού θα γίνονται όλο και ποιο πολλές, θα εστιάσουμε την προσοχή μας στον τρόπο βελτίωσης του περιβάλλοντος του χώρου μας έτσι ώστε να προάγεται η σωστή στάση σώματος.

Αν απασχολείστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον υπολογιστή μπορείτε να προλάβετε την δυσφορία και την κόπωση με την συχνή αλλαγή της θέση σας και με ένα πεντάλεπτο διάλειμμα ανά ώρα. Στο διάλειμμα μπορείτε να σηκώνε- στε για να κάνετε διατάσεις και περπάτημα στον γύρω χώρο.

Advertisment

Ο καθένας έχει τις δικές του σωματικές διαστάσεις που υπαγορεύουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ρυθμίσετε το περιβάλλον και τον υπολογιστή σας για να εργάζεστε πιο άνετα. Εσείς μπορείτε να προσαρμόστε το περιβάλλον σας και να διευθετήστε τον εξοπλισμό του υπολογιστή σας ώστε να διευκολύνεται η άνετη στάση του σώματος. Επισημαίνεται πως η σωστή θέση καθίσματος είναι εκείνη που ενώ είναι χαλαρή διατηρεί τις φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης, ενώ τα γόνατα βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από τα ισχία.

• Ρυθμίστε το ύψος της καρέκλας έτσι ώστε όταν κάθεστε καλά στην καρέκλα, η άρθρωση του γόνατου να είναι περίπου 95 μοίρες και οι πτέρνες των ποδιών ελαφρά ανασηκωμένες ενώ το μπροστινό τμήμα του πέλματος πατάει στο έδαφος. Το πίσω μέρος του γόνατου δεν πρέπει να πιέζεται από την καρέκλα διότι μπορούν να αναπτυχθούν αγγειοκινητικά προβλήματα όπως φλεβίτιδες..

• Υποστηρίξτε την μέση σας με ένα μαξιλαράκι έτσι ώστε να σχηματίζεται γωνία περίπου 90ο στην άρθρωση του ισχίου (μεταξύ του κορμού και των γοφών).

• Τοποθετήστε την οθόνη σε απόσταση περίπου 40cm μπροστά από το πρόσωπό σας και κοντά στο ύψος των ματιών. Μην την τοποθετείτε μπροστά από παράθυρο, διότι επιβαρύνει την υγεία των ματιών.

• Κρατήστε την κεφαλή ευθεία και το πιγούνι προς τα μέσα.

• Χρησιμοποιήσετε ένα αναλόγιο για τα έγγραφά σας έτσι ώστε να βρίσκονται στο ύψος των ματιών.

• Τα χέρια σας από τον ώμο ως τον αγκώνα πρέπει να είναι παράλληλα του κορμού σε μια χαλαρή θέση. Ρυθμίστε το ύψος του γραφείου ώστε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι να βρίσκονται στο ύψος του αγκώνα.

• Όταν χρησιμοποιείται το πληκτρολόγιο και το ποντίκι φροντίστε να βρίσκονται στο κέντρο μπροστά σας.

• Πληκτρολογείτε χαλαρά διατηρώντας τις παλάμες και τα δάχτυλα χαλαρά.

Αν ακολουθήσουμε τις παραπάνω συστάσεις και παράλληλα διατηρήσουμε ένα γυμνασμένο σώμα, τότε θα έχουμε κάνει ένα ακόμη βήμα προς την δυναμική θέση που καλούμε υγεία.

Κατά την προσωπική μου άποψη όσες εναλλακτικές – συμπληρωματικές θεραπείες και αν ακολουθήσει κανείς, αν δεν τηρήσει κάποιες βασικές αρχές όπως η σωστή διατροφή, η θετική σκέψη, η σωματική άσκηση – σωστή στάση του σώματος και η συνειδητότητα με την μορφή αντίληψης του τι συμβαίνει στην ψυχοσυναισθηματική ανθρώπινη σφαίρα, τότε τα αποτελέσματα των θεραπειών αυτών θα είναι βραχυπρόθεσμα και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Δημητρίου Γιάννης, Φυσιοθεραπευτής

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι οικιακές εργασίες συνδέθηκαν με καλύτερη μνήμη και νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση