,

Σχέσεις & Ζώδια

Δεν θα υπάρχει ίσως επαγγελματίας αστρολόγος που να μην κατακλύζεται από ερωτήσεις για τις σχέσεις. “Θα προχωρήσει αυτή η σχέση; Θα έχει μέλλον; Να

astroscope-siteΔεν θα υπάρχει ίσως επαγγελματίας αστρολόγος που να μην κατακλύζεται από ερωτήσεις για τις σχέσεις. “Θα προχωρήσει αυτή η σχέση; Θα έχει μέλλον; Να δώσω άλλη μια ευκαιρία; Γιατί όλα μου πάνε στραβά; Δεν θα βρω ποτέ έναν άνθρωπο της προκοπής;” και πάει λέγοντας. Βλέπεις ανθρώπους πραγματικά να βασανίζονται και λες, είναι όντως τόσο δύσκολο; Ποια είναι τα συστατικά της τέλειας σχέσης κι εμένα γιατί δεν μου τα είπε κανείς; Τι πρέπει να κάνω;

Τι πρέπει να κάνεις… Καταρχάς πρέπει να προσπαθήσεις να συλλάβεις ότι η έννοια “σχέση” δεν σημαίνει τα ίδια πράγματα για όλους τους ανθρώπους. Το πώς μπορεί το ίδιο γεγονός να ερμηνεύεται διαφορετικά από τον καθένα μας, το παρουσιάζει μοναδικά ο Γούντυ Άλλεν στην ταινία του “Annie Hall”. Αυτός και η Diane Keaton επισκέπτονται έναν ψυχολόγο/σύμβουλο γάμου και αυτός τους κάνει την ίδια ερώτηση: Κάθε πότε κάνετε σεξ; Απαντά η Diane: “Συνεχώς! Τρεις φορές την εβδομάδα!” Και ο Γούντυ: “Σχεδόν ποτέ! Τρεις φορές την εβδομάδα!”

Advertisment

Η αστρολογία έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι παρατηρούμε εμπειρικά, δηλαδή τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ μας. Υπάρχουν τέσσερα στοιχεία στην αστρολογία και αντίστοιχα 4 τριπλότητες ζωδίων που ανήκουν στο ίδιο στοιχείο. Το στοιχείο της φωτιάς περιλαμβάνει τα ζώδια του Κριού, Λέοντα και Τοξότη, το στοιχείο της γης τα ζώδια του Ταύρου, Παρθένου και Αιγόκερω, το στοιχείο του αέρα τα ζώδια των Διδύμων, του Ζυγού και του Υδροχόου και τέλος το στοιχείο του νερού περιλαμβάνει τα ζώδια του Καρκίνου, του Σκορπιού και των Ιχθύων. Βεβαίως, στους περισσότερους από μας υπάρχει συνδυασμός αυτών των στοιχείων. Δεν υπάρχει αστρολογικός χάρτης που να απαρτίζεται αποκλειστικά από ένα στοιχείο, όμως όταν ένα στοιχείο είναι υπερβολικά τονισμένο σε σχέση με τα υπόλοιπα, τότε κυρίως λειτουργούμε σύμφωνα με τους “κανόνες” αυτού του στοιχείου.

Ας ξεκινήσουμε από τη φωτιά. Τι θέλει η φωτιά; Φυσικά και υπάρχουν διαφορές μεταξύ των τριών ζωδίων της φωτιάς, αλλά τι θέλει αυτό το στοιχείο κατά βάση; Η φωτιά θέλει χώρο να δράσει, να αναπνεύσει ελεύθερα, να υπάρχουν πάντα προοπτικές εξέλιξης, βρίσκεται με το ένα πόδι στο παρόν και με το άλλο στο μέλλον. Καλό και διδακτικό το παρελθόν, αλλά σιγά μην ασχοληθώ, όταν υπάρχει το μέλλον που με καλεί με τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει. Τι σχέσεις θέλει λοιπόν η φωτιά; Κατά βάση, σχέσεις που δεν θα ασφυκτιούν κάτω από το βάρος της καθημερινότητας. Ήδη το σώμα από μόνο του είναι για τη φωτιά μια φυλακή. “Γιατί να μην μπορώ να πετάξω από δω μέχρι τη Νέα Υόρκη;” αναρωτιέται η φωτιά. “Πώς δεν μπορείς; Πάρε το πρώτο αεροπλάνο και πήγαινε!” απαντά η γη ή ο αέρας. “Α, μα δεν καταλαβαίνεις τίποτα εσύ; Ο σκοπός δεν είναι να πάω στη Νέα Υόρκη, είναι να μπορώ να πάω εκεί χωρίς δεκανίκια. Με αεροπλάνο να πας εσύ!” Υπάρχει ένας ρομαντισμός-ιδεαλισμός στη φωτιά και γι” αυτό της ταιριάζει περισσότερο η “courtly love” του Μεσαίωνα, όπου ο ιππότης ερωτεύεται μια μη διαθέσιμη πριγκίπισσα και μέσα από τις περιπέτειες στις οποίες εμπλέκεται, καταλαβαίνεις ότι το ζητούμενο είναι ο έρωτας ως ιδέα κι όχι ως σωματική απόλαυση. H φωτιά είναι ερωτευμένη με τον έρωτα, όχι με έναν άνθρωπο, με σάρκα και οστά. Αν αρχίσεις να μιλάς πρακτικά στη φωτιά, κινδυνεύεις να τη χάσεις. “ Αύριο πριν πας το παιδί στο γιατρό, πλήρωσε και όλους τους λογαριασμούς, γιατί θα μείνουμε χωρίς φως, νερό, τηλέφωνο”. “Δεν σου έχω πει να μην με απασχολείς με τέτοιου είδους μικρότητες;” λέει η φωτιά και τρέχει στην αγκαλιά του εραστή/της ερωμένης και παραπονιέται ότι το έτερον του ήμισυ δεν τον/την καταλαβαίνει. Από την άλλη το έτερον ήμισυ κάνει παράπονα στους φίλους/φίλες ότι είναι ανυπόφορη πια η κατάσταση, δεν κάνει τίποτα όλη την ημέρα, δεν παίρνει το ποτήρι να το πάει από δω, εκεί.

Η γη πάλι, τα έχει καλά με το σώμα, εκτός αν υπάρχουν άλλες ενδείξεις στο ωροσκόπιο που να υποδηλώνουν το αντίθετο. Τουλάχιστον δεν το βλέπει σαν φυλακή. Αναγνωρίζει την ύπαρξή του, το σέβεται και το εκτιμά και δεν σνομπάρει τις ανάγκες του. Το σεξ είναι και βιολογική ανάγκη, η φυσιολογική ένωση δύο σωμάτων. Αναζητά συνήθως σταθερές σχέσεις, συμβατικές, που δεν θίγουν ιδιαίτερα το status quo. Το πρόβλημα με τη γη ξεκινά, όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις στο ωροσκόπιο που να υποδηλώνουν ευελιξία σκέψης. Ακριβώς επειδή η αντίληψή της είναι πρακτική και ορθολογιστική, άρα και η κυρίαρχη των ημερών, είναι το στοιχείο με την μικρότερη ανοχή στη διαφορετικότητα. Ο περιθωριακός, που έχει βιώσει στο πετσί του την κοινωνική εξορία, κατανοεί την παρέκκλιση. Γι” αυτόν ισχύει απόλυτα το “ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω”. Η γη όμως είναι η πρώτη που θα αρπάξει τον λίθο. “ Αυτά που πιστεύω εγώ ΕΙΝΑΙ και τα σωστά, για ρώτα και παραέξω, να δούμε τί θα σου πουν” την ακούμε να λέει συχνά. Άντε να την κάνεις να δεχτεί ότι, όχι, δεν πιστεύουν ΟΛΟΙ οι άνθρωποι στα ίδια πράγματα. Ακόμα και να το δέχεται αυτό η γη, είναι τουλάχιστον πεπεισμένη ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Με το συναίσθημα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα, αρκεί να μη φτάνουμε σε ακρότητες. Με τον αέρα και με τη φωτιά, της είναι πολύ δύσκολο να συνεννοηθεί.

Advertisment

Ο αέρας από την άλλη επαίρεται για τη λογική του σκέψη και για τη δίψα για μάθηση. Η γνώση σου λέει, σου δίνει δύναμη. Ξέρετε, είναι εκείνα τα παιδάκια που δεν βγάζουν ποτέ το σκασμό και ρωτάνε συνέχεια: “Γιατί μπαμπά αυτό;” “Γιατί μαμά εκείνο;” Και σκέφτεσαι, εγώ έχω αντιπαιδαγωγικές αντιλήψεις ή το χρειάζονται το χαστούκι τους; Και μη νομίζετε ότι μεγαλώνοντας διορθώνονται και ιδιαίτερα. Τους κάνεις μια απλή ερώτηση: “Πώς θα κάνω το κασετόφωνο να δουλέψει;” και σου αρχίζουν ολόκληρες ιστορίες για πηνία, αντιστάσεις και γω δεν ξέρω τι άλλο, αντί να πουν πολύ απλά “Πατάς το play”. Με τις σχέσεις πάλι συμβαίνει το εξής: Δεν έχουν βασικά καμία σοβαρή αντίρρηση, γιατί αντιλαμβάνονται ΛΟΓΙΚΑ ότι ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον, ότι “No man is an island”, η επικοινωνία είναι ίσως η σοβαρότερη λειτουργία γι’αυτά τα άτομα και, βεβαίως, η διαιώνιση του είδους, πέρα από ενστικτώδης λειτουργία, έχει και μία λογική. Εξάλλου, το ζώδιο του Ζυγού είναι το ζώδιο που παραδοσιακά σχετίζεται με το γάμο. Το άλυτο όμως πρόβλημά τους είναι το συναίσθημα. Κι αυτό γιατί είναι κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί εμπειρικά με πειράματα στα εργαστήρια και από τη φύση του το συναίσθημα δεν έχει καμία λογική. Πας να εξομολογηθείς σε έναν εκπρόσωπο του αέρα ότι έχεις μπλέξει με ένα εντελώς ακατάλληλο άτομο, αλλά το συναίσθημα δεν σε αφήνει να ξεκολλήσεις. Ήδη, με το που θα ξεστομίσεις την πρώτη σου φράση, έχει αρχίσει κι εκνευρίζεται. “Τι θα πει δεν μπορείς να ξεκολλήσεις; Δεμένο χειροπόδαρα σ” έχει; Δεν το ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ. Μαζεύεις τα μπογαλάκια σου και φεύγεις, είναι τόσο απλό”. Όσο και να προσπαθήσεις να του εξηγήσεις, είναι αδύνατον να σε νιώσει. Έχει όμως και την καλή της πλευρά αυτή η συναισθηματική αποστασιοποίηση. Μπορεί να ρίξει φως εκεί όπου εσένα το συναίσθημα σου θολώνει την κρίση. Και στην ιδανική της μορφή, μπορεί να φτιάξει σχέσεις όπου σου παρέχεται η απόλυτη ελευθερία για προσωπική έκφραση, γιατί δεν έχει ανάγκη αυτήν την 24ωρη επαφή και τη συνεχή επιβεβαίωση.

Τελειώνουμε με το νερό. Εδώ πλέον κυριαρχεί η ΑΠΟΛΥΤΟΤΗΤΑ του συναισθήματος. Τι να την κάνω τη σχέση σου λέει, χωρίς συναίσθημα; Σιγά μην βάλω και τη Γεωργία Βασιλειάδου να μου βρει νύφη ή γαμπρό. Μία σχέση πρέπει να παρέχει συναισθηματική ασφάλεια για τον Καρκίνο, συναισθηματική ένταση για τον Σκορπιό και συναισθηματική ένωση για τον Ιχθύ. Όλα τα άλλα θα τα βρούμε. Τι με νοιάζει αν δεν έχουμε κοινά ενδιαφέροντα; Τι σημασία έχει αν η μία είναι πριγκίπισσα και ο άλλος ο Σάκης ο υδραυλικός; Το συναίσθημα είναι το μόνο που μετράει. Τα υπόλοιπα είναι εμπόδια που βάζει η κοινωνία γιατί ο κόσμος δεν θέλει να βλέπει άνθρωπο να προκόβει. Επειδή δηλαδή αυτοί είναι ψυχροί και αναίσθητοι, πρέπει να γίνω κι εγώ; Κι εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα. Κάποιες φορές, όσο κι αν αγαπιούνται δύο άνθρωποι, είναι προτιμότερο να ζούνε χώρια. Την πρώτη φορά που θα ντραπεί η πριγκίπισσα να παρουσιάσει τον Σάκη στη γαλαζοαίματη παρέα της, η σχέση θα δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα. Κι άντε, ας υποθέσουμε ότι και τα δύο άτομα δείχνουν πολύ μεγάλη κατανόηση και τέτοιου είδους προβλήματα ξεπερνιούνται. Όταν όμως δίνεις carte blanche στο συναίσθημα και το αφήνεις να σου καθορίζει τη ζωή, συμβαίνει πολύ συχνά να τραβάς σαν το μέλι διάφορες προβληματικές περιπτώσεις. Συναισθηματικά ανάπηρα άτομα ή στερημένα βρίσκουν σε σένα το καταφύγιό τους. Άτομα που αρνούνται πεισματικά να εισέλθουν στον κόσμο των ενηλίκων και έρχονται σε σένα κι εσύ τους παίρνεις από το χεράκι και τους περνάς απέναντι, γιατί αυτοί από μόνοι τους πώς θα ξέρουν πότε γίνεται πράσινο το φανάρι και πότε κόκκινο; Αχρωματοψία προσωπικότητας.

Τα προβλήματα λοιπόν συσσωρεύονται όταν κάποιος οχυρώνεται πίσω από τις δικές του αντιλήψεις για τις σχέσεις και δεν θέλει να δεχτεί το γεγονός ότι υπάρχουν και εναλλακτικές πραγματικότητες, εξίσου σωστές και θεμιτές με τη δική του. Δεν θα μπορέσουμε ίσως ποτέ να δούμε τα πράγματα από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία από αυτήν που εμπεριέχεται στο DNA μας, μπορούμε όμως να υιοθετήσουμε ένα πιο ανεκτικό πρόσωπο. Κι επίσης, αν εγκαταλείψουμε τις απαιτήσεις μας να ζήσουμε “happily ever after” με ένα και μοναδικό άτομο, αναθέτοντάς του τη ευθύνη για την προσωπική μας ευτυχία, ίσως τα καταφέρουμε καλύτερα.

Πέτρος Ελευθεριάδης, συνεργάτης Astroscope

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση