,

Ασκήσεις συγκέντρωσης για παιδιά

Ασκήσεις συγκέντρωσης για παιδιά Οι ασκήσεις συγκέντρωσης είναι μορφές παιχνιδιών που εξασκούν το μυαλό των παιδιών, τα βοηθούν στη συγκέντρωση και ενισχύουν την ικανότητα

Ασκήσεις συγκέντρωσης για παιδιά

Ασκήσεις συγκέντρωσης για παιδιά

Οι ασκήσεις συγκέντρωσης είναι μορφές παιχνιδιών που εξασκούν το μυαλό των παιδιών, τα βοηθούν στη συγκέντρωση και ενισχύουν την ικανότητα πρόσληψης των πληροφοριών κατά το διάβασμα. Ας μην ξεχνάμε βέβαια, ότι οι ασκήσεις αυτές είναι επιβοηθητικές και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έντονα προβλήματα ΔΕΠ-Υ. Σε κάθε περίπτωση όμως, αναπτύσσουν νέες δεξιότητες και βοηθούν στη συνολική ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών.

Advertisment

Διαβάστε επίσης

Ασκήσεις συγκέντρωσης και ενίσχυσης των εγκεφαλικών λειτουργιών για ενήλικες

 

Advertisment

Απλές ασκήσεις συγκέντρωσης για παιδιά

Άσκηση συγκέντρωσης και αλληλουχίας με κέρματα

Επιλέξτε πέντε κέρματα και τοποθετείστε τα σε μια σειρά. Δώστε στο παιδί την εξής οδηγία “Κοίταξε προσεκτικά τα κέρματα  που είναι τοποθετημένα πάνω στο τραπέζι” και στη συνέχεια καλύψτε τα κέρματα ώστε να μην μπορεί να τα δει. Βάλτε χρονόμετρο και ζητήστε από το παιδί να επαναλάβει το ίδιο μοτίβο το οποίο του δόθηκε με τα κέρματα από τη σωρό. Όταν τελειώσει, καταγράψτε το χρόνο που του πήρε για να το ολοκληρώσει και αποκαλύψτε ξανά τα κέρματα. Αν το παιδί δεν το ολοκλήρωσε σωστά, επαναλάβετε την άσκηση χωρίς να αυξήσετε τη δυσκολία του μοτίβου. Όσο παίζετε αυτό το παιχνίδι, τόσο θα βλέπετε τη συγκέντρωση και την αλληλουχία του παιδιού να βελτιώνεται και να αισθάνεται και το ίδιο μεγάλη ικανοποίηση για το κατόρθωμά του.

Άσκηση ελέγχου του σώματος

Παίξτε με το παιδί σας παιχνίδια που έχουν να κάνουν με εναλλασσόμενη κίνηση και ακινησία όπως το δημοφιλές παιδικό παιχνίδι “αγαλματάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;” Παίξτε όσο περισσότερο μπορείτε. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος ώστε το παιδί να αποκτήσει περισσότερη αυτοπειθαρχία και έλεγχο στο σώμα του.

https://enallaktikidrasi.com/2017/04/askiseis-sugkentrosis-gia-paidia/

Ασκήσεις παρατηρητικότητας και συγκέντρωσης με εικόνες

Επιλέξτε όμοιες εικόνες με μικρές διαφορές. Οι διαφορές μπορεί να είναι σχετικά μεγάλες στην αρχή. Έπειτα, ζητήστε από το παιδί να τις εντοπίσει. Όσο θα βελτιώνεται στον εντοπισμό, μπορείτε να δυσκολεύετε το παιχνίδι βρίσκοντας ολοένα πιο  μικρές διαφορές ανάμεσα σε δύο εικόνες. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε εικόνες και από το διαδίκτυο. Η άσκηση αυτή βοηθάει σημαντικά στην συγκέντρωση και στην ενίσχυση της παρατηρητικότητας.

Βρες τα αντίθετα

Πείτε μια λέξη στο παιδί σας και ζητήστε του να σας πει την αντίθετη, Ξεκινήστε με απλές λέξεις, όπως πάνω – κάτω, αριστερά – δεξιά και καθώς θα βελτιώνεται μπορείτε να επιλέγετε πιο δύσκολες έννοιες. Αυτή η άσκηση βοηθά στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών συνάψεων, ενισχύει την αυτοσυγκέντρωση και εμπλουτίζει τη γλωωσική νοημοσύνη του παιδιού.

Συναρμολογούμενα παιχνίδια, παζλ και λαβύρινθοι

Προσπαθήστε να προτρέψετε το παιδί σας να ασχοληθεί με τη συναρμολόγηση παιχνιδιών όπως LEGO ή πιο σύνθετα όπως η κατασκευή ενός ανθρώπου, αυτοκινήτου, αεροπλάνου ή δεινόσαυρου. Μπορείτε επίσης να του δώσετε παιχνίδια ή βιβλία με παζλ και λαβύρινθους. Όλα βοηθούν στην ενίσχυση της δημιουργικότητας και της συγκέντρωσης.

Άσκηση μνήμης και δημιουργικότητας με οραματισμό

Ζητήστε από το παιδί σας να περιγράψει ένα μέρος στο οποίο διασκεδάζει. Θα μπορούσε να είναι το εξοχικό ή ακόμα και η παιδική χαρά. Ζητήστε του να σας περιγράψει το μέρος και κάντε του ερωτήσεις που αφορούν όλες τις αισθήσεις. π.χ. Πως μυρίζει το γρασίδι, τι υφή έχει η άμμος, τι χρώματα έχουν οι κούνιες; Τι ήχοι ακούγονται; κ.ο.κ. Αυτή η άσκηση βοηθά την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την παρατηρητικότητα και τη μνήμη του.

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Ασκήσεις συγκέντρωσης για παιδιά

Τι υπάρχει στο τραπέζι;

Βάλτε κάποια αντικείμενα στο τραπέζι και ζητήστε από το παιδί να τα παρατηρήσει. Έπειτα σκεπάστε τα και ζητήστε του να γράψει όσα θυμάται σε ένα χαρτί. Ξεκινήστε με πολύ λίγα και καθώς βελτιώνεται αυξήστε τον αριθμό των αντικειμένων

Όνομα, ζώο, φυτό, πράγμα, επάγγελμα, φαγητό, χρώμα, πόλη

Το δημοφιλές διασκεδαστικό παιχνίδι είναι εξαιρετικό για την ανάπτυξη της μνήμης, της συγκέντρωσης και της ανάπτυξης  της γλωσσικής νοημοσύνης. Πάιξτε το όσο περισσότερο μπορείτε.

Φιδάκι

Το συγκεκριμένο επιτραπέζιο έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε για να κερδίσει το παιδί να χρειαστεί γνώσεις αριθμητικής καθώς και να έχει αίσθηση του χώρου. Ιδανικό για παιδιά προσχολικής ηλικίας που θα αναρωτηθούν πώς θα καταφέρουν να φτάσουν μέχρι τον τερματισμό.

Κουτσό

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που μέσα από αυτό το παιδί αναπτύσσει τις κινητικές του δεξιότητες και την ισορροπία. Ζωγραφίζοντας με κιμωλία τα κουτάκια μαθαίνει να συσχετίζει τα μεγέθη και αποκτά μαθηματικές γνώσεις, καθώς χρειάζεται να συμπληρώσει τους αριθμούς. Ιδανικό για παιδί τριών ετών και πάνω.

Άσκηση προσοχής με αντικείμενα για νήπια

Αυτή η άσκηση έχει σχεδιαστεί ώστε να αναπτύξει την ικανότητα προσοχής και εστίασης του παιδιού. Πείτε στο παιδί να καθίσει σε μια καρέκλα και ζητήστε του να συγκεντρωθεί σε ένα αντικείμενο που κρατάτε στα χέρια σας. Όσο πιο μικρό το παιδί, τόσο πιο μεγάλο πρέπει να είναι το αντικείμενο που κρατάτε στα χέρια σας. Κινήστε το αντικείμενο οριζόντια, σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών από τα μάτια του παιδιού σας. Αφήστε το να ακολουθήσει το αντικείμενο με τα μάτια του, χωρίς όμως να κουνάει το κεφάλι του. Η κίνηση πρέπει να είναι αργή στην αρχή και έπειτα, καθώς θα βελτιώνεται, μπορεί να επιταχύνετε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση