, ,

Θύμος Αδένας: Τι είναι, τι συμβαίνει όταν διογκώνεται και πως επηρεάζεται από το στρες

Τι είναι ο Θύμος Αδένας; Αν και ο θύμος αδένας είναι ένα ελάχιστα γνωστό όργανο στο σώμα, στην πραγματικότητα κάνει μερικά πολύ σημαντικά πράγματα.

Θύμος Αδένας: Πως το στρες τον συρρικνώνει

Τι είναι ο Θύμος Αδένας;

Αν και ο θύμος αδένας είναι ένα ελάχιστα γνωστό όργανο στο σώμα, στην πραγματικότητα κάνει μερικά πολύ σημαντικά πράγματα. Αποτελεί μέρος του λεμφικού συστήματος, μαζί με τις αμυγδαλές, τα αδενοειδή και τον σπλήνα, και είναι επίσης μέρος του ενδοκρινικού συστήματος.

Ο θύμος παράγει προγονικά κύτταρα, τα οποία ωριμάζουν σε Τ-κύτταρα (κύτταρα που προέρχονται από θύμο αδένα). Το σώμα χρησιμοποιεί τα Τ-κύτταρα με σκοπό την καταστροφή μολυσμένων ή καρκινικών κυττάρων. Τα Τ-κύτταρα που δημιουργούνται από τον θύμο αδένα βοηθούν και άλλα όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναπτυχθούν σωστά.

Advertisment

Αυτά τα κύτταρα είναι τόσο ζωτικής σημασίας, που συχνά δωρίζονται σε άτομα που τα έχουν ανάγκη. “Αυτός (ο θύμος αδένας) είναι ο πρωταρχικός δότης κυττάρων για το λεμφικό σύστημα, όπως και ο μυελός των οστών είναι ο δότης κυττάρων για το καρδιαγγειακό σύστημα”, σύμφωνα με μια έρευνα, “The Thymus: A Forgotten, But Very Important Organ” από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ (NLM).

Μέγεθος & σχήμα του Θύμου Αδένα

Ο θύμος βρίσκεται ακριβώς κάτω από το οστό του μαστού. Είναι σχετικά μεγάλο στα βρέφη και μεγαλώνει μέχρι την εφηβεία. Στην ενηλικίωση, αρχίζει σιγά-σιγά να συρρικνώνεται και να αντικαθίσταται από λίπος. Μπορεί να ζυγίζει μόλις 5 γραμμάρια σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως απεικονίζεται η λειτουργία του Θύμου Αδένα

Advertisment

Διόγκωση και όγκοι Θύμου Αδένα

Πολλοί θυμικοί όγκοι γίνονται αντιληπτοί τυχαία κατά τη διάρκεια μιας ακτινογραφίας ή εξέτασης για κάποιο άλλο λόγο, προτού ο ασθενής έχει συμπτώματα. Οι υπόλοιποι όγκοι αναγνωρίζονται αφού έχουν ξεκινήσει να παρουσιάζουν συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με τον ίδιο τον όγκο ή μπορεί να αποτελούν μέρος ενός παρανεοπλασματικού συνδρόμου.

Αν και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται από όγκους του θύμου αδένα, μπορεί επίσης να προκληθούν και από άλλες καταστάσεις. Ωστόσο, εάν έχετε κάποιο από αυτά, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας, ώστε να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία, εάν χρειαστεί.

Συμπτώματα που προκαλούνται από όγκο στον Θύμο Αδένα

Ο θύμος αδένας βρίσκεται στο κέντρο του θώρακα, κοντά στους αεραγωγούς και ορισμένα αιμοφόρα αγγεία. Οι όγκοι στον θύμο αδένα μπορούν να πιέσουν κοντινές δομές, προκαλώντας συμπτώματα όπως:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Βήχας (που μπορεί να προκαλέσει αιματηρά πτύελα)
  • Πόνος στο στήθος
  • Πρόβλημα κατάποσης
  • Απώλεια όρεξης
  • Απώλεια βάρους

Ο θύμος αδένας βρίσκεται κοντά στην ανώτερη φλέβα, το κύριο αιμοφόρο αγγείο που φέρνει αίμα από το κεφάλι και το άνω σώμα στην καρδιά. Οι όγκοι που πιέζονται σε αυτό το αγγείο μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα ανώτερου συνδρόμου φλέβας, που μπορεί να περιλαμβάνουν

  • Οίδημα στο πρόσωπο, το λαιμό και το άνω στήθος, μερικές φορές με μπλε χρώμα
  • Οίδημα των ορατών φλεβών σε αυτό το μέρος του σώματος
  • Πονοκέφαλοι
  • Αίσθημα ζάλης ή ζαλάδας

Στρες και Θύμος Αδένας

Ο θύμος αδένας, ο αδένας που ρυθμίζει την ενεργοποίηση των κυττάρων Τ (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία καλούνται και λευκοκύτταρα), είναι το πρώτο όργανο που πλήττεται από το στρες. Ο θύμος αδένας αποδυναμώνεται από παράγοντες όπως δυσάρεστες ειδήσεις, αφυδάτωση ή κατανάλωση μη θρεπτικών, επεξεργασμένων τροφίμων ή ροφημάτων. Όλα αυτά επιδρούν αρνητικά στην ενεργοποίηση των κυττάρων Τ από τις ορμόνες του θύμου αδένα, και αφήνουν τον οργανισμό ανυπεράσπιστο απέναντι στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και στην εμφάνιση ασθενειών.

Ο θύμος αδένας συρρικνώνεται όποτε εκτίθεται στο στρες. Είναι γνωστό ότι μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό, μια χειρουργική επέμβαση ή μια αιφνίδια ασθένεια καταστρέφονται εκατομμύρια λευκοκύτταρα και ο θύμος αδένας συρρικνώνεται κατά το ήμισυ. Η θέαση ενός βίντεο που απεικονίζει τον Αδόλφο Χίτλερ, ένα άτομο που κακοποιεί παιδιά ή έναν καταζητούμενο τρομοκράτη, μπορεί να επαρκεί για να καταπονήσει τον θύμο αδένα.

Την επόμενη φορά που θα διαβάσετε ένα περιοδικό ή θα δείτε μια ταινία, ζητήστε από ένα φίλο να σας κάνει το μυϊκό τεστ (μια πρακτική που περιγράφεται στο βιβλίο του Andreas Moritz) όσο θα εκτίθεστε στις εικόνες. Θα διαπιστώσετε ότι κάποιες από αυτές δυναμώνουν τους μυς σας, ενώ άλλες τους αποδυναμώνουν. (Ασφαλώς, η στρεσογόνα αντίδραση δεν αγγίζει καν τα άτομα που ξεχειλίζουν από αγάπη και συμπόνια και έχουν υπερβεί το φόβο και την κρίση.)1

Με δεδομένη την καθημερινή μας έκθεση στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τις εφημερίδες, τις ανθυγιεινές τροφές, τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε τρόφιμα και ροφήματα, την περιβαλλοντική μόλυνση και τα αρνητικά άτομα τα οποία συναντάμε, ο θύμος αδένας καλείται να αντιμετωπίσει πλήθος αρνητικών επιρροών. Έως και οι διαφημίσεις που απεικονίζουν άτομα που καπνίζουν ή καταναλώνουν αλκοόλ εξασθενούν τον θύμο αδένα.

Η πλειονότητα των ανθρώπων δεν συνειδητοποιεί πόση ζωτική ενέργεια δαπανάται εξαιτίας της έκθεσης σε στρεσογόνες καταστάσεις. Η τακτική παραμονή σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα, όπως σε χώρους καπνιστών, καθώς και οι δραστηριότητες που σπαταλούν την ενέργεια του οργανισμού, όπως η νυχτερινή οδήγηση και η πρόσληψη τροφής ενώ είμαστε κουρασμένοι, καταπονούν σημαντικά τον οργανισμό. Και όταν δεν έχουμε επαρκή ενέργεια για να λειτουργήσουμε φυσιολογικά, μας κυριεύουν η νευρικότητα και ο πανικός.

Η συνηθέστερη έκφραση που ακούμε όταν αυτό συμβαίνει, είναι «Σήμερα είμαι χάλια» ή «Τα έχω παίξει τελείως». Το στρες προέρχεται από τη μόνιμη καταπόνηση του θύμου αδένα η οποία οφείλεται στην έκθεση σε αρνητικές, αποδυναμωτικές επιρροές. Το στρες παύει να μας επηρεάζει όταν σταματά η έκθεση μας σε τέτοιου είδους επιρροές – μόνο τότε επανορθώνεται η ζημιά που έχει προκληθεί εξαιτίας τους στο παρελθόν. Έχουμε τη δυνατότητα να τονώσουμε όχι μόνο τον θύμο αδένα, αλλά όλο μας τον οργανισμό κάνοντας πράγματα που μας αναζωογονούν και μας εμψυχώνουν, καταναλώνοντας θρεπτικές τροφές, ακούγοντας χαλαρωτική μουσική και αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο σε εξορμήσεις στην ύπαιθρο παρά μέσα στο σπίτι ή μπροστά από μια τηλεόραση. Είτε επιλέγουμε να αποδυναμώσουμε το σώμα μας είτε να το τονώσουμε, εφαρμόζουμε στην πράξη τη «δύναμη της θέλησης».

Μέρος του παραπάνω κειμένου προέρχεται από το βιβλίο του Andreas Moritz: Το Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής Τόμος I, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση