Η σύγκριση βλάπτει σοβαρά την υγεία

Πολλές φορές ακούμε για περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την οικονομική καταστροφή και αμέσως μετά έρχεται μια βαριά ασθένεια. «Πήρε την κάτω βόλτα» θα έλεγε

Πολλές φορές ακούμε για περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την οικονομική καταστροφή και αμέσως μετά έρχεται μια βαριά ασθένεια. «Πήρε την κάτω βόλτα» θα έλεγε ο λαός… όμως κατά πόσο αυτό ισχύει;

Σίγουρα η ψυχολογική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με την υγεία μας. Πολλές φορές ακούμε για τα ευεργετικά αποτελέσματα της «θετικής σκέψης» και πράγματι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζήσει καταστάσεις στις οποίες είμαστε πολύ πιεσμένοι ψυχολογικά και αρρωσταίνουμε, ή αντιθέτως, είμαστε πολύ ευδιάθετοι και «δεν παθαίνουμε τίποτα».

Advertisment

Η φτώχεια πώς συνδέεται με την ψυχολογική μας κατάσταση; Όλοι οι άνθρωποι που δεν έχουν υλικά αγαθά βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση; Φυσικά και όχι!

Σύμφωνα με έρευνες του M.Marmot (University College, London) δεν είναι η φτώχεια αυτή που φέρνει την αρρώστια, αλλά η κοινωνική ανισότητα (όταν βέβαια κάποιος μπορεί να καλύψει τα προς το ζην). Δηλαδή δεν έχει μεγάλη σημασία τι εισοδήματα έχει κάποιος, αλλά το αν νοιώθει πως κατατάσσεται σε χαμηλή ή υψηλή κοινωνική θέση.

Η σύγκριση, λοιπόν, μας βάζει να τοποθετούμε τον εαυτό μας σε μια κλίμακα σε σχέση με τους υπόλοιπους και όσο πιο χαμηλά τοποθετούμε τον εαυτό μας, τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα εκδήλωσης ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης τύπου 1, ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ.

Advertisment

Αντίστοιχες έρευνες δείχνουν ότι, όσο πιο χαμηλή κοινωνική θέση πιστεύει ότι έχει κάποιος, τόσο πιο πιθανόν είναι να δηλώνει ότι έχει κακή υγεία (ακόμη κι αν δεν υπάρχει εμφανές ιατρικό θέμα)!

Προσοχή λοιπόν, γιατί η σύγκριση είναι όχι μόνο ψυχοφθόρα, αλλά και επικίνδυνη για την υγεία!

lampaterre.blogspot.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πριν γίνουμε κάτι ξένο από αυτό που πραγματικά είμαστε, ας έρθουμε κοντά σε αυτά που πραγματικά βιώνουμε
Όταν απορρίπτω εμένα, απορρίπτω τη ζωή
Για μια υπέροχη ζωή: Τα πανίσχυρα εργαλεία της επιτυχίας και της ευτυχίας από τον Robin Sharma
«Κανένας άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος εάν δεν είναι κύριος του εαυτού του» | Επίκτητος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση