, ,

Η βία που προβάλλεται στην τηλεόραση διαταράσσει τη δομή του εγκεφάλου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης της Ιατρικής Σχολής της Ιντιάνα που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό «Brain and Cognition», οι νεαροί ενήλικες άντρες που

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης της Ιατρικής Σχολής της Ιντιάνα που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό «Brain and Cognition», οι νεαροί ενήλικες άντρες που παρακολουθούσαν περισσότερη βία στην τηλεόραση παρουσίασαν ενδείξεις μικρότερης ανάπτυξης και λειτουργίας του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ψυχολογικά τεστ και μαγνητική τομογραφία για τη μέτρηση των νοητικών ικανοτήτων και των περιοχών του εγκεφάλου σε 65 υγιείς άντρες με φυσιολογικό δείκτη νοημοσύνης ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών. Οι συμμετέχοντες είχαν επιλεγεί ειδικά επειδή δεν ήταν τακτικοί παίκτες βιντεοπαιχνιδιών.

Advertisment

Ο επικεφαλής συγγραφέας Tom Α. Hummer, επίκουρος καθηγητής της έρευνας στο Τμήμα Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες έκαναν εκτίμηση των τηλεοπτικών σειρών που έβλεπαν κατά το προηγούμενο έτος και στη συνέχεια κράτησαν λεπτομερές ημερολόγιο των όσων έβλεπαν για μια εβδομάδα. Επίσης, συμπλήρωσαν μια σειρά από ψυχολογικά τεστ μέτρησης ανασταλτικού ελέγχου, προσοχής και μνήμης. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν μαγνητικές τομογραφίες (MRI) για τη μέτρηση της δομής του εγκεφάλου.

Η εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου είναι η ευρεία δυνατότητά του να συλλαμβάνει σχέδια, να λαμβάνει αποφάσεις, να λύνει προβλήματα, να ρυθμίζει την προσοχή και να διαμορφώνει τη συμπεριφορά με τέτοιο τρόπο προκειμένου να επιτυγχάνει στόχους.

Ο δρ Hummer ανέφερε ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερη βία έβλεπαν στην τηλεόραση οι συμμετέχοντας, τόσο χειρότερη ήταν η απόδοσή τους στα τεστ που απαιτούσαν προσοχή και γνωστικό έλεγχο. Από την άλλη πλευρά, το σύνολο του χρονικού διαστήματος που παρακολούθησαν τηλεόραση δεν φάνηκε να επηρεάζει την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Advertisment

Ο δρ Hummer σημειώνει ότι η εκτελεστική λειτουργία είναι σημαντική για τον έλεγχο παρορμητικών συμπεριφορών συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας. Και συνεχίζει λέγοντας ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι η παρορμητικότητα είναι κακός συνδυασμός με συμπεριφορές που διαμορφώνονται από προγράμματα που περιέχουν βία.

Σε δοκιμές στις οποίες μετρήθηκε η βραχύβια μνήμη, μια άλλη υποκατηγορία της εκτελεστικής λειτουργίας, δεν βρέθηκε συσχετισμός με την παρακολούθηση βίας στην τηλεόραση.

Η σύγκριση ανάμεσα στις τηλεοπτικές συνήθειες και τις μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου έδωσε αποτελέσματα που ο δρ Hummer και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι είναι σημαντικά.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις τομογραφίες των συμμετεχόντων που είχαν εκτεθεί σε υψηλά ποσοστά τηλεοπτικής βίας, ανακάλυψαν ότι ο όγκος της λευκής ουσίας που συνδέει τον μετωπικό και βρεγματικό λοβό ήταν μικρότερος, γεγονός που μπορεί να αποτελεί σημάδι μειωμένης ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Η λευκή ουσία είναι ένας ιστός στον εγκέφαλο που προστατεύει τις νευρικές ίνες οι οποίες συνδέουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, καθιστώντας πιο αποτελεσματική τη λειτουργία του. Στη φυσιολογική ανάπτυξη, η ποσότητα ή ο όγκος της λευκής ουσίας αυξάνεται καθώς ο εγκέφαλος παράγει περισσότερες συνάψεις μέχρι περίπου την ηλικία των 30 ετών, βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ των περιοχών του. Οι συνάψεις ανάμεσα στον μετωπιαίο και τον βρεγματικό λοβό θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι η διαπίστωση της σχέσης ανάμεσα στο ποσοστό βίας που παρακολουθούμε στην τηλεόραση και σε σημαντικές πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως η ελεγχόμενη προσοχή και η αναστολή.

Βέβαια, ο δρ Hummer τονίζει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τα ευρήματα της μελέτης.

Τέλος, αναφέρει ότι με αυτή τη μελέτη οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να φτάσουν στο συμπέρασμα αν όσοι έχουν κακή εγκεφαλική εκτελεστική λειτουργία ελκύονται περισσότερο από προγράμματα με περισσότερη βία ή αν το περιεχόμενο του προγράμματος είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου. Είναι απαραίτητες περισσότερες έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα άτομα με κακή εκτελεστική λειτουργία και βραδύτερη ανάπτυξη της λευκής ουσίας είναι περισσότερο επιρρεπή στην παρακολούθηση προγραμμάτων με σκηνές βίας ή αν η έκθεση στην τηλεοπτική βία τροποποιεί την ανάπτυξη του γνωστικού ελέγχου του εγκεφάλου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

energitiki-akroasi
Dynamic Equilibrium System: Κορυφαία εκπαιδευτικά προγράμματα με μια πρωτοφανή προσφορά
Γιατί ξεχνάμε συνεχώς ονόματα; Έξυπνοι τρόποι για να τα θυμόμαστε
Η Ιστορία του Λεωνίδα και της Μαρίας: Ένα Μάθημα Προσφοράς και Αποτυχημένου Μάρκετινγκ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση