, ,

Κάνε μια “νηστεία ειδήσεων”

Τα αρνητικά νέα πουλάνε. Στην κοινωνία μας, πολλοί άνθρωποι θα επέλεγαν να παρακολουθήσουν τη δίκη ενός σταρ παρά τη βιογραφία ενός πραγματικά σημαντικού ανθρώπου.

Τα αρνητικά νέα πουλάνε. Στην κοινωνία μας, πολλοί άνθρωποι θα επέλεγαν να παρακολουθήσουν τη δίκη ενός σταρ παρά τη βιογραφία ενός πραγματικά σημαντικού ανθρώπου. Μια εφημερίδα που έχει ως κεντρικό τίτλο την πιο πρόσφατη τραγωδία, θα πουλήσει πολύ περισσότερα φύλλα από κάποια άλλη που αναγγέλλει την τελευταία εντυπωσιακή επιστημονική ανακάλυψη. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως σύντομα εθιζόμαστε στην ανάγνωση και την παρακολούθηση αρνητικών ειδήσεων.

Ξέρω τόσους και τόσους ανθρώπους που ξεκινούν τη μέρα τους διαβάζοντας θλιβερές ιστορίες στις εφημερίδες και τελειώνουν τη μέρα τους ακούγοντας για τα τελευταία εγκλήματα, ατυχήματα και σκάνδαλα στις βραδινές ειδήσεις.

Advertisment

Αυτό που θέλω να πω είναι απλό: Να είσαι πιο επιλεκτικός στις ειδήσεις στις οποίες εκθέτεις το νου σου· να είσαι πιο συνειδητός στον τρόπο με τον οποίο διαβάζεις την εφημερίδα σου ή παρακολουθείςτηλεόραση. Προτού αρχίσεις να διαβάζεις την πρωινή σου εφημερίδα, έχε στο νου σου τον εξής στόχο: να τη χρησιμοποιήσεις ως εργαλείο πληροφόρησης που θα σε υπηρετήσει και θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σου αντί να τη χρησιμοποιήσεις για να σκοτώσεις την ώρα σου.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απελευθερωθείς από αυτή την «εξάρτηση» από την πληροφόρηση -μια εξάρτηση από την οποία πάσχουν τόσοι και τόσοι από εμάς- είναι να κάνεις μια εβδομαδιαία «νηστεία ειδήσεων». Για την επόμενη εβδομάδα, ορκίσου να μη διαβάσεις ούτε μία αρνητική ιστορία στις εφημερίδες και να μην παρακολουθήσεις ούτε ένα ρεπορτάζ αρνητικών ειδήσεων στην τηλεόραση.

Θα διαπιστώσεις δύο πράγματα. Πρώτον, δεν θα μείνεις και πολύ πίσω στην ενημέρωση. Θα εξακολουθείς να μαθαίνεις τα σημαντικότερα συμβάντα της μέρας από τις συζητήσεις που θα ακούς γύρω σου στο γραφείο και από αυτά που θα σχολιάζουν οι δικοί σου στο σπίτι. Και δεύτερον, θα νιώθεις πολύ πιο ήρεμος και γαλήνιος. Θα ανακαλύψεις, επίσης, ότι αυτή η εβδομαδιαία «νηστεία ειδήσεων» έχει άλλο ένα όφελος: θα σου εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο για να κάνεις εκείνα τα πράγματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σου.

Advertisment

Robin Sharma – Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις; – Εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση