10 διατροφικοί μύθοι που θα σας εκπλήξουν

Άρθρο του δρος Joseph Mercola Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία ΚακαγιάAdvertisment Στις μέρες μας υπάρχει πληθώρα πληροφοριών σε θέματα υγείας αλλά και κακών συμβουλών σχετικά με αυτό

Άρθρο του δρος Joseph Mercola

Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά

Advertisment

Στις μέρες μας υπάρχει πληθώρα πληροφοριών σε θέματα υγείας αλλά και κακών συμβουλών σχετικά με αυτό το θέμα. Κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα, άλλες όμως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και μπορούν να σας οδηγήσουν σε χρόνια προβλήματα υγείας και να μειώσουν ακόμα και τη διάρκεια της ζωής σας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεχωρίζουμε τα γεγονότα από τη φαντασία. Πολλοί διατροφικοί μύθοι επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά μέχρι να θεωρηθεί λανθασμένα ότι περιέχουν κάποια αλήθεια και ειδικά όταν διαρρέουν διαρκώς από τις αρχές δημόσιας υγείας.

Σε ένα άρθρο που έθετε επί τάπητος τα καταστροφικά ψέματα σχετικά με τη διατροφή, o Kris Gunnars από τις Αρχές Επιστήμης της Διατροφής αποτέλεσε έναν από τους ανθρώπους που με αξιοθαύμαστο τρόπο προσπάθησαν να καταρρίψουν τους επικίνδυνους διατροφικούς μύθους που συνεχίζουν να εξαπλώνονται. Συμφωνώ με την πλειοψηφία των επιχειρημάτων του, αλλά έχω προσθέσει και μερικά άλλα που θεωρώ σημαντικά.

Advertisment

Ψέμα 1ο: το πρωινό αποτελεί το πιο υγιεινό γεύμα και πρέπει να τρώτε πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Υπάρχουν πλέον πολλές έρευνες που υποστηρίζουν τα οφέλη της περιοδικής νηστείας για την υγεία, και αυτό κάνετε στην πραγματικότητα κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι το πρωί χωρίς να φάτε πρωινό.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η περιοδική νηστεία μπορεί να παρέχει τα ίδια οφέλη όπως και ο συνεχής περιορισμός των θερμίδων. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει δραματικά τη διάρκεια ζωής των ζώων. Μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο σε όσους δεν μπορούν να μειώσουν επιτυχώς την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων.

Το συγκεκριμένο είδος νηστείας θα σας βοηθήσει να καίτε αποτελεσματικά λίπος και θα ενισχύσει τα επίπεδα παραγωγής της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης σε ποσοστό 1.200% για τις γυναίκες και 2.000% για τους άντρες.

Η περιοδική νηστεία και ο συνεχής περιορισμός θερμίδων έχουν αμφότερα αποδειχτεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους και βελτιώνουν τους μεταβολικούς δείκτες. Ωστόσο, η πρώτη είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματική στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν τη μείωση της φλεγμονής, τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και την αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος. Το συγκεκριμένο είδος νηστείας μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου αυξάνοντας τα επίπεδα του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα BDNF, μια πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου από αλλοιώσεις που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον.

Υπάρχουν διάφορα είδη περιοδικής νηστείας, γι’ αυτό προτείνω να πειραματιστείτε για να βρείτε ποιό είναι πιο αποτελεσματικό για σας. Ωστόσο, ένα από τα ευκολότερα είναι να παραλείψετε απλώς το πρωινό γεύμα και να περιορίσετε το φαγητό σας σε ένα στενό περιθώριο χρόνου κάθε μέρα – για παράδειγμα μεταξύ 11 και 19:00. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στο πιο ολοκληρωμένο άρθρο μου σχετικά με την περιοδική νηστεία.

Η σύσταση να τρώτε 6 μικρά γεύματα την ημέρα είναι φαινομενικά λογική (έλεγχος μερίδων, διατήρηση της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα, σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα κλπ), αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι με αυτόν τον τρόπο το φαγητό παρέχει αυτά τα οφέλη. Φαίνεται ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη από περιοδική νηστεία για τη βέλτιστη λειτουργία του μεταβολισμού.

Πάντως, αν το καλοσκεφτείτε, οι αρχαίοι πρόγονοί μας δεν είχαν πρόσβαση σε καταστήματα με τρόφιμα όλο το 24ωρο και γι’ αυτό υπήρχαν τακτικές εναλλαγές ανάμεσα σε χρονικές περιόδους με πλούσια διατροφή και νηστεία. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μάθει να τρεφόμαστε σε 24ωρη βάση. Η υιοθέτηση της περιοδικής νηστείας είναι ο πιο γρήγορος τρόπος που γνωρίζω για να ξεκινήσει ξανά το σώμα σας να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια μορφή ενέργειας.

Ψέμα 2ο: τα κορεσμένα λιπαρά προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις

Η επικίνδυνη σύσταση να αποφεύγετε τα κορεσμένα λιπαρά, η οποία προέκυψε από αναπόδεικτες υποθέσεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, έχει βλαβερές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία εδώ και περίπου 40 χρόνια. Το 2002, ο «ειδικός» σε συναφή θέματα αμερικανικός οργανισμός «Food & Nutrition Board» εξέδωσε την ακόλουθη λανθασμένη σύσταση, η οποία συνοψίζει αυτόν τον μύθο:

«Τα κορεσμένα λίπη και η χοληστερίνη δεν έχουν κανένα όφελος στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και δεν είναι απαραίτητα σε οποιοδήποτε ποσοστό μέσα στη διατροφή».

Ομοίως, το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας συνιστά το 45-65% των θερμίδων στους ενήλικες να αποτελείται από υδατάνθρακες, το 20-35% από λίπος και το 10-35% από πρωτεΐνες. Αυτό αποτελεί το ακριβώς αντίθετο μιας ιδανικής αναλογίας λίπους – υδατανθράκων και ουσιαστικά οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ωφέλιμη μια διατροφή στην οποία το 50-85% των ημερησίων θερμίδων προέρχεται από υγιεινά λίπη. Ωστόσο, χρειάζονται ελάχιστους υδατάνθρακες για όσο το δυνατόν καλύτερη υγεία. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό λίπους ίσως φαίνεται πολύ υψηλό, το λίπος περιέχει συμπυκνωμένες θερμίδες και γι’ αυτό εξακολουθεί να αποτελεί τη μικρότερη ποσότητα, από άποψη όγκου, στο πιάτο σας.

Η αλήθεια είναι ότι τα κορεσμένα λίπη από ζωικές και φυτικές πηγές παρέχουν τα δομικά στοιχεία στις κυτταρικές μεμβράνες καθώς και διάφορες ορμόνες και άλλες ουσίες, χωρίς τις οποίες το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Τα λιπαρά χρησιμεύουν επίσης ως φορείς των λιποδιαλυτών βιταμινών όπως οι Α, D, E, και Κ και είναι απαραίτητα για τη μετατροπή της καροτίνης σε βιταμίνη Α, για την απορρόφηση μεταλλικών στοιχείων αλλά και για πλήθος άλλων σημαντικών βιολογικών διεργασιών. Τα κορεσμένα λίπη αποτελούν επίσης το καλύτερο καύσιμο για την καρδιά! Καλές πηγές ωφέλιμων λιπαρών περιλαμβάνουν:

  • αβοκάντο
  • καρύδα και έλαιο καρύδας
  • βούτυρο από βιολογικό γάλα
  • έλαια ξηρών καρπών ψυχρής έκθλιψης
  • ακατέργαστα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • ακατέργαστοι ξηροί καρποί και ειδικά μακαντάμια και ακατέργαστοι σπόροι
  • κρόκοι βιολογικών αυγών
  • κρέατα από ζώα που τρέφονται με χόρτο

Διαβάστε περισσότερες σχετικές πληροφορίες στην κατηγορία Χοληστερίνη

Ψέμα 3ο: τα σπορέλαια και τα φυτικά έλαια που είναι υψηλά σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα κάνουν καλό στην υγεία

Από όλες τις καταστροφικές για την υγεία τροφές που κυκλοφορούν στην αγορά, εκείνες που περιέχουν επεξεργασμένα φυτικά έλαια και σπορέλαια είναι μερικές από τις χειρότερες. Όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, όπως συμβαίνει από την πλειοψηφία των Αμερικανών, αντιστρέφεται σε σημαντικό βαθμό η αναλογία ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Ιδανικά, αυτή η αναλογία είναι 1:1, αλλά ο μέσος Αμερικανός λαμβάνει από 20 έως 50 φορές περισσότερα ωμέγα-6 απ’ ό,τι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η υπερβολική ποσότητα κατανάλωσης ωμέγα-6 λιπαρών οξέων από τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, Αλτσχάιμερ, διαβήτη, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και πολλών άλλων ασθενειών.

Η χοληστερίνη που βρίσκεται στην αρτηριακή πλάκα είναι οξειδωμένη, κατεστραμμένη χοληστερίνη, την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει με τη μορφή βακτηρίων. Έτσι, αντιδρά στέλνοντας μακροφάγα για να την καταπολεμήσουν, πράγμα που δημιουργεί φλεγμονή στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στις καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η οξειδωμένη χοληστερίνη, την οποία εισάγετε στο σώμα σας κάθε φορά που καταναλώνετε φυτικά έλαια ή τρόφιμα μαγειρεμένα με αυτά.

Πολλά σπορέλαια και φυτικά έλαια είναι επίσης γενετικά τροποποιημένα, επιτείνοντας έτσι τον κίνδυνο για την υγεία. Περισσότερο από το 90% του ελαίου κανόλα στις ΗΠΑ είναι γενετικά τροποποιημένο. Ποιό είναι λοιπόν το καταλληλότερο λάδι για να μαγειρεύετε; Από όλα τα διαθέσιμα λάδια, το λάδι καρύδας είναι η καλύτερη επιλογή διότι είναι πιο κοντά στα εντελώς κορεσμένα λίπη – δηλαδή λιγότερο ευαίσθητο στις βλάβες από την υψηλή θερμοκρασία. Αποτελεί επίσης ένα από τα πιο ευεργετικά διατροφικά λίπη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το λάδι καρύδας, μπορείτε να διαβάσετε την ειδική έκθεσή μου. Το ελαιόλαδο, αν και σίγουρα αποτελεί υγιεινό λάδι, καταστρέφεται εύκολα από τη θερμότητα και είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται κρύο στη σαλάτα.

Ψέμα 4ο: οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι ασφαλή υποκατάστατα ζάχαρης για τους διαβητικούς και βοηθούν στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες με σκοπό να χάσουν βάρος ή / και επειδή είναι διαβητικοί και πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη. Η ειρωνεία είναι ότι σχεδόν όλες οι μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη πρόσληψη βάρους από τη ζάχαρη. Μελέτες έδειξαν επίσης ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να είναι πιο βλαβερές για τους διαβητικούς από τη ζάχαρη.

Το 2005, οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από μια μελέτη διάρκειας 25 ετών για τη λειτουργία της καρδιάς η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σαν Αντόνιο έδειξαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης αύξανε τις πιθανότητες πρόσληψης βάρους πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τα κανονικά αναψυκτικά. Κατά μέσο όρο, με κάθε αναψυκτικό διαίτης που οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν καθημερινά αύξαναν τον κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι μέσα στα επόμενα 7 με 8 χρόνια κατά 65% και είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. Οι πιθανοί λόγοι γι’ αυτό είναι οι εξής:

• Και μόνο η γλυκιά γεύση φαίνεται ότι αυξάνει την πείνα, ανεξάρτητα από το θερμιδικό περιεχόμενο.
• Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες φαίνεται ότι επιτείνουν την επιθυμία για γλυκά με αποτέλεσμα η συνολική κατανάλωση ζάχαρης να αυξάνεται οδηγώντας σε περαιτέρω προβλήματα με τον έλεγχο βάρους.
• Όπως αποδεικνύεται από πολλές μελέτες, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ικανότητα του σώματος να «υπολογίζει θερμίδες». Για παράδειγμα, σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Purdue διαπιστώθηκε ότι οι αρουραίοι που τρέφονταν με τεχνητά ζαχαρούχους χυμούς προτιμούσαν τροφές με περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι οι αρουραίοι που τρέφονταν με ζαχαρούχους χυμούς υψηλής θερμιδικής αξίας.

Ψέμα 5ο: η σόγια αποτελεί υγιεινή τροφή

Η εντυπωσιακή άνοδος της σόγιας ως «υγιεινής τροφής» αποτελεί το τέλειο παράδειγμα του πώς μια καλή στρατηγική μάρκετινγκ μπορεί να ξεγελάσει εκατομμύρια ανθρώπους. Μην ξεγελιέστε όμως, τα προϊόντα σόγιας που δεν έχουν υποστεί ζύμωση δεν είναι υγιεινές επιλογές στη διατροφή σας ανεξαρτήτως από την ηλικία ή το φύλο σας. (Διαβάστε: 170 μελέτες προειδοποιούν για τους κινδύνους της σόγιας) Φυσικά αυτό δεν ισχύει για όλα τα προϊόντα σόγιας. Εκείνα που έχουν υποστεί σωστή ζύμωση και ιδιαίτερα τα βιολογικά προϊόντα σόγιας, όπως το τέμπε, το μίσο και το ναττό, προσφέρουν πολλά στην υγεία χάρη στα ωφέλιμα βακτήρια (προβιοτικά) που παράγονται από τη διαδικασία της ζύμωσης.

Ωστόσο, χιλιάδες μελέτες έχουν συνδέσει τη σόγια που δεν έχει υποστεί ζύμωση με διάφορα προβλήματα υγείας. Πάνω από το 90% της αμερικανικής σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένη, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία. Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει μερικές μόνο από τις βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με τα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση:

  • καρκίνος του μαστού
  • βλάβες στον εγκέφαλο και γνωστικές διαταραχές
  • καρδιαγγειακές παθήσεις
  • διαταραχές του θυρεοειδούς
  • πέτρες στα νεφρά
  • δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • σοβαρές, δυνητικά θανατηφόρες αλλεργίες στα τρόφιμα
  • υποσιτισμός
  • πεπτικά προβλήματα
  • προβλήματα στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό
  • διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος και μειωμένη γονιμότητα
  • αναπτυξιακές ανωμαλίες στα βρέφη

Ψέμα 6ο: τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ωφέλιμα για όλους

Η κατανάλωση των δημητριακών ολικής αλέσεως είναι ένα θέμα που μπορεί να προκαλέσει εύκολα σύγχυση και ιδιαίτερα σε όσους προσέχουν πολύ την υγεία και τη διατροφή τους. Εδώ και πολύ καιρό, μας έχουν περάσει την πληροφορία ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα. Δυστυχώς, όλα τα δημητριακά αυξάνουν την ινσουλίνη και τα επίπεδα λεπτίνης, ακόμα και τα βιολογικά ή τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης / λεπτίνης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρονίων ασθενειών. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο αν ήδη αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την αντίσταση στην ινσουλίνη / λεπτίνη, πράγμα που εκδηλώνεται με τη μορφή υπέρτασης, χοληστερίνης, υπερβολικού βάρους ή διαβήτη.

Η εμπειρία μου έχει αποδείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει πρόβλημα με τον έλεγχο της ινσουλίνης και της λεπτίνης και υποφέρει από ένα ή και περισσότερα από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω. Μπορεί κι εσείς να ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, αν αγωνίζεστε να διατηρήσετε το ιδανικό σωματικό βάρος, έχετε τάση να συσσωρεύετε λίπος γύρω από την κοιλιά ή αν δεν έχετε το κατάλληλο λιπιδαιμικό προφίλ. Στην πραγματικότητα, η απορρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης / λεπτίνης αποτελεί έναν κοινό δείκτη για πολλές από τις ασθένειες που είναι τόσο διαδεδομένες σήμερα, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η άνοια και ο καρκίνος.

Πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν επίσης γλουτένη, η οποία αποτελεί συχνή αιτία για εμφάνιση αλλεργιών και δυσανεξιών. Η υποκλινική δυσανεξία στη γλουτένη είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι μπορείτε να φανταστείτε με συμπτώματα που δεν είναι πάντα φανερά. Προσωπικά συνιστώ ανεπιφύλακτα την εξάλειψη ή τουλάχιστον τον περιορισμό των δημητριακών από τη διατροφή σας, καθώς και των σακχάρων / φρουκτόζης ειδικά αν πάσχετε από κάποια από τις παθήσεις που αναφέρονται παραπάνω. Σε γενικές γραμμές πάντως, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα ινσουλίνης, τόσο περισσότερο πρέπει να περιορίζετε την κατανάλωση δημητριακών.

Ψέμα 7ο: τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ασφαλή και δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ίσως αποτελούν την πιο επικίνδυνη διάσταση της διατροφής μας σήμερα. Θα σας συμβούλευα να αποφύγετε όλα τα είδη αυτών των τροφίμων. Δεδομένου ότι πάνω από το 90% του καλαμποκιού και το 95% της σόγιας που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ είναι γενετικά τροποποιημένα, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι σχεδόν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν τουλάχιστον ένα τέτοιου είδους συστατικό αν δεν φέρουν την ετικέτα «100% βιολογικό προϊόν» ή «μη γενετικά τροποποιημένο». Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι στις καλλιέργειες χρησιμοποιείται ένα από τα πιο επικίνδυνα ζιζανιοκτόνα που κυκλοφορούν στην αγορά, η γλυφοσάτη. Αυτή η τοξική χημική ουσία δεν φεύγει διότι διεισδύει σχεδόν σε κάθε κύτταρο του φυτού και στη συνέχεια μεταφέρεται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιά θα είναι τελικά η επίδραση αυτών των τροφίμων στην υγεία, ειδικά σε μακροπρόθεσμη βάση. Μελέτες σε ζώα έδειξαν αύξηση των ασθενειών, στειρότητα και γενετικές ανωμαλίες. Η πρώτη μελέτη που έγινε ποτέ όσον αφορά τη διατροφή έδειξε δραματική αύξηση των βλαβών σε διάφορα όργανα, εμφάνιση καρκίνου και μειωμένη διάρκεια ζωής. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι, εκτός κι αν αγοράζετε μόνο βιολογικά τρόφιμα ή τα καλλιεργείτε μόνοι σας, πιθανότατα καταναλώνετε μεταλλαγμένα προϊόντα σε καθημερινή βάση. Προκειμένου να αποφύγετε τα μεταλλαγμένα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο, διαβάστε την παρακάτω λίστα που πιθανόν περιλαμβάνει τέτοιου είδους τρόφιμα, εκτός κι αν υπάρχει σχετική ετικέτα:

  • καλαμπόκι
  • έλαιο κανόλα
  • τριφύλλι Alfalfa (μηδική)
  • σόγια
  • βαμβακέλαιο
  • ζάχαρη από ζαχαρότευτλα
  • κολοκυθάκια
  • κολοκύθα σκουός
  • παπάγια Χαβάης

Ψέμα 8ο: τα αυγά κάνουν κακό στην καρδιά

Τα αυγά αποτελούν μια από τις πιο δαιμονοποιημένες τροφές στις ΗΠΑ εξαιτίας του μύθου της χοληστερίνης. Η λανθασμένη πεποίθηση ότι η χοληστερίνη στον κρόκο του αυγού θα σας προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις είναι απλώς αναληθής. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυγά δεν έχουν βλαβερές συνέπειες στα επίπεδα χοληστερίνης και είναι πραγματικά μία από τις πιο υγιεινές τροφές. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Γιέιλ, δόθηκαν οδηγίες σε 6 συμμετέχοντες να καταναλώνουν 2 αυγά την ημέρα για 6 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αυγών δεν ανέβασε τα επίπεδα χοληστερίνης και δεν είχε αρνητική επίδραση στη λειτουργία του ενδοθηλίου, πράγμα που αποτελεί δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου.

Επιλέξτε βιολογικά αυγά και αποφύγετε όσα είναι εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι κότες από τις οποίες προέρχονται τα συγκεκριμένα αυγά συνήθως τρέφονται από πηγές με χαμηλής ποιότητας ωμέγα-3 λιπαρά τα οποία έχουν ήδη οξειδωθεί. Επίσης, τα ωμέγα-3 αυγά είναι πιο ευπαθή από τα υπόλοιπα. Μερικά από τα πολλά θρεπτικά οφέλη των αυγών συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα.

  • ένα αυγό περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και 9 απαραίτητα αμινοξέα
  • είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών διότι περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στον φακό και τον αμφιβληστροειδή και βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης
  • αποτελούν καλή πηγή χολίνης, η οποία ανήκει στο σύμπλεγμα της βιταμίνης Β (απαραίτητη για το νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα και την ανάπτυξη του εγκεφάλου στην προγεννητική περίοδο)
  • βιταμίνη D: τα αυγά είναι από τις λίγες τροφές που περιέχουν φυσική βιταμίνη D (24,5 γραμμάρια)
  • περιέχουν θείο (βασικό συστατικό της γλουταθειόνης, ενισχύει την υγεία των μαλλιών και των νυχιών)
  • περιέχουν πολλές άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά (βιταμίνη Β, βιταμίνες Α και Ε, ασβέστιο, χαλκό, ιώδιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο)

Ψέμα 9ο: τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά εμποδίζουν την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Οι κλασσικές διατροφικές συστάσεις τα τελευταία 40 χρόνια περιλαμβάνουν τη δραστική μείωση του συνολικού λίπους που προσλαμβάνουμε, παρ’ όλο που αυτή ακριβώς η αποστροφή στο λίπος αποτελεί τη βασική αιτία πίσω από τη μεταβολική δυσλειτουργία, την παχυσαρκία και την κακή υγεία. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζεται να λαμβάνουν το 50 – 85% των θερμίδων τους από λίπη – καμία σχέση δηλαδή με το 10% των κορεσμένων λιπαρών που συνιστάται από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ! Ο Kris Gunnars δήλωσε τα εξής:

«Οι πρώτες διατροφικές συστάσεις στους Αμερικανούς δημοσιεύτηκαν το 1977, σχεδόν την ίδια ακριβώς εποχή που ξεκίνησε η επιδημία της παχυσαρκίας. Φυσικά, αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα (ο συσχετισμός δεν ισούται με την αιτία), αλλά είναι λογικό ότι θα μπορούσε να αποτελεί κάτι περισσότερο από μια απλή σύμπτωση.
Οι συστάσεις σχετικά με την αποφυγή των λιπαρών ρίχνει ουσιαστικά το φταίξιμο στα κορεσμένα λίπη και τη χοληστερίνη (που είναι ακίνδυνη) δίνοντας παράλληλα το πράσινο φως στη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ιδιαίτερα ανθυγιεινά). Δεδομένου ότι αυτές οι συστάσεις είδαν το φως της δημοσιότητας, πραγματοποιήθηκαν πολλές μαζικές μελέτες σχετικά με τη διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αυτή η διατροφή όμως δεν παρουσιάζει καλύτερα αποτελέσματα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και του καρκίνου συγκριτικά με την κλασσική δυτική διατροφή, η οποία είναι εντελώς ανθυγιεινή».

Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια: αν η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ήταν αποτελεσματική, οι ΗΠΑ θα ήταν το έθνος με την καλύτερη υγεία σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφού οι Αμερικανοί την έχουν υιοθετήσει από τα τέλη της δεκαετίας του 1970! Αν κοιτάξετε το παρακάτω γράφημα, θα δείτε ότι η παχυσαρκία στην Αμερική συνεχίζει να αυξάνεται. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσοι άνθρωποι πέθαναν πρόωρα ακολουθώντας αυτές τις λανθασμένες συστάσεις. Ωστόσο, παρά την τοποθέτηση της έρευνας για το αντίθετο, μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά παρουσιάζεται ακόμα ως ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς από την πλειοψηφία των διατροφολόγων, των καρδιολόγων κτλ.

Ψέμα 10ο: οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν την κυριότερη πηγή πρόσληψης θερμίδων

Έχουμε ήδη αναφέρει τον τρόπο που η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί βασικό παράγοντα εμφάνισης ασθενειών (ψέμα 4ο). Μια διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες χωρίς ίνες – κυρίως επεξεργασμένα δημητριακά και ζάχαρη – προκαλεί κατευθείαν αντίσταση στην ινσουλίνη και τη λεπτίνη. Όταν το υψηλότερο ποσοστό των θερμίδων που προσλαμβάνετε προέρχεται από υγιεινά λίπη, δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Τα περισσότερα είδη διατροφής με πολλούς υδατάνθρακες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και άμυλο και δεν περιλαμβάνουν λαχανικά. Τη μανία για μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά η οποία έγινε μόδα σε ολόκληρη τη χώρα, σύντομα ακολούθησε η τρέλα για μια διατροφή με πολλούς υδατάνθρακες. Όταν το λίπος αφαιρέθηκε από τα τρόφιμα, έπρεπε να προστεθεί κάτι που θα τα έκανε πιο εύπεπτα κι αυτό ήταν η ζάχαρη. Η υψηλή συγκέντρωση κάποιων μορφών φρουκτόζης, όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, οδηγεί το σώμα σας στην καταστροφή του μεταβολισμού.

Με το λίπος να έχει κατηγορηθεί λανθασμένα ως βλαβερό για την υγεία η ζάχαρη αγνοήθηκε εντελώς, ακόμη και αν τελικά εκείνη αποτελούσε τον πραγματικό ένοχο πίσω από τις φλεγμονές, τη μεταβολική δυσλειτουργία, τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η ιδιαίτερη προτίμηση των Αμερικανών για τη ζάχαρη ήταν ουσιαστικά ένα δώρο για τη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων, η οποία άρχισε να προσθέτει φρουκτόζη σχεδόν παντού: από τις σούπες μέχρι και τους ξηρούς καρπούς.

Μια διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες διαταράσσει τη σηματοδότηση της δράσης της ινσουλίνης και της λεπτίνης και με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Αντιθέτως, μια διατροφή υψηλή σε ωφέλιμα λιπαρά μπορεί να διορθώσει τα προβλήματα μεταβολισμού. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η κετογονική δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει περιορισμό των υδατανθράκων και ωφέλιμα υγιεινά λίπη, αύξησε τη διάρκεια ζωής των ποντικιών κατά 20% λόγω της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη καθώς και άλλων μεταβολικών διαδικασιών. Υπάρχουν αποδείξεις ότι μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις κατάλληλες ποσότητες πρωτεϊνών μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο.

Ποιά είναι τελικά η αλήθεια

Όσο περισσότερο έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε όπως οι πρόγονοί μας, τόσο το καλύτερο για την υγεία μας: φρέσκιες ολοκληρωμένες τροφές, καλλιεργημένες σωστά και τροφές που είναι ελάχιστα ή και καθόλου επεξεργασμένες. Αυτά τα είδη των τροφίμων βρίσκονται σε αρμονία με τα γονίδια και τη βιοχημεία μας και δίνουν στον οργανισμό μας τη δυνατότητα να αντιστρέψει και να αποτρέψει τις περισσότερες ασθένειες. Αυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τοπικούς παραγωγούς ή να τα καλλιεργήσετε μόνοι σας. Θα εκπλαγείτε από τις θετικές αλλαγές που θα δείτε στην υγεία σας όταν η διατροφή σας γίνει πιο αγνή! Θα πρέπει επίσης να είστε επιφυλακτικοί με τις διατροφικές συμβουλές που δίνουν οι διάφοροι «εμπειρογνώμονες», δεδομένου ότι μπορεί να μην βασίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις ή να βασίζονται σε λανθασμένες και πεπαλαιωμένες πληροφορίες. Στην πραγματικότητα, οι ακριβείς πληροφορίες αποτελούν το νούμερο ένα όπλο σας όσον αφορά τον έλεγχο της υγείας σας.

Πηγές:

 Πρωτότυπο άρθρο: articles.mercola.com

https://www.cmaj.ca/content/early/2013/03/25/cmaj.109-4437

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-04/imc-sfr033111.php

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S089158490600801X

https://www.nature.com/ijo/journal/v35/n5/full/ijo2010171a.html

https://uthscsa.edu/hscnews/singleformat2.asp?newID=1539

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2040783

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=933%5Bpage%5D+AND+2004/07%5Bpdat%5D+AND+Davidson%5Bauthor%5D&cmd=detailssearch

https://www.huffingtonpost.com/jeffrey-smith/genetically-modified-soy_b_544575.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20598142

https://www.cnpp.usda.gov/Publications/DietaryGuidelines/2010/PolicyDoc/Chapter3.pdf

https://authoritynutrition.com/11-graphs-that-show-what-is-wrong-with-modern-diet/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσες ημέρες μπορούμε να διατηρήσουμε τα μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο;
Comfort food: Γιατί τρώμε ανθυγιεινά όταν είμαστε θλιμμένοι
11 λόγοι για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η ψυχαναγκαστική υπερφαγία
Πρωτεΐνη: Οι 9 καλύτερες και χειρότερες πηγές

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση