Κηπουρική και Μακροζωία

Δημιουργήστε τον δικό σας μικρό κήπο στο μπαλκόνι ή την αυλή σας και αξιοποιήστε τις μοναδικές ιδιότητες των φυτών, στην κουζίνα, τη ζωή και

Δημιουργήστε τον δικό σας μικρό κήπο στο μπαλκόνι ή την αυλή σας και αξιοποιήστε τις μοναδικές ιδιότητες των φυτών, στην κουζίνα, τη ζωή και την υγεία σας.

Τι κάνει τα φυτά σας ωφέλιμα εκτός από το να ομορφαίνουν τον κήπο σας; Μπορεί να βρίσκονται σε μικρές γλαστρούλες στο μπαλκόνι σας, ή σε ένα κήπο στην αυλή σας, αλλά και στις δύο περιπτώσεις, μπορεί να προστατεύουν τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Η κηπουρική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συντονίσετε το σώμα σας με τις εποχικές διακυμάνσεις στο περιβάλλον σας. Επίσης, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα των καρδιακών παθήσεων και της οστεοπόρωσης, το άγχος και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Advertisment

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η κηπουρική είναι ένα από τα πιο κοινά χόμπι ανάμεσα στους μακροβιότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο! Και το καλύτερο; Μελέτες δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να σκάψετε ένα ολόκληρο χωράφι για να επωφεληθείτε από αυτήν. Μερικά φυτά εσωτερικού χώρου ή ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι σας, αρκούν.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα μυστικά οφέλη της κηπουρικής.

Ισορροπία στην ψυχική υγεία και χαρά για τη ζωή

Advertisment

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επωφεληθείτε από την κηπουρική: χρησιμοποιήστε την ως «όχημα» για υγιεινή διατροφή, ως φυσική δραστηριότητα, ή ως μια δραστηριότητα για να διώξετε το στρες. Και φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς, θα επιβεβαιώσουν ότι αισθάνονται καλύτερα όταν βρίσκονται ανάμεσα σε λουλούδια, λαχανικά και πράσινα φυτά.

Η κηπουρική απαιτεί πειθαρχία και ως εκ τούτου, θέλει υπομονή και μεθοδικότητα, για να φέρει… καρπούς. Μελέτες σε άτομα που έπασχαν από άγχος ή άνοια, απέδειξαν ότι η κηπουρική βοηθά στην ηρεμία και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Αμφιβάλετε ακόμη; Ερευνητές από το Texas A & M University ανακάλυψαν προσφάτως μέσω συνεντεύξεων, ότι άτομα που ασχολούνται με την κηπουρική, είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας και χαράς για τη ζωή, από άλλους συμμετέχοντες.

Προστατεύει από την οστεοπόρωση

Η προστασία της υγείας των οστών σας χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο για να διασκεδάσετε ταυτόχρονα. Η σωματική δραστηριότητα που περιλαμβάνει προπόνηση με βάρη και ποικίλες ασκήσεις, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αύξηση της κινητικότητας των αρθρώσεων, τη δύναμη και την ισορροπία –ασχέτως ηλικίας.
Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Arkansas, όπου συμμετείχαν 3.310 γυναίκες, όσες δήλωσαν ότι ασχολούνταν με την κηπουρική ή με άλλες εργασίες στην αυλή, εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης από εκείνες που έτρεχαν, κολυμπούσαν, ή έκαναν αερόμπικ.

Προστατεύει από τον διαβήτη

Ασχέτως της ηλικίας σας ή της κατάστασης της υγείας σας, έχετε πάντα τη δυνατότητα να αυξήσετε τη μακροζωία σας και να αποτρέψετε μελλοντικές αρρώστιες. Πολλές σωματικές δραστηριότητες που αποτελούν καθημερινή ρουτίνα -συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων που περιλαμβάνονται στην ενασχόληση με την κηπουρική- αποτελούν πολλή καλή άσκηση που μπορεί να βοηθήσει και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μειώνοντας παράλληλα την ευαισθησία σας σε μια σειρά από παθήσεις, όπως π.χ. ο διαβήτης.

Αν είστε… ενεργοί κηπουροί, τότε μάλλον συμπληρώνετε περισσότερα από τα συνιστώμενα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, για να παραμείνετε υγιείς και σε φόρμα. Αν πάλι είστε… ερασιτέχνες, ο χρόνος που αφιερώνετε στην κηπουρική, είναι και πάλι ευεργετικός για την υγεία σας, καθώς οι καθημερινές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα φυτά σας, συμβάλλουν στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα.

Τέλος, αν καλλιεργείτε φρούτα και λαχανικά, έχετε ένα ακόμη όφελος, καθώς τα φρέσκα τρόφιμα που παράγετε, βοηθούν σε μια υγιεινή διατροφή.

Από πού να ξεκινήσετε αν είστε αρχάριοι κηπουροί

Το να αποφασίσετε να φτιάξετε ένα μικρό κήπο –στην αυλή ή στο μπαλκόνι σας- μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αν σκεφτείτε το βοτάνισμα, τη σπορά, τη φροντίδα και την κούραση που απαιτείται. Επιπλέον, εάν ζείτε σε ένα αστικό περιβάλλον και δεν έχετε αυλή, υπάρχει το θέμα του χώρου και της άνεσης.
Με μερικές απλές συμβουλές όμως από ειδικούς, θα μπορέσετε μνα φτιάξετε τον μικρό σας κήπο, ακόμη και σε ένα μικρό μπαλκόνι στο κέντρο της πόλης.
Εμείς σας προτείνουμε μερικά φυτά για… αρχάριους, τα οποία είναι εύκολο να αναπτυχθούν και είναι ιδιαίτερα αγαπητά.

1. Βασιλικός: Είναι ένα αρωματικό φυτό που αγαπά τον ήλιο και καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ασία. Ο βασιλικός χρησιμοποιείται και ως φάρμακο για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, για να διευκολύνει την πέψη και να μειώσει το άγχος. Αν αποφασίσετε να τον φυτέψετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας, βάλτε τον μαζί με μια τοματιά, καθώς αναπτύσσονται καλύτερα όταν είναι μαζί.

2. Καλέντουλα ή κατιφές: είναι ένα όμορφο και ωφέλιμο λουλούδι. Χρησιμοποιείται για τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του από τον 12ο αιώνα και είναι καλό για πυρετούς και φλεγμονές, για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και για την επούλωση μικρών, δερματικών λοιμώξεων. Φυτέψτε το σε καλά στραγγιζόμενο χώμα, σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους. Μόλις αναπτυχθεί, χρειάζεται μόνο λίγο νερό μερικές φορές την εβδομάδα.

3. Τομάτες: Είναι ένα από τα ευκολότερα για καλλιέργεια φυτά στο σπίτι ή στον κήπο σας, εφ’ όσον έχετε άφθονο ήλιο. Συμπεριλάβετε τις τομάτες στη διατροφή σας για να βοηθήσετε στην αποτοξίνωση του οργανισμού σας, στην καλή πέψη και την πρόληψη της χοληστερόλης. Μπορείτε να καλλιεργήσετε τοματίνια ή τομάτες κανονικού μεγέθους.

4. Άνηθος: Μπορεί να καλλιεργηθεί σε μια γλάστρα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι σας, ή και σε κήπο. Είναι αρκετά ψηλό φυτό και χρειάζεται προστασία από τους ισχυρούς ανέμους. Μπορείτε να τον καταναλώσετε νωπό σε σαλάτες, μαγειρευτό σε σάλτσες ή ακόμη και ως ρόφημα. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσπεψίας, για το φούσκωμα, για τις λοιμώξεις και για την αύξηση της ενέργειας.

5. Δεντρολίβανο: Πρόκειται για έναν μικρό αειθαλή θάμνο που μπορεί να φτάσει και το ένα μέτρο ύψος. Αντέχει στο κρύο, αλλά του αρέσει το φως και ο ήλιος. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στην φαρμακοποιία, την αρωματοποιία και την σαπωνοποιία. Έχει αναζωογονητική επίδραση στον οργανισμό, καταπολεμά το άσθμα, την αϋπνία, τη γρίπη και την αναιμία. Με το αφέψημά του μπορούμε να κάνουμε κομπρέσες για ρευματισμούς και να πλύνουμε πληγές.

www.clickatlife.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πλοίο έγινε… ιπτάμενο ανοιχτά της Κύμης | Το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα
Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και «υπόσχεται» αναγέννηση των νεύρων
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση