γράφει η Χαρίκλεια Μανουσάκη – Επιστημονική Συνεργάτης σε Θέματα Ψυχικής Υγείας κι Επικοινωνίας
Οι φιλικές σχέσεις και γενικότερα η έννοια της φιλίας έχει ιδιαίτερη σημασία στη ζωή των νέων, καθώς επηρεάζει πολύπλευρα την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Η συναναστροφή με συνομήλικους, με τους οποίους μοιράζονται κοινές δραστηριότητες, αξίες κι ενδιαφέροντα, βοηθά στην κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών, όπως αυτών της στήριξης, της επικοινωνίας και της κοινωνικής αποδοχής.
Advertisment
Ο σεβασμός θα πρέπει να είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς μίας φιλικής σχέσης, καθώς με αυτόν εκτιμούμε κι αποδεχόμαστε τα προσωπικά γνωρίσματα του άλλου. Ο αλληλοσεβασμός κερδίζεται με την κοινωνικώς αποδεκτή συμπεριφορά και δεν θα πρέπει να βασίζεται στη σκοπιμότητα ή το όφελος.
Μία φιλία μπορεί να διακοπεί, εάν γίνει προσβλητική της προσωπικότητας του άλλου, εάν πάψει να είναι καταφύγιο στις δυσκολίες της ζωής, εάν δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του ατόμου για ουσιαστική επικοινωνία κι υποστήριξη, εάν δεν περιέχει αλληλεγγύη, άμιλλα, συνεργασία κι ανθρωπιά.
Όταν περιστατικά που συμβαίνουν, κλονίζουν τις έννοιες της αγάπης, της αφοσίωσης, της εμπιστοσύνης και της αλληλοκατανόησης, η κοινωνική σχέση διακατέχεται από αισθήματα έντασης, που ενδέχεται να εκτονωθούν με την απότομη διακοπή της.
Επειδή, όμως οι συγκρούσεις στις φιλικές σχέσεις, δεν είναι σπάνιες, ή γίνονται ασυνείδητα, καλό είναι να εκφράζουμε έγκαιρα και με ειλικρίνεια τα δυσάρεστα συναισθήματα μας, ώστε να μην μεγεθυνθεί η δυσφορία μας.
Advertisment
Η ειλικρινής επικοινωνία είναι σημαντικό στοιχείο σε κάθε στάδιο της φιλικής σχέσης. Ακόμα κι όταν αισθανόμαστε δυσφορία και δεν θέλουμε να συνομιλήσουμε ή να συναντηθούμε, προκειμένου να εκθέσετε τους προβληματισμούς σας, καλό θα ήταν να γράψουμε ένα γράμμα ή ένα email, που θα αποκαλύψει τις δυσκολίες μας και θα εκθέτει τη συναισθηματική μας θέση.
Κάθε απώλεια, ακόμα κι αυτή της φιλικής διασύνδεσης περιέχει συναισθηματικές διεργασίες που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Η κατανόηση των αιτιών που οδήγησαν σε διακοπή της σχέσης, συνεπώς, θα βοηθήσει στην αυτογνωσία και τη δημιουργία περισσότερο σταθερών φιλικών σχέσεων στο μέλλον.
Χαρίκλεια Μανουσάκη, Επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας & Επικοινωνίας Ανθρώπινων Σχέσεων – Επιστημονική Συνεργάτης σε Θέματα Ψυχικής Υγείας
BA, ΜΒΑ, Coaching, Συστημική Σύμβουλος, Συστημική Αναπαράσταση, Play Therapy, EFT, NLP Practitioner, Marte Meo Therapist, CIM Member, CMI Member, Greek Mentoring Network Member, PRPMHC Research Member, LSHR Research Member.