Barry Schwartz: το παράδοξο της επιλογής (ΤED video)

Ζούμε σε μία εποχή, όπου οι επιλογές μας είναι απεριόριστες. Σε ο,τιδήποτε σκεφτούμε ή επιθυμήσουμε, έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα πλήθος από διαφορετικά

Ζούμε σε μία εποχή, όπου οι επιλογές μας είναι απεριόριστες. Σε ο,τιδήποτε σκεφτούμε ή επιθυμήσουμε, έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα πλήθος από διαφορετικά προϊόντα, ιδεολογίες, επαγγέλματα, ακόμα και τρόπους ζωής. Αντιθέτως στο παρελθόν, οι επιλογές μας ήταν ελάχιστες και οι κατεύθυνσή μας σε μία από αυτές σχεδόν σίγουρη και μονοδιάστατη.

Κοιτάζοντας με τα μάτια του σήμερα το παρελθόν, αναρωτιόμαστε πώς μπορούσαμε να αντέξουμε την καθημερινότητά μας με τόσες λίγες επιλογές και παρόλα αυτά να μπορέσουμε να είμαστε και ευτυχισμένοι. Η ματιά του σήμερα στο παρελθόν είναι σχεδόν πάντα αγχωτική.

Advertisment

Ο Ψυχολόγος Barry Schwartz, καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνικής Δράσης στο Swarthmore College, έχει δώσει μία πολύ ενδιαφέρουσα (και προκλητική) TED ομιλία. Σε αυτήν αναφέρεται σε ένα κεντρικό δόγμα των δυτικών κοινωνιών: την ελευθερία της επιλογής. Στο βιωμένο εδώ και τώρα, είμαστε άραγε ευτυχισμένοι με την ελευθερία των επιλογών μας; Κατά την εκτίμησή του Schwartz, η ελευθερία στην επιλογή, δεν μας έχει κάνει πιο ελεύθερους, αλλά περισσότερο ανήμπορους, παγωμένους, δεν μας κάνει πιο ευτυχισμένους αλλά πιο δυσαρεστημένους.

Ο Barry Schwartz, στο ακόλουθο βίντεο (και με ελληνικούς υπότιτλους) ανατρέπει τα στερεότυπα που προτείνονται από τις δυτικές κοινωνίες και που όλα αυτά τα χρόνια έχουν παραμείνει βαθιά ριζωμένα στην ψυχή μας με αποτέλεσμα να μεταβιβάζονται με τρομακτική (διπλής ερμηνείας) συνέπεια διαχρονικά από γενιά σε γενιά.

Advertisment

www.psychologynow.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση