,

Πως η ανασφάλεια στις σχέσεις πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η ασφάλεια που αισθάνονται οι άνθρωποι ότι υπάρχει στις στενές μεταξύ τους σχέσεις, συσχετίζεται με την υγεία τους και πιθανόν με αυτόνομες νευρολογικές και

Η ασφάλεια που αισθάνονται οι άνθρωποι ότι υπάρχει στις στενές μεταξύ τους σχέσεις, συσχετίζεται με την υγεία τους και πιθανόν με αυτόνομες νευρολογικές και ενδοκρινολογικές αντιδράσεις στο στρες.

Ωστόσο η σχέση της ποιότητας των διαπροσωπικών συνδέσεων μεταξύ των ανθρώπων και του συστήματος άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού, δεν έχει ακόμη διερευνηθεί.

Advertisment

Με λίγα λόγια εάν αισθάνεστε ανασφαλείς σε μια στενή προσωπική σχέση που έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για σας, ποιες είναι επιπτώσεις στις δυνατότητες του ανοσολογικού σας συστήματος;

Το ανοσολογικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού εναντίον κάθε μορφής μικροβίων. Μας προστατεύει από μολύνσεις. Επιπρόσθετα με τη βοήθεια των εμβολίων, μπορούμε να το προετοιμάζουμε να ανταποκρίνεται άμεσα για να καταπολεμεί μια σειρά από επικίνδυνες, μεταδοτικές, μολυσματικές ασθένειες.

Όταν το ανοσολογικό μας σύστημα υπολειτουργεί για διάφορους λόγους, κινδυνεύουμε περισσότερο από μολύνσεις. Σε ανθρώπους που γεννιούνται με διάφορους βαθμούς ανεπάρκειας του ανοσολογικού συστήματος, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα μολύνσεων και άλλες διαταραχές της υγείας τους γενικότερα.
Επίσης υπάρχουν μια σειρά από ασθένειες που ονομάζονται αυτοάνοσες οι οποίες οφείλονται κυρίως σε κακά στοχευμένη λειτουργία του ανοσολογικού μας συστήματος. Στις καταστάσεις αυτές, το ανοσολογικό παρουσιάζει διαταραχές και αναγνωρίζει αντιγόνα του σώματος μας, ως ξένα.

Advertisment

Αρχίζει έτσι κατά κάποιο τρόπο, ένας εμφύλιος πόλεμος όπου το ανοσολογικό επιτίθεται εναντίον των οργάνων του ιδίου του οργανισμού μας. Μπορεί να επηρεαστούν οι νεφροί, το δέρμα, το έντερο, η καρδία, ο εγκέφαλος, οι αρθρώσεις και άλλα όργανα ή ιστοί.

Ασθένειες με αυτοάνοση αιτιολογία, περιλαμβάνουν τον ερυθηματώδη λύκο, την ελκώδη κολίτιδα, την ασθένεια του Crohn, την ψωρίαση, ορισμένες μορφές αιμολυτικής αναιμίας, διάφορες μορφές νεφρίτιδας, αρθρίτιδας και άλλες παθήσεις.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η κατανόηση όσο το δυνατόν καλύτερα των διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που πιθανόν να επηρεάζουν το ανοσολογικό μας σύστημα, έχει μεγάλη σημασία.

Ιταλοί επιστήμονες εξέτασαν σε 61 υγιείς γυναίκες, τη λειτουργία των κυττάρων ΝΚ του ανοσολογικού τους συστήματος και συσχέτισαν τα αποτελέσματα με την ποιότητα των στενών τους διαπροσωπικών σχέσεων. Τα κύτταρα ΝΚ του ανοσολογικού συστήματος έχουν βασικό ρόλο στους μηχανισμούς κυτταρικής ανοσίας και αποτελούν ένα από τους κύριους πυλώνες της άμυνας του οργανισμού μας.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν δυσκολίες στο να δημιουργούν και να διατηρούν στενές σχέσεις εμπιστοσύνης, παρουσίαζαν σημεία αδυναμίας του ανοσολογικού τους συστήματος. Οι δοκιμασίες λειτουργίας των κυττάρων ΝΚ, έδειξαν στις γυναίκες αυτές μειωμένες ιδιότητες εξουδετέρωσης παθογόνων στοιχείων.

Ανάλογα ευρήματα έχουν βρεθεί και σε άτομα με χρόνιο στρες το οποίο μειώνει τις δυνατότητες του συστήματος άμυνας του οργανισμού. Ο βαθμός του εν λόγω επηρεασμού εξαρτάται από το πως ένα άτομο βιώνει, αντιλαμβάνεται και αντιδρά στο στρες.

Τα άτομα με ανασφάλεια στις σχέσεις τους, έχουν δυσκολίες να εμπιστεύονται και να εξαρτώνται από άλλους, νιώθουν άβολα σε καταστάσεις συναισθηματικής οικειότητας και ανησυχούν ότι θα εγκαταλειφθούν από αυτούς που αγαπούν.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου, φαίνεται να επηρεάζουν το ανοσολογικό σύστημα. Άτομα με ανασφάλεια σχέσεων δυσκολεύονται να ελέγχουν και τα δικά τους συναισθήματα γεγονός που πιθανόν τους καθιστά πιο ευάλωτους στο στρες.

Οι επιδράσεις της προσωπικότητας του ατόμου στη γένεση διαφόρων ασθενειών αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον τομέα της ψυχοσωματικής ιατρικής.

Οι αυτοάνοσες ασθένειες και η αυξημένη ευπάθεια στις μολύνσεις, θα μπορούσαν ίσως εάν αυτό αποδειχθεί σε μελλοντικές έρευνες, να τυγχάνουν θεραπευτικής αντιμετώπισης με προσαρμογές και νέες διεργασίες στην προσωπικότητα του ατόμου.

medlook.net

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση