Πως να αντεπεξέλθετε σε μια δουλειά που δεν σας αρέσει

Ο Κομφούκιος είχε πει πολύ σωστά “Διάλεξε μια δουλειά που σ’ αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου.” Όλοι

Ο Κομφούκιος είχε πει πολύ σωστά “Διάλεξε μια δουλειά που σ’ αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου.” Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να βρούμε μια εργασία που θα μας ταιριάζει και θα μας γεμίζει.

Κάποιες φορές όμως αυτό, είτε δεν είναι εφικτό είτε χρειάζεται χρόνο. Μέχρι τότε, πολλές φορές, μπορεί να υποχρεωθούμε να συμβιβαστούμε. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές της Αυστραλέζας, φυσικοπαθητικού, συγγραφέως και Coacher Tina Benias, η οποία επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα (κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, τα νησιά του Ιονίου) για να παραδώσει μαθήματα Coaching. Η Tina Benias, για ένα μεγάλο διάστημα, υποχρεωνόταν να εργάζεται στη Μελβούρνη, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, σε μια δουλειά που δεν της άρεσε καθόλου. Όταν τελικά κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρό της και να βρει την εργασία που της άρεσε, εξομολογήθηκε ότι αν δεν εφάρμοζε τις παρακάτω απλές πρακτικές, η εργασία της θα την είχε καταβάλει και πιθανόν να μην κατάφερνε ποτέ να βρει αυτό που ήθελε. Ας δούμε λοιπόν τις συμβουλές της.

Advertisment

1. Βρείτε έναν τρόπο για να κάνετε πιο ενδιαφέρουσα τη καθημερινή σας εργασία.

Σκεφτείτε πώς μπορείτε να εφαρμόσετε τις δεξιότητές σας στη δουλειά σας. Προσπαθήστε να είστε δημιουργικοί! Για παράδειγμα, αν είστε καλλιτέχνης κι εργάζεστε σε εστιατόριο, θα μπορούσατε να ξανανασχεδιάσετε τον κατάλογο του μενού δίνοντάς του καινούριο στυλ.

2. Κρατήστε σημειώσεις.

Advertisment

Όταν δουλεύω, μου αρέσει να γράφω διάφορες ιδέες στο σημειωματάριό μου. Με αυτό τον τρόπο νιώθω σαν να πλησιάζω όλο και πιο κοντά στα όνειρά μου, ακόμα κι αν δεν τους αφιερώνω ακόμα όλο τον χρόνο μου. Καταγράψτε όσες σκέψεις σας έρχονται στο μυαλό και ξαναδείτε τις στο τέλος της ημέρας.

3. Αφιερώστε χρόνο καθημερινά για να κάνετε κάτι που σας αρέσει.

Στη ζωή μου εφαρμόζω το ρητό «αν αγαπάς αυτό που κάνεις, τότε θα σε αγαπήσει κι αυτό». Περάστε ποιοτικό χρόνο κάνοντας αυτό που αγαπάτε – θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και να γίνετε καλύτεροι σε αυτό που κάνετε. Αν είστε συγγραφέας, μπορείτε να φτιάξετε μια ιστοσελίδα, αν είστε μάγειρας μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα. Δεν υπάρχει κανένα όριο σε αυτά που μπορείτε να κάνετε, απλώς φροντίστε να περάσετε χρόνο με ό,τι σας ευχαριστεί.

4. Δραστηριοποιηθείτε!

Σε περίπτωση που κάνετε την τωρινή σας δουλειά προσωρινά αλλά σκοπεύετε κάποια στιγμή να φύγετε, κάντε το μεγάλο βήμα! Ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να χρησιμοποιήσετε τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το LinkedIn. Αφού φτιάξετε το προφίλ σας, αρχίστε να ψάχνετε τα προφίλ των ανθρώπων που θα θέλατε να συνεργαστείτε. Αυτό θα τους κάνει να προσέξουν κι εκείνοι το δικό σας προφίλ. Ενημερώστε τους φίλους, την οικογένεια και τους γνωστούς σας ότι ψάχνετε για νέες επαγγελματικές ευκαιρίες – ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να προκύψει!

5. Δείξτε ευγνωμοσύνη.

Να θυμάστε ότι η δουλειά σας προσφέρει την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη ώστε να μπορέσετε να κυνηγήσετε αργότερα αυτό που πραγματικά θέλετε. Σκεφτείτε ότι είστε τυχεροί που έχετε τη δυνατότητα να εξασφαλίζετε τα απαραίτητα προς το ζην. Βρείτε 5 λεπτά στο τέλος της κάθε ημέρας για να γράψετε 3 πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνώμονες. Η τεχνική αυτή θα σας δώσει τη δυνατότητα να παραβλέψετε τα ενοχλητικά πράγματα που υπάρχουν στη δουλειά σας και να εκτιμήσετε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό.

6. Μην αφήσετε τη δουλειά σας να γίνει το κέντρο της ζωής σας.

Σίγουρα στη δουλειά περνάτε πολλές ώρες της ημέρας, αλλά είναι σημαντικό να έχετε ζωή και πέρα από αυτή. Κάντε γυμναστική, διαλογισμό, βγείτε με φίλους, ασχοληθείτε με κάποιο χόμπι ή κάτι που σας αρέσει πολύ. Είναι λάθος να πηγαίνετε στο σπίτι μετά τη δουλειά, να κάθεστε στον καναπέ και να σκέφτεστε πώς θα σηκωθείτε το πρωί για να πάτε σε μια δουλειά που δεν σας αρέσει. Βγείτε έξω και κάνετε τη διαφορά!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτό είναι το «κρυφό εμπόδιο» που σαμποτάρει κάθε απόφαση που παίρνουμε
Ο τρόπος για να έχεις καλές ιδέες είναι να έχεις πολλές ιδέες και να πετάς τις κακές!
Είναι πιο δύσκολο να φύγεις από το να παραμείνεις» | Τι συμβαίνει όταν εγκαταλείπετε έναν νάρκισσο
Πώς να θεραπευτείτε από τοξικά μοτίβα σχέσεων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση