,

Brofman: Πως η συνείδηση δημιουργεί ασθένειες

Απόσπασμα από το βιβλίο του Martin Brofman “Ενεργειακή Θεραπεία“, Εκδόσεις Διόπτρα Η Διασύνδεση Σώματος-Νου 1. Το Ανθρώπινο Σύστημα ΚατεύθυνσηςAdvertisment Καθοδηγούμαστε από μέσα μας, από

Απόσπασμα από το βιβλίο του Martin Brofman “Ενεργειακή Θεραπεία“, Εκδόσεις Διόπτρα

Η Διασύνδεση Σώματος-Νου

1. Το Ανθρώπινο Σύστημα Κατεύθυνσης

Advertisment

Καθοδηγούμαστε από μέσα μας, από τη διαίσθηση ή το ένστικτό μας, όπως το ονομάζουμε. Η διαίσθηση μιλά μια απλή γλώσσα. Είτε νιώθει καλά είτε όχι. Όλα τα άλλα είναι λόγια.

Αν ακούτε αυτή την εσωτερική φωνή, αυτή την εσωτερική αίσθηση γνώσης, θα σας οδηγήσει στην επιτυχία και την εκπλήρωση. Κάνοντας αυτό που νιώθετε σωστό, κάνετε αυτό που είναι σωστό. Αν δεν το νιώθετε σωστό, δεν πρέπει να το κάνετε.

Μπορείτε να ακούτε αυτή την εσωτερική αίσθηση κατεύθυνσης κάνοντας ενστικτωδώς αυτό που νιώθετε ότι είναι σωστό – ή, αλλιώς, μπορείτε να το κάνετε μέσα από έναν εσωτερικό διάλογο. Μπορείτε να ρωτήσετε μέσα σας: «Πώς νιώθω αν κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση;» «Πώς νιώθω αν πορευτώ προς εκείνη την κατεύθυνση;» Η μία κατεύθυνση μπορεί να σας δίνει την αίσθηση ότι έχει μεγαλύτερη ροή, ενώ με την άλλη μπορεί να νιώσετε μεγαλύτερη αντίσταση. Δείτε προς τα πού νιώθετε καλύτερα, και εμπιστευτείτε την επιλογή σας.

Advertisment

Αν για κάποιο λόγο αποφασίσετε να κινηθείτε προς την κατεύθυνση της αντίστασης («Πρέπει να είμαι σίγουρος», ή «Αυτό θα θέλουν οι άλλοι να κάνω»), τότε η εσωτερική φωνή γίνεται πιο δυνατή. Το επόμενο επίπεδο επικοινωνίας είναι τα συναισθήματα. Καθώς κινείστε περισσότερο προς την κατεύθυνση της αντίστασης, θα νιώθετε αυτή την αντίσταση να μεγαλώνει. Θα νιώθετε όλο και περισσότερο συναισθήματα δυσάρεστα. Μπορείτε επίσης να δείτε την αντίσταση με όρους πραγμάτων που τείνουν να μη συμβαίνουν. Ύπάρχει αντίσταση στην υλοποίησή τους.

Σε κάποιο σημείο μπορεί να πείτε: «Σταμάτα. Άκου. Κοίτα. Έπρεπε να είχα ακούσει τα συναισθήματά μου, τη σιγανή φωνή μέσα μου που μου έλεγε να κάνω το άλλο». Αυτό σημαίνει ότι ακούσατε τη σιγανή φωνή. Αλλιώς δεν θα μπορούσατε να πείτε «Έπρεπε να είχα ακούσει».

Σε αυτό το σημείο μπορεί να αλλάξετε γνώμη και να κινηθείτε προς την κατεύθυνση της ροής, προς την κατεύθυνση που σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Τότε υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση ζωντάνιας, τα πράγματα σας δίνουν καλύτερη αίσθηση και ρέουν πιο εύκολα, και ξέρετε ότι είστε πάλι στον σωστό δρόμο.

Αν για κάποιο λόγο συνεχίσετε να κινείστε προς την κατεύθυνση της αντίστασης («Ύποσχέθηκα ότι θα το κάνω», ή «Δεν είναι ακόμη κατάλληλες οι συνθήκες για να κάνω την αλλαγή», κ.λπ.), το εσωτερικό μήνυμα γίνεται πιο έντονο, και το επόμενο επίπεδο είναι το σώμα. Τότε είναι που δημιουργείτε ένα σύμπτωμα. Το σύμπτωμα μιλά μια γλώσσα που αντικατοπτρίζει την ιδέα ότι εσείς οι ίδιοι δημιουργείτε την πραγματικότητά σας. Όταν το περιγράψετε από αυτή την άποψη, η μεταφορική έννοια του συμπτώματος γίνεται σαφής. Το σύμπτωμα είναι ο μηχανισμός επικοινωνίας από το βαθύ μέρος του εαυτού σας, που σας μιλά γι’ αυτό που κάνετε στον εαυτό σας, το οποίο είναι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει ο πραγματικός εαυτός σας, το Πνεύμα σας.

Έτσι, τα επίπεδα επικοινωνίας από τον Ανώτερο Εαυτό στο επίπεδο της προσωπικότητάς σας, μέσα από τη Διασύνδεση Σώματος-Νου είναι:

1. Διαίσθηση ———— 2. Συναίσθημα————- 3. Σώμα

Το σύμπτωμα στο υλικό επίπεδο αναγκαστικά θα εκδηλωθεί μέσα από την υλική πραγματικότητα, μέσα από κάποιο «ατύχημα», για παράδειγμα, ή κάποιον μικροοργανισμό. Τα μέσα της εκδήλωσής του δεν είναι τόσο σημαντικά όσο το τελικό αποτέλεσμα, το ίδιο το σύμπτωμα και το μήνυμα που σας στέλνει. Για παράδειγμα, αν το σύμπτωμα είναι αποτέλεσμα ατυχήματος, μπορούμε να ρωτήσουμε τι σας οδήγησε να είστε σε αυτή την κατάσταση. Αν το σύμπτωμα οφειλόταν σε κάτι που φάγατε, μπορούμε να ρωτήσουμε τι σας οδήγησε να το φάτε. Αν το σύμπτωμα οφειλόταν σε κάποιον μικροοργανισμό, μπορούμε να ρωτήσουμε γιατί προσβληθήκατε από αυτόν, όταν κάποιοι άλλοι δεν προσβλήθηκαν, ή τι σας οδήγησε να είστε στο συγκεκριμένο μέρος τη συγκεκριμένη στιγμή ώστε να προσελκύσετε αυτό τον μικροοργανισμό. Μην ξεχνάτε ότι πάντα καθοδηγείστε από το Πνεύμα σας.

Το σύμπτωμα σας λέει κάτι για την ανεπίλυτη ένταση που υπάρχει στη συνειδητότητά σας για κάτι που συνέβαινε στη ζωή σας εκείνη την περίοδο.
Συγκεκριμένα συμπτώματα στο σωματικό επίπεδο αντικατοπτρίζουν συγκεκριμένες εντάσεις στη συνειδητότητά σας και συγκεκριμένους τρόπους ζωής που συνδέονται με τα συμπτώματα.

Όταν κάνετε κάτι διαφορετικό από αυτό που σας λέει το σύμπτωμα ότι κάνετε, αυτό σημαίνει ότι πήρατε το μήνυμα του συμπτώματος σε κάποιο επίπεδο και το καταλάβατε. Το σύμπτωμα δεν έχει πλέον λόγο να βρίσκεται εκεί, και  μπορεί να αποβληθεί, ανάλογα με το τι επιτρέπετε στον εαυτό σας να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να συμβεί.

2. Είστε ένα Ενεργειακό Σύστημα

Η συνειδητότητά σας, η εμπειρία της ύπαρξής σας, αυτό που πραγματικά είστε, είναι ενέργεια. Μπορείτε να τη βλέπετε ως «Ζωτική Ενέργεια» ή «Ενέργεια της Ζωής». Αυτή η ενέργεια, η συνειδητότητά σας, δεν ζει απλώς στον εγκέφαλο. Γεμίζει όλο σας το σώμα. Η συνειδητότητά σας συνδέεται με κάθε κύτταρο του σώματος. Μέσα από τη συνειδητότητά σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάθε όργανο και κάθε ιστό, και μια σειρά από θεραπείες βασίζονται σε αυτή την επικοινωνία με τα όργανα που έχουν επηρεαστεί από κάποιο σύμπτωμα ή διαταραχή.

Αυτή η ενέργεια που είναι η συνειδητότητά σας, και αντικατοπτρίζει την κατάσταση της ύπαρξής σας, μπορεί να μετρηθεί με μια διαδικασία γνωστή ως φωτογραφία Κίρλιαν.

Αν τραβήξετε μια φωτογραφία Κίρλιαν του χεριού σας, θα δείξει μία ορισμένη μορφή ενέργειας. Αν τραβήξετε μια δεύτερη φωτογραφία ενώ φαντάζεστε ότι στέλνετε αγάπη και ενέργεια σε κάποιον που γνωρίζετε, η φωτογραφία Κίρλιαν θα δείχνει μια διαφορετική μορφή ενέργειας. Έτσι μπορούμε να δούμε ότι μια αλλαγή συνείδησης προκαλεί αλλαγή στο ενεργειακό πεδίο που φωτογραφίζεται, και το οποίο ονομάζουμε αύρα.

Αυτό το ενεργειακό πεδίο που εμφανίζεται στις φωτογραφίες Κίρλιαν έχει προσδιοριστεί ποσοτικά, έτσι ώστε όταν υπάρχουν «τρύπες» σε συγκεκριμένα μέρη του ενεργειακού πεδίου, αυτές λέγεται πως αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες αδυναμίες σε συγκεκριμένα μέρη του υλικού  σώματος. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η αδυναμία εμφανίζεται στο ενεργειακό πεδίο πριν υπάρξει η παραμικρή εκδήλωσή της στο υλικό σωματικό επίπεδο.

Τελικά, ως συνέπεια αυτών των περιγραφών, βλέπουμε να υπάρχει μια ενδιαφέρουσα κατεύθυνση εκδήλωσης:

1. Μια αλλαγή της συνειδητότητας δημιουργεί μια αλλαγή στο ενεργειακό πεδίο.
2. Η αλλαγή στο ενεργειακό πεδίο συμβαίνει πριν φανεί οποιαδήποτε αλλαγή στο υλικό σώμα.
Η κατεύθυνση εκδήλωσης είναι από τη συνειδητότητα στο ενεργειακό πεδίο, και από το ενεργειακό πεδίο στο υλικό σώμα.

1 Συνειδητότητα———- 2 Ενεργειακό Πεδίο————3 Υλικό Σώμα

Όταν δούμε τα πράγματα με αυτό τον τρόπο, βλέπουμε ότι δεν είναι το υλικό σώμα αυτό που δημιουργεί το ενεργειακό πεδίο, την αύρα, αλλά μάλλον η αύρα ή το ενεργειακό πεδίο δημιουργεί το υλικό σώμα. Αυτό που βλέπουμε ως υλικό σώμα είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που αρχίζει στη συνειδητότητα.
Όταν παίρνετε μια απόφαση που σας αφήνει σε κατάσταση στρες, αυτή επηρεάζει τη συνειδητότητά σας και, επομένως, το ενεργειακό σας πεδίο. Όταν η ένταση αυξάνεται πάνω από έναν ορισμένο βαθμό, προσεγγίζει το υλικό επίπεδο, και τότε δημιουργείται το σύμπτωμα.

Αυτό σημαίνει ότι αν πάρετε μια διαφορετική απόφαση, αν αλλάξετε γνώμη για κάτι ή επιλύσετε μια κατάσταση στην οποία προηγουμένως ανταποκρινόσασταν με στρες, και έτσι αποβάλετε την εσωτερική ένταση, αυτή η αλλαγή μπορεί να επηρεάσει το ενεργειακό σας πεδίο με διαφορετικό τρόπο, και το σύμπτωμα μπορεί να αποβληθεί, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις σας για το τι είναι δυνατόν να συμβεί.

Ακόμη και όταν η αποβολή του συμπτώματος επιτυγχάνεται μέσα από την κλασική ιατρική τεχνολογία, μπορούμε και πάλι να πούμε ότι με τις εσωτερικές αλλαγές που περι- γράψαμε παραπάνω μπορείτε να είστε πιο σίγουροι ότι το σύμπτωμα δεν θα επαναδημιουργηθεί, και ότι το μέρος ή η λειτουργία του σώματος που είχε επηρεαστεί θα είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστεί ξανά στο μέλλον.

Ούτως ή άλλως, θα είστε πιο ευτυχισμένοι αφού θα έχετε αποβάλει τις εντάσεις από τη συνειδητότητά σας και θα έχετε αναλάβει τον έλεγχο της ζωής σας.
Φυσικά, αν δουλεύετε με εναλλακτικές ή συμπληρωματικές μεθόδους, θα έχετε λάβει ήδη υπόψη σας ότι η αποβολή των συμπτωμάτων μπορεί να επιτευχθεί –ή να επιταχυνθεί– μέσα από αυτές τις άλλες μεθόδους, που μπορεί να είναι είτε φυσικές είτε μεταφυσικές, όπως τα βότανα ή η διατροφή, η ενεργειακή προσέγγιση ή τα εργαλεία αυτοανάπτυξης.

Δουλέψτε με ό,τι σας φαίνεται λογικό, με ό,τι σας ταιριάζει, με ό,τι «σας μιλά». Όλες οι μέθοδοι είναι αποτελεσματικές για κάποιους – γιατί όχι και για εσάς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση