, ,

Χειμώνας και Διατροφή

Γράφει η Διατροφολόγος Ορσαλία Ψαρίδη Κάθε εποχή του χρόνου επικρατούν ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, ηλιοφάνεια, υγρασία η ξηρασία κ.α.). Τα καιρικά φαινόμενα επιδρούν στην

Γράφει η Διατροφολόγος Ορσαλία Ψαρίδη

Κάθε εποχή του χρόνου επικρατούν ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, ηλιοφάνεια, υγρασία η ξηρασία κ.α.).
Τα καιρικά φαινόμενα επιδρούν στην επιφάνεια της γης και κατά συνέπεια σε όλους τους κατοίκους της γης και τις δραστηριότητές τους.
Όλα τα ζώα,τα φυτά, τα πουλιά, τα ψάρια, τα δένδρα, όλα τα όντα της γης, προσαρμόζουν τη διατροφή τους και τον τρόπο ζωής τους ,στην εποχή και την ανάλογη διαθεσιμότητα των τροφών.

Advertisment

Όταν ο άνθρωπος ζούσε σε στενή επαφή με τη Φύση και τους εποχιακούς κύκλους ,ήταν πολύ φυσικό να προσαρμόζει τη διατροφή του ανάλογα.Έτσι τις θερμές εποχές έτρωγε λίγο ,ελαφρά και δροσιστικά ενώ τις ψυχρές εποχές έτρωγε περισσότερο και τροφές που θέρμαιναν το σώμα.
Όλες οι αρχαίες ιατρικές και παραδόσεις, (Ιπποκράτης, Γαληνός, Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, Ayurveda κ.α.) είχαν κάνει τον συσχετισμό εποχής και τροφής όπως επίσης και τον συσχετισμό ακατάλληλης διατροφής (ανά εποχή) και ασθένειας.

“Οι ασθένειες προκαλούνται κυρίως με τις μεταβολές των εποχών και κατά τη διάρκεια των εποχών, χάρη στις μεγάλες εναλλαγές κρύου και ζέστης” Ιπποκράτης Αφορισμοί 3.1

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική επίσης ,οι καιρικές συνθήκες αποτελούν νοσογόνους παράγοντες **

Advertisment

Ο σημερινός άνθρωπος,έχοντας απομακρυνθεί κατά πολύ από τους Φυσικούς ρυθμούς,πάσχει όλο και περισσότερο.
Τόσο το αισθητήριο όσο και το κριτήριο του έχουν ατονήσει δραματικά .
Παραβλέπει και υποτιμά την αξία και την αναγκαιότητα του συντονισμού του με τους Φυσικούς κύκλους και ρυθμούς.

Διανύουμε το φθινόπωρο και σύντομα αρχίζει ο χειμώνας.

Όπως εμείς προτιμάμε να μένουμε περισσότερο μέσα και ζεστά έτσι και το qi* του σώματος χρειάζεται να διατηρηθεί εσωτερικά ζεστό (όχι καυτό).
Οι τροφές μας πρέπει να ζεστές ,θερμαντικές και στεγνές.
“Οι συνηθισμένοι άνθρωποι πρέπει ν’ ακολουθούν τον παρακάτω τρόπο διατροφής: Τον χειμώνα να τρώνε όσο το δυνατόν περισσότερο και να πίνουν όσο το δυνατό λιγότερο. Το ποτό τους να είναι οίνος όσο το δυνατό λιγότερο αραιωμένος (με νερό)και η τροφή τους ν’ αποτελείται από ψωμί και όλα τα ψητά. Να καταναλώνουν όσο το δυνατό λιγότερα λαχανικά κατά τη διάρκεια τούτης της εποχής. Μ’ αυτό τον τρόπο το σώμα τους θα είναι περισσότερο ξηρό και θερμό ”Ιπποκράτης Περί Διαίτης Υγιεινής . Συνιστά επίσης γρήγορο περπάτημα και θερμά λουτρά .

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική συνιστά τροφές με ενέργεια yang θερμή/καυτή,ζεστή η ουδέτερη (με ισορροπία yin & yang).Επίσης συνιστά ζεστά ποδόλουτρα,λίγα ζεστά ντούς ,όχι καυτά (διότι ανοίγουν οι πόροι και διαφεύγει το yang qi του σώματος,αντί να διατηρηθεί εσωτερικά), περπάτημα,ήπια άσκηση (να μην δημιουργείται εφίδρωση).
Η κρύα ενέργεια του χειμώνα ,οι κρύες τροφές ,τα πολλά υγρά,είναι άκρως βλαπτικοί παράγοντες γιά τα Νεφρά ,τη Πύλη της Ζωής .
(βλέπε άρθρα ΝΕΡΟ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ)

Πρακτικά ,όλα αυτά σημαίνουν οτι τώρα που ο καιρός έχει κρυώσει

ΔΕΝ πίνουμε παγωμένο νερό ,παγωμένο καφέ,μπύρα,χυμούς
ΔΕΝ τρώμε κρύες τροφές,κρύες ωμές σαλάτες,κρύες υδαρείς τροφές.
Εάν θέλουμε να κάνουμε αποτοξίνωση αυτή την εποχή δεν θα επιλέξουμε χυμούς,φρούτα και σαλάτες.
Θα φροντίσουμε οι τροφές και τα λίγα υγρά που πίνουμε να είναι ζεστά, με θερμαντικά μυρωδικά (κανέλλα,ginger,πιπέρι,σιναπόσπορος,κορίανδρος,κύμινο,γαρύφαλλο,μοσχοκάρυδο κ.α.)με ενέργεια και υφή συμπαγείς.

Το πεπτικό σύστημα,το ορμονικό σύστημα,το ουροποιητικό,το αναπνευστικό ,το κυκλοφορικό ,εν ολίγοις όλος ο οργανισμός πλήττεται σοβαρά.
Όταν δεν ακούμε τις ανάγκες του ίδιου μας του σώματος και δεν αντιλαμβανόμαστε την αλληλεπίδραση που υπάρχει ανάμεσα στο Έξω και το Μέσα ,το qi σπαταλιέται,εξαντλείται,λιμνάζει,εξασθενεί .
Καθίσταται ανάπηρο και ανεπαρκές.

Ο οργανισμός , η τέλεια αυτή δημιουργία ,το όχημα μας στη ζωή αυτή, εξαντλείται και εξασθενεί επίσης.
Αυτό κλονίζει την Τάξη όλης μας της ζωής .

Την υγεία μας,τη ψυχολογική μας ισορροπία,τις δραστηριότητες μας,τη δημιουργικότητά μας,τις σχέσεις μας,τη σκέψη μας,την ενέργειά μας ,τη ζωή μας.
Αυτό το άτονο qi , θα προσφέρουμε ως κληρονομιά, στις επτά επόμενες γενεές (εάν κάνουμε παιδιά).

Πότε θα ωριμάσουμε διατροφικά ,πότε θα αντιληφθούμε πόσο μικροί είμαστε μπροστά στο μεγαλείο της Φύσης και των Νόμων της;

ΟΡΣΑΛΙΑ ΨΑΡΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ TCM

*qi η chi = ζωτική ενέργεια ,η ουσία της ζωής

**ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
ΤΑ ΕΞΙ ΚΑΚΑ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ)ΑΝΕΜΟΣ,ΚΡΥΟ,ΥΓΡΑΣΙΑ,ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ,ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΖΕΣΤΗ,ΞΗΡΑΣΙΑ
ΤΑ ΕΠΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ (ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ)ΘΥΜΟΣ,ΦΟΒΟΣ,ΤΡΟΜΟΣ,ΘΛΙΨΗ,ΧΑΡΑ,ΑΝΗΣΥΧΙΑ, ΚΑΤΗΦΕΙΑ
ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ AΣΘΕΝΗΣ ΚΡΑΣΗ,ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ/ΑΣΚΗΣΗ,ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ,ΠΑΡΑΣΙΤΑ – ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ,ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φρούτα και λαχανικά: Να τα προτιμάμε ολόκληρα ή να πίνουμε τον χυμό τους;
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση