,

Τι κάνει ένας 70χρονος και είναι πιο υγιής, σωματικά και πνευματικά, από έναν 30άρη

Ο Stephen Jepson είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς και δραστήριους ανθρώπους που υπάρχουν, ειδικά στην ηλικία του. Από τη στιγμή που θα ξυπνήσει

Ο Stephen Jepson είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς και δραστήριους ανθρώπους που υπάρχουν, ειδικά στην ηλικία του. Από τη στιγμή που θα ξυπνήσει μέχρι τη στιγμή που θα πάει για ύπνο κινείται συνεχώς και επιδιώκει να κάνει κάτι διασκεδαστικό ενώ παραμένει σωματικά δραστήριος όλη την ημέρα. Πιστεύει ότι το να διατηρεί κανείς το μυαλό και το σώμα του ενεργό αποτελεί το κλειδί για να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή. Είναι ένας άνθρωπος του οποίου ο εγκέφαλος πάντα τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και έχει μια σκέψη στο μυαλό του: «έχουμε γεννηθεί για να κινούμαστε!»

Advertisment

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η συνεχής φυσική κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να είμαστε σωματικά και νοητικά υγιείς ανεξαρτήτως ηλικίας. Κάθε κύτταρο στο σώμα μας επηρεάζεται από την κίνηση. Ο εγκέφαλος βελτιώνεται καθώς χρησιμοποιούμε τους μυς μας, οι οποίοι με τη σειρά τους γυμνάζονται από τη χρήση. Η κίνηση μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, την παράλυση από τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά και να καθυστερήσει τις επιπτώσεις της γήρανσης δεδομένου ότι οι νευρικές οδοί αυξάνονται όταν μαθαίνουμε καινούριες δραστηριότητες. Ο Stephen Jepson πιστεύει ότι αναγκάζοντας το σώμα σας να κάνει πράγματα που απαιτούν τόσο σωματική όσο και νοητική δραστηριότητα αυξάνεται ο αριθμός των νευρωνικών συνδέσεων στον εγκέφαλο. Πιστεύει επίσης ότι η χρήση του μη-κυρίαρχου χεριού και ποδιού σας θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε καινούριες νευρικές συνδέσεις που οδηγούν στη βελτίωση της μνήμης.

Ο Jepson δημιούργησε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων (αυτό που βλέπετε στο βίντεο) με τίτλο «Never Leave the Playground», το οποίο διεγείρει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σώματος με ειδική εκπαίδευση των χεριών και των ποδιών. Η μέθοδος έχει δύο στόχους: την προώθηση της καλής υγείας αλλά και τη διασκέδαση.

Το μυστικό είναι η εξάσκηση μικρών μυϊκών ομάδων

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η άσκηση είναι έντονη, αλλά η μέθοδός του δεν είναι ούτε επίπονη ούτε βαρετή. Αντιθέτως, επικεντρώνεται στο παιχνίδι, το οποίο μοιάζει πολύ με εκείνο που τα παιδιά παίζουν στην παιδική χαρά. Ξεκινάει με απλές κινήσεις που εξελίσσονται σε πιο σύνθετες κι αποτελούν προκλήσεις για τον εγκέφαλο και το σώμα. Για παράδειγμα, εξασκεί και τα αριστερά και τα δεξιά χέρια και πόδια προκειμένου να χειριστούν μεγάλα και μικρά αντικείμενα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό ενισχύει την ισορροπία και την επιδεξιότητα οι οποίες αποτρέπουν τις πτώσεις και αυξάνουν τον συντονισμό ματιού-χεριού. Οι δραστηριότητες αυτές αναπτύσσουν τις μεγάλες και μικρές μυϊκές ομάδες και τονώνουν τη σταθερότητα και τον φυσικό συντονισμό.

Advertisment

Ο περιορισμός στην εφαρμογή των υπαρχουσών προσεγγίσεων για την παρεμπόδιση της επιδείνωσης της υγείας μπορεί, εν μέρει, να εντείνει το πρόβλημα. Για παράδειγμα, τα προγράμματα που έχουν βάση το σχολείο και την κοινότητα ίσως να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Τα προγράμματα φυσικής εκπαίδευσης στα σχολεία τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που περιλαμβάνει μόνο τον αθλητισμό και τον ανταγωνισμό έχουν απομονώσει αρκετές ομάδες παιδιών που δυσκολεύονται να συντονιστούν ή δεν διαθέτουν αθλητικές ικανότητες για να απολαύσουν αυτές τις δραστηριότητες. Για πολλά από αυτά τα παιδιά το συγκεκριμένο κλίμα διαμορφώνει μια συμπεριφορά που τα αποτρέπει από την άσκηση προγραμμάτων σωματικής δραστηριότητας στην εφηβεία τους αλλά και στη συνέχεια στην ενήλικη ζωή τους.

Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός σχολικών προγραμμάτων εξακολουθεί να εστιάζει στις μη-κινητικές δεξιότητες χειρισμού οι οποίες συμβάλλουν ελάχιστα στη διατήρηση της υγείας. Οι κινητικές δεξιότητες όπως η ταχύτητα, η δύναμη και η ισορροπία που ενσωματώνονται μέσα στην καθημερινή μας ζωή έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνουν μακροπρόθεσμα την υγεία, αλλά ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό των προγραμμάτων σπουδών δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν σωστά ή να ενσωματώσουν αυτές τις δεξιότητες. Οι μαθητές απλώς δεν λαμβάνουν την εκπαίδευση και τα εργαλεία που χρειάζονται για να διατηρήσουν έναν υγιή και δραστήριο τρόπο ζωής στην εφηβεία τους.

Η σημασία της συνεχούς κίνησης

Αντί να κάθεται όλη την ημέρα και ύστερα να ασκείται έντονα για 1 ώρα ή παραπάνω, ο Jepson τονίζει τη σημασία της συνεχούς κίνησης όλη την ημέρα σε συνδυασμό με περιόδους πιο έντονης κίνησης, όπως το περπάτημα και το τρέξιμο. Σταθείτε και εξισορροπήστε στο ένα πόδι εναλλάξ όταν πληκτρολογείτε στον υπολογιστή σας, βηματίστε ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο ή καθίστε ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείτε παιχνίδια για τα χέρια ή τα πόδια – όλα αυτά είναι απαραίτητα για να διατηρήσετε νου και σώμα.

Έχουμε γεννηθεί για να κινούμαστε. Για εκατομμύρια χρόνια, οι πρόγονοί μας ήταν κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες. Κατά τη διάρκεια εκείνων των προϊστορικών χρόνων ήταν συνεχώς σε κίνηση προκειμένου να επιβιώσουν: συγκέντρωναν τρόφιμα, μετέφεραν νερό, κυνηγούσαν, κλπ και περπατούσαν ή έτρεχαν κατά μέσο όρο από 8 έως 10 μίλια κάθε μέρα. Υπήρχε άμεση σχέση ανάμεσα στην κίνηση και την επιβίωση και την καλή υγεία. Φανταστείτε οι αρχαίοι άνθρωποι να διέθεταν τις πολυτέλειες που προσφέρει η σύγχρονη ιατρική. Ποιός ξέρει πόσα περισσότερα χρόνια θα ζούσαν;

Σήμερα, δεν χρειάζεται πλέον να μετακινούμαστε για να επιβιώσουμε. Πηγαίνουμε απλώς στο ψυγείο μας για να πάρουμε το φαγητό. Η ζωή μας ως επί το πλείστον είναι καθιστική. Καθόμαστε όταν οδηγούμε, όταν εργαζόμαστε, όταν παρακολουθούμε τηλεόραση και ταινίες ή όταν χρησιμοποιούμε διάφορες συσκευές. Με το να μην κινούμαστε όμως, γινόμαστε ψυχικά και σωματικά υποτονικοί. Η δημιουργικότητα μειώνεται και το σώμα μας αρχίζει να πεθαίνει σιγά σιγά λόγω έλλειψης χρήσης του. Η σύγχρονη ιατρική κάνει προσπάθειες για να μας κρατήσει υγιείς και να αντιστρέψει τα αποτελέσματα της αδράνειας στο σώμα και τον νου.

Τα κουτάβια, τα γατάκια και τα παιδιά τρέχουν κυνηγώντας το ένα το άλλο, πέφτουν και κυλιούνται αναπτύσσοντας έτσι γρήγορες και ευέλικτες κινήσεις. Τα παιδιά παίζουν πεντόβολα, κουτσό, σχοινάκι, κάνουν κούνια, τσουλήθρα, τρέχουν και παίζουν με την μπάλα στις παιδικές χαρές αυξάνοντας συνεχώς την ταχύτητα και την ακρίβεια των κινήσεων στα χέρια και τα πόδια τους, την αντοχή και την αναπνοή – όλα ιδιαίτερης σημασίας σε οποιαδήποτε ηλικία προκειμένου να παραμείνει σταθερή η πλαστικότητα, η ανάπτυξη και η υγεία του εγκεφάλου.

Επιστρέφοντας απλώς στο παιχνίδι κάθε μέρα, η μνήμη σας θα βελτιωθεί και θα γίνει πιο δημιουργική ενώ θα αντιμετωπίζετε την κάθε καινούρια ημέρα με τον ίδιο ενθουσιασμό και σθένος με το οποίο την αντιμετωπίζατε όταν ήσασταν μικροί. Ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στο παιχνίδι και να μην το αφήσετε ποτέ ξανά.

Διαβάστε επίσης Πώς καταφέρνω στα 75 μου να νιώθω ακόμα άψογα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πωλητής για μία ώρα»: Οι καλλιτέχνες που στήριξαν το περιοδικό Σχεδία
Ζευγάρι νομάδων μελισσοκόμων ταξιδεύουν τα μελίσσια τους στα σχολεία της βόρειας Ελλάδας
«Απλώς κάντε το»: Η συμβουλή ενός 94χρονου με φυσική κατάσταση εφήβου
Μαθητής λυκείου από την Αλεξανδρούπολη πήρε πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση