Πως καταφέρνω στα 75 μου να νιώθω ακόμα άψογα

Άρθρο της ψυχολόγου και συγγραφέως Margaret Paul Όταν ήμουν νεότερη, πήρα την απόφαση να σκεφτώ πώς θα ήθελα να ζω όταν θα έφτανα σε

Άρθρο της ψυχολόγου και συγγραφέως Margaret Paul

Όταν ήμουν νεότερη, πήρα την απόφαση να σκεφτώ πώς θα ήθελα να ζω όταν θα έφτανα σε μεγαλύτερη ηλικία. Σήμερα, στα 75 μου, ζω με τον τρόπο που ήλπιζα: έχω μια ζωή γεμάτη ενέργεια απαλλαγμένη από ασθένειες και αρθρίτιδα. Αυτό δεν συνέβη τυχαία ή χάρη στα καλά γονίδιά μου. Συνέβη σκόπιμα, επειδή έκανα μια συνειδητή επιλογή.

Advertisment

Όταν συναντώ ανθρώπους της ηλικίας μου που πάσχουν από εκφυλιστικές ασθένειες στενοχωριέμαι πολύ γιατί ξέρω ότι δεν χρειάζεται να είναι έτσι τα πράγματα. Η άριστη υγεία εξαρτάται από 3 παράγοντες: τη διατροφή, την άσκηση και την κατάσταση του νου. Αν είστε νέοι και θέλετε να πάρετε στα σοβαρά το πώς θα ζείτε σε μεγαλύτερη ηλικία, σας προτείνω να σκεφτείτε αυτούς τους 3 παράγοντες τώρα κιόλας.

Διατροφή

Τρώω φρέσκα, βιολογικά τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν αποφεύγοντας εντελώς τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα. Η ζάχαρη και το σιτάρι δεν αποτελούν μέρος της διατροφής μου και φροντίζω να συμπεριλαμβάνω τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση ή / και περιέχουν προβιοτικά. Λαμβάνω άφθονα ωφέλιμα λιπαρά, χρησιμοποιώ αλάτι Ιμαλαΐων, τρώω βιολογικούς ξηρούς καρπούς και βλαστωμένους σπόρους. Αποφεύγω όλα τα φάρμακα, τόσο αυτά που χρειάζονται συνταγή γιατρού όσο και τα υπόλοιπα.

Είτε είστε οπαδός της Παλαιολιθικής δίαιτας, της τροποποιημένης Παλαιολιθικής δίαιτας ή χορτοφάγος, ισχύουν οι ίδιες κατευθυντήριες γραμμές. Προσπαθήστε να τρώτε κρέατα και βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα μόνο από ζώα που τρέφονται με χόρτο. Αποφύγετε το κρέας από εργοστάσια εκτροφής και παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Advertisment

Άσκηση

Βρείτε ένα είδος άσκησης που σας ταιριάζει και μπορείτε να την εφαρμόζετε καθημερινά. Αν σας αρέσει το γυμναστήριο, είναι τέλεια. Αν όχι, βρείτε κάτι άλλο. Το περπάτημα, τη γιόγκα, τον αθλητισμό, τον χορό, το ποδήλατο ή οτιδήποτε που θα σας κάνει να κινείστε. Επιλέξτε μια δραστηριότητα που πραγματικά θα σας αρέσει ώστε να μην χρονοτριβείτε. Θυμηθείτε, η καλύτερη άσκηση είναι εκείνη που θα κάνετε με συνέπεια.

Νοητική κατάσταση

Μπορεί να τρώτε καλά και να ασκήστε, αλλά αν αγχώνεστε συχνά καταστρέφετε την υγεία σας. Προσωπικά εφαρμόζω τα ακόλουθα 6 βήματα για να παραμείνω χαρούμενη και ήρεμη.

Τα 6 βήματα του εσωτερικού δεσμού

1. Να ζείτε την κάθε σας ημέρα έτσι ώστε να αναγνωρίζετε τη στιγμή εκείνη που νιώθετε κάποια ανησυχία, άγχος ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα εκτός από γαλήνη. Αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας αντί να προσπαθείτε να τα αποφύγετε: μην κρίνετε, μην αποκτήσετε εθισμό σε ουσίες ή καταστάσεις και μην ρίχνετε την ευθύνη για τα συναισθήματά σας σε άλλους.

2. Να είστε πρόθυμοι να συνειδητοποιήσετε τα όσα λέτε στον εαυτό σας, τον τρόπο που του συμπεριφέρεστε ή τι συμβαίνει με ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση που σας είναι οδυνηρή.

3. Προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε αν ανησυχείτε για το παρελθόν ή το μέλλον αντί να ζείτε το παρόν καθώς και για τα τυχόν ψέματα που μπορεί να λέτε στον εαυτό σας. Συντονιστείτε με την ενέργεια που υπάρχει ανάμεσα σε εσάς και κάποιο άλλο πρόσωπο.

4. Όταν γνωρίζετε καλά τι κάνετε ή τι συμβαίνει γύρω σας, ο ανώτερος εαυτός σας θα είναι ανοιχτός στη γνώση και την αναζήτηση της αλήθειας όσον αφορά τυχόν λανθασμένες πεποιθήσεις καθώς και την αγάπη που δίνετε στον εαυτό σας.

5. Μόλις λάβετε αυτή τη γνώση, αρχίστε να αγαπάτε τον εαυτό σας.

6. Στη συνέχεια συντονιστείτε με τα συναισθήματα που σας προκαλούνται ως αποτέλεσμα της αγάπης που δείχνετε στον εαυτό σας.

Παραμένοντας σταθερή στο πρώτο βήμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και εφαρμόζοντας τα υπόλοιπα βήματα κάθε φορά που νιώθω οτιδήποτε άλλο εκτός από εσωτερική γαλήνη, κατάφερα να επαναφέρω το μυαλό μου σε ηρεμία.

Αν θέλετε να παραμείνετε υγιείς και ζωντανοί σε μεγάλη ηλικία, πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας συναισθηματικά, σωματικά και πνευματικά. Μην περιμένετε μέχρι να αρρωστήσετε προκειμένου να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αν είστε ήδη άρρωστοι, μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό υιοθετώντας μια καλή διατροφή, φυσική άσκηση και αντιμετώπιση του άγχους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση